Srpanj 22, 2025, 01:28:56 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanja o zmijama  (Posjeta: 4633 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline skokposkok

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pitanja o zmijama
« u: Prosinac 10, 2008, 04:26:41 prijepodne »
Kladim se da ima puno pitanja kod nas laika o zmijama. Nasao sam ih dosta rasuto po raznim temama, a ovu zamisljam kao zbirnu temu.
Dakle, na ovoj temi laici postavljaju pitanja a znalci odgovaraju. :)

Evo moje pitanje.
U dalmatinskoj zagori otkud sam ja ima jako puno poskoka i oduvijek su me fasicinirale te zivotinje.
U 8. mjesecu, poskok se moze naci cesto na stablima i grmovima sto je relativno opasnije jer potencijalni ugriz je blize vitalnim organima. Isto tako se povecava mogucnost ugriza jer cesto grane hvatamo rukom u prolazu ili pri obavljanju poslova na polju (u okolici mene je zabiljezeno nekoliko ujeda prilikom uzgoja vinove loze)

:question:   E sad, zasto se poskok u 8 mjesecu penje na stabla?

Postoji nekoliko vjerovanja, a navest cu neka od njih. Po jednima je to zbog boljeg suncanja sto meni nema neke logike, jer ipak je 8 mjesec prilicno vruc. Po drugima se penju zenke jer radaju zive mlade koji su nakon okocenja agresivni i imaju otrov koji je jaci nego u odraslih primjeraka pa zenka izbjegava ozljede jer ih pljucka sa stabla....

Evo molim znalce da mi odgovore.

Offline El Djapo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Beogradski pašaluk
Odg: Pitanja o zmijama
« Odgovori #1 u: Prosinac 10, 2008, 09:39:53 prijepodne »
Nisi naveo treće verovanje, a to je; Da se penju na drveće da bi vršili nuždu, pa
čisto ono malo da se ne umažu, pošto puze po zemlji ;)

Šalim se malo, naravno! Krajem leta noći postaju malo hladnije tako da se podloga
tokom noći "dosta" ohladi i to ne odgovara ne samo poskocima već ni mnogim drugim
vrstama zmija, tako da "spas" traže u penjanju na niske grančice gde se mnogo bolje
osećaju i usled isparenja podloge, a i toplota sama po sebi ide na gore tako da im
je gore super...

Takodje, poskoci se krajem leta i početkom jeseni penju na niske grane i žbunje i zato
što upravo tada stasavaju mladunci ptica koji su se ranije tokom godine izlegli i sada
započinju svoje prve nesigurne letove koji se završe upravo na navedenim mestima, pa ih
poskok tu i očekuje spreman za obrok...

Offline skokposkok

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Prosinac 10, 2008, 12:12:25 poslijepodne »
Hvala ti sto doma imas preradu miseva...
U hm... :)

Evo drugo pitanje...

Da li je moguce da onaj tvoj par cegrtusa brisne u prirodu?

Znam da nece, toliko sam te upoznao preko tvoje teme da to znam (osim ako ne poludis) ali znamo da ima svakakvih ljudi.
E sad, netko nabavi recimo one lijepe cegrtusice i onda se zaljubi a cura ne voli zmije.
O onda on njih istrese u recimo dalmatinski kamenjar.
Ima li sanse da se taj par pocne razmozavati i da napravi svoju koloniju.

Pitanje nije nuzno vezano za cegrtuse, nego za sve egzoticne zmije.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
« Odgovori #3 u: Prosinac 10, 2008, 12:30:36 poslijepodne »
Skok, ajde molim te da ne postavljaš takova, nazati ću ih nesuvisla ili dječja pitanja.

Hvala!

Uglavnom sad kada pišem da ti odmah odgovorim na tvoja pitanja..... egzotične beštije iz tropa teško  da će preživjeti našu klimu. Zašto kažem teško, zato što se za niti jedan organizam na svjetu ne može tvrditi sa 100% sigurnošću kako će evoluirati i preživeti klimatske poremečaje.... ali ja osobno ne vjerujem da bi jedna zvačka preživjela dalmatinske zimske bure :)

« Zadnja izmjena: Prosinac 10, 2008, 12:35:00 poslijepodne od skorpac »
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline skokposkok

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Prosinac 10, 2008, 13:10:12 poslijepodne »
Škrop, ne radi se o djecijim pitanjima, nego o pitanjima laika ljudima koji nesto kuze o tome.
I znam da tebi i ljudima koji se bave zmijama pitanja zvuce glupo, isto kao sto meni nije jasno kako netko ne zna podesiti datoteku msconfig, ali cinjenica je da ljudi vjeruju takve stvari.
I tema je edukativna, ako ce se naci netko voljan odgovoriti, neka odgovori, ako ne ostat ce glupo pitanje visjeti u zraku.

Ne znam pravila ovog foruma i da li je to zabranjeno, ako nije ja bi ih ipak postavio i potakao druge da ih postavljaju, a sve u svrhu edukacije ljudi koji ce slucajno naletjeti na ovu temu kao sto sam ja naletio prije par dana i zaljepio se za podforum zmije.

E sad, moderatori neka odluce sta ce s ovim.
I jedan prijedlog modovima: Sve teme "koja je ovo zmija" staviti u jednu temu i zakaciti je u top temu. Neka sva pitanja i svi odgovori znalaca budu na jednom mjestu jer ce slijedeci put netko potraziti i naci tu recimo da se radi o neopasnom blavoru prije nego ga pocne mjeriti rasponom ruku.

Zbog tih djecijih pitanja se recimo donosi pravilnik o zabrani drzanja zmija otrovnica u terarijima u ZG (i to u pravilniku pise vecih/duzih od 1,5m sto je glupost jer ima ih puno manjih od 1,5m koje su dovoljno opasne)

I zasto sam pokrenuo ovu temu?
Jer sam recimo tek jucer citajuci ovaj forum shvatio da nisu samo poskok i ridovka u HR otrovne, nego recimo i bjelouska.
Pa sam jucer naucio da je zelena mamba zapravo plasljiva itd.

Shvacam vasu protekciju nad oznavanjem teme i osjecaja da ce ljudi koji se ne kuze u zmije razvodniti temu, ali imate obavezu kao ljudi koji poznaju zmije razbijati mitove o njima i tako u velikoj mjeri doprinijeti ocuvanju zmija.

Zbog ovakvih vjerovanja (uz ona da poskok skace po 2 metra, da na repu moze prijeci 100 metara velikom brzinom i jos mnogo gluposti) ljudi reagiraju na zmiju vrlo lose.
I jos cu ti reci da vecina zmija izgubi glavu jer se ne provodi identifikacija prije smrti, nego poslije, a sve to jer se vjeruje u gluposti iz zagrade pa se ni ne dopusta mogucnost da skoci na tebe. Znam tebi su te gluposti smjesne, mene su sopali s njima dok sam bio dijete i vjerovao sam u njih. Ja sam imao zelje procitati nekoliko knjiga pa sam neke stvari naucio.

Ali puno njih nije.
Ali recimo da ce ti nekada ukucati poskok u google i doci ovdje i procitati zasto se poskoci penju na stabla i da nema sanse ako je u hrvatskoj nasao zmiju da je to neka egzoticna nova vrsta nego primjerak ovdasnje koja ima drugacije sare.

Pogledaj temu na forumu.hr sa pitanjima koja je ovo zmija. Iako moderatorica uredno identificira sve sto ovi stave, oni i dalje ne vjeruju nego kazu: bili smo kod veterinara i on nikad u nijednoj knjizi to nije vidio...
 -?

Eto tako stvari stoje, a sad ti i ostali modovi ili kljucajte ili propagirajte temu pa neka se sto vise ljudi skupi ovdje i neka svi zajedno nesto naucimo.
Ne sluzi li forum tome?