Evo ja sam baš dosta kopao po tome, pa mislim da nešto mogu reći:
Neonke koristimo da bi biljkama dali svjetla za rast. Prema istraživanjima, biljke za rast koriste određeni dio spektra, sa naglaskom na određenim dijelovima spektra. To su oni vrhovi u spektru koji se vide na svakoj web stranici proizvođača neonki za akvarije.
Ono što sam ja primjetio, jest da se za biljke koriste lampe sa 4500K toplinom boje. Sylvania, Aquastar, blabla...sve se one svode na to da daju otprilike tu topline boje (naravno, pričamo o lampama za bilje). Netko će reći da je jedna bolja, druga lošija...ali to su uglavnom sve subjektivni dojmovi. Realno bi mogao vidjeti tko ima bolju lampu jedino da nekako testiraš koji dio spektra određena neonka daje. Ili vjeruješ proizvođačima.
Pa se priča zapravo svodi na dvije stvari: pokrivenost spektra, te jačina po wattu (lumeni po wattu). Lumeni su u većini slučajeva navedeni negdje, pa nije problem.
Idemo dalje, da li moramo koristiti baš neonke? Po meni, ne moramo. Možeš koristiti i CFL - compact fluorescent light. Neonka u malom, zakrivljena za 180°. Koliko sam ja uspio povezati, to su štedne žarulje koje možeš kupiti u dućanima. Razlike se vode po tome da li imaju e27 grlo (standardno) ili moraš koristiti posebna glra (g23, g24d-1, itd...). Kod većih wattaža, radi se o 2 neonke, pa bi ti trebao reflektor da ne "bacaš" svijetlost gornjih dijelova lampe. Isto se proizvode u više spektra, najčešće 2700K, 4000-4500K i daylight 6000-6700K. Lumene ne znam na pamet, to bi trebao još provjeriti (recimo ja sam dosta kopao po žaruljica.com).
Zaključak? Štende lampe su neonke koje koriste T5 tehnologiju, znači nema startera i koriste elektronsku prigušnicu.
U testnih 18 litara koristim 20W daylight od TEŽa, i za sad sve u redu. Algi je malo, bilje raste, svijetlo je isto kao i kod Arcadijine lampe koju sam platio 100 kuna.
I za kraj, moja je teorija da nam sylvanija i slični prodaju mu.a pod bubrege. A razlike u cijeni su boli glava.
Važne su tri stvari: spektar, lumeni po wattu i kvaliteta reprodukcije boje. Kod neonki, a i kod štednih, gledaš oznaku na lampi: 865 recimo znači kvaliteta reprodukcije svjetla 8, spektar 6500K. Koliko sam uspio pronaći na forumima, u Zg se može kupiti i 965 lampe.
Imaš dosta o tome na Aqua-art forumu, ja sam puno od tamo naučio...