Srpanj 24, 2025, 02:46:03 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Platy i kako doći do mladih?  (Posjeta: 5417 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Splico

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Split
Platy i kako doći do mladih?
« u: Studeni 24, 2008, 18:46:12 poslijepodne »
Imam jato crvenih platy.
Interesira me što mi je raditi da se počmu kotiti.
Naime imam pun akvari gupia kote se ka ludi ali platy ništa.
Ima li netko informaciju o tome?

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
Odg: Platy i kako doći do mladih?
« Odgovori #1 u: Studeni 24, 2008, 19:01:55 poslijepodne »
Bok! pa u pravilu meni se isto dosta rjeđe mrijeste nego gupy. a takve su, morati ćeš čekati i to je to. provjeri samo kakav ti je odnos m/ž...

Offline kiss

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 24, 2008, 19:10:37 poslijepodne »
ovo su muški ,fale ženske
kajzerica/zagreb

Offline Splico

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • Split
« Odgovori #3 u: Studeni 24, 2008, 20:12:56 poslijepodne »
Odnos je 4 m i 2 ž

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Studeni 24, 2008, 20:32:55 poslijepodne »
kad vidiš da su ženke spremne za "porod" izdvoji ih u kotilicu...druge ti nema...a kad mališe stignu, mamu vrati natrag da ih ne popapa

Offline crock

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Hrvatska
« Odgovori #5 u: Studeni 24, 2008, 21:45:03 poslijepodne »
eo mene nakon nekog vremena....ja ne kontam kak ih izdvojit ja ubacim ribu u kotilicu i ona pusti male al tolko su mali da izađu kroz one rupice! X-( X-( X-(

Offline kokolo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #6 u: Studeni 24, 2008, 22:05:31 poslijepodne »
Pretpostavljam da imaš onu plastičnu plutajuću kotilicu? Jer su rupe na njoj prevelike za male ribice...

Uzmi onu sa plastičnim okvirom koji se slaže i na kojeg se zatim navlači mrežica. Ta mrežica ima sitna okašca i ribice ne bi trebale moći proć kroz njih. Meni je oduvijek ta kotilica bila draža i praktičnija.
Josip...::...Split

Why are you wearing that stupid man suit?

Offline crock

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Hrvatska
« Odgovori #7 u: Studeni 24, 2008, 22:09:15 poslijepodne »
imam i onu plastičnu plivajuću kroz tu su mi bježali mali, pa sam kupio onu sa mrežicom..neki dan sam primjetio male punoglavce, ribice na dno tu i tamo koju a to su od platija mali...sad čekam da narastu pa da ih povatam i stavim u tu mrežu na sigurno :D

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #8 u: Studeni 25, 2008, 09:14:41 prijepodne »
Problem kotilice i moje rješenje:
Imao sam sličnih problema, ribice bi zbrisale kroz rupice plastične kotilice, ili bi ih mama pojela... platiye su proždrljive po tom pitanju... gupijke ipak ne klopaju svoje mlade, barem ne kod mene.

Dakle kupio sam mali 15 litreni akvarij, uredio ga...podloga, bilje (mahovina je dovoljna...) i kad vidim da je platya pred porod u taj mali akvarij stavim onu gore navedenu plastičnu kotilicu i u nju ribu...i čekam!(nekad pogodim u dan, nekad čekam i po tjedan dana)

Kad se ribice počnu izlijegati, zbrišu kroz rupice u akvarij i sakriju se u mahovini...
platiya ih tako ne može dohvatiti jer ne može iz kotilice...

A da se rijeđe mrijeste od gupya to stoji...
no i tome se doskočiti može. Moj recept je da se ženka nakon poroda ostavi par dana u kotilici radi odmora, zatim se ubaci mužjak i još par dana ih se ostavi tako. Zatim ih se vrati u veliki akvarij...
aha... bitna stvar... mali mrijesni treba biti 2-4 celzija toplija voda od velikog akvarija...
prvo radi lakšeg poroda svih živorotki, drugo što se tiće platya, one traže oko 2 celzija topliju vodu od gupya... no to su moji zaključci stečeni godinama i kakvim takvim iskustvom... 

gupye3 se može držati na 24-26 a plati na 26-28 celzija. i još sitnica...
sve ribe reagiraju na lagane promjene temperature... mali corydorasi ako im se par dana u vodu ulije i malo hladnije vode (cca 3-4 stupnja hladnija, a oko 2-5 % ukupne vode u akvariju), smatraju da je počela sezona kiša i genetika im proradi te se mrijeste... tako slično reagiraju i platiye...

Dakle ako se pratilo tekst... na 26 celzija gupyi se mrijeste kao ludi a platiye rijeđe...

prijedlog:

dajte si truda i vremena i jednom, dva puta tjedno malo po malo povečavajte ili snižavajte temperaturu... svaki put za dio celzija...ako možete, ovisno o tipu grijaća... i napravite ribicama pomak od 2-4 celzija u recimo tri mjeseca... i tako s temperaturom gore dolje...
malo je zahtjevno no vrlo zabavno i plodno po ribe...

osobno sam u fazi kada su mi ribe na 24 celzija da im smanjim produkciju, nemam više mjesta za gupiye...
pozdrav,
Dominik

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #9 u: Studeni 25, 2008, 09:31:22 prijepodne »
Dominik ovo je jako koristan tekst.... probatiću se igrati malo s temperaturom...

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #10 u: Studeni 25, 2008, 10:02:59 prijepodne »
Oprez!!!!
Moja zapažanja, treba ih provjeriti u vlastitoj praksi...
mrijest i trudnoća gupyke pri nižim temperaturama: rađa se više mužjaka ali je i postotak deformiteta kralježnice veći (vrijedi kod okota od cca 40 mladih)
mrijest i trudnoća pri višim temperaturama daje više ženki i manje deformiteta...
dakle osim što treba paziti na genome i povremeno kupiti / nabaviti novog mužjaka i ženku te ciljano mrijestiti starog mužjaka sa novom ženkom i obrnuto... moramo biti svjesni da i odabirom temperature akvarija možemo utjecati na višu ili manju izraženost mogučih prirodnih deformacija...

fora mi je ciljano mrijestiti i vidjeti rezultate...
doduše tako jadnim ribama ne dam da spontano žive... naime prisilno "ugovorim" i mrijest ;) ribosvodnik  ;) :D, čista perverzija!

P.S. ako na forumu postoji ciklidaška "klika" /ciklid power/ zašto se ne bi otvorio dio foruma za živorotke, nisu manje vrijedne ribe... pogotovo vlasnicima!
« Zadnja izmjena: Studeni 25, 2008, 10:05:48 prijepodne od Dominik »

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • AqVu
« Odgovori #11 u: Studeni 25, 2008, 10:53:40 prijepodne »
Oprez!!!!
Moja zapažanja, treba ih provjeriti u vlastitoj praksi...
mrijest i trudnoća gupyke pri nižim temperaturama: rađa se više mužjaka ali je i postotak deformiteta kralježnice veći (vrijedi kod okota od cca 40 mladih)
mrijest i trudnoća pri višim temperaturama daje više ženki i manje deformiteta...
dakle osim što treba paziti na genome i povremeno kupiti / nabaviti novog mužjaka i ženku te ciljano mrijestiti starog mužjaka sa novom ženkom i obrnuto... moramo biti svjesni da i odabirom temperature akvarija možemo utjecati na višu ili manju izraženost mogučih prirodnih deformacija...

fora mi je ciljano mrijestiti i vidjeti rezultate...
doduše tako jadnim ribama ne dam da spontano žive... naime prisilno "ugovorim" i mrijest ;) ribosvodnik  ;) :D, čista perverzija!

P.S. ako na forumu postoji ciklidaška "klika" /ciklid power/ zašto se ne bi otvorio dio foruma za živorotke, nisu manje vrijedne ribe... pogotovo vlasnicima!

Ili jednostavno ko što ja radim sve pomladke podijeliti,rijetko koju ribicu ostavim,ali svakako je preporučljivo unositi "svježu krv" da bi spriječili incest.....
Ma živorotke su zakon!!!!!

Offline pet173

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Lokacija: novi zagreb
« Odgovori #12 u: Prosinac 02, 2008, 17:54:20 poslijepodne »
kad vidiš da su ženke spremne za "porod" izdvoji ih u kotilicu...druge ti nema...a kad mališe stignu, mamu vrati natrag da ih ne popapa

kad se vidi da je ženka pred porodom? moje cure su poprilično debele..kako da znam da je vrijeme za kotilicu pravo?