Problem kotilice i moje rješenje:
Imao sam sličnih problema, ribice bi zbrisale kroz rupice plastične kotilice, ili bi ih mama pojela... platiye su proždrljive po tom pitanju... gupijke ipak ne klopaju svoje mlade, barem ne kod mene.
Dakle kupio sam mali 15 litreni akvarij, uredio ga...podloga, bilje (mahovina je dovoljna...) i kad vidim da je platya pred porod u taj mali akvarij stavim onu gore navedenu plastičnu kotilicu i u nju ribu...i čekam!(nekad pogodim u dan, nekad čekam i po tjedan dana)
Kad se ribice počnu izlijegati, zbrišu kroz rupice u akvarij i sakriju se u mahovini...
platiya ih tako ne može dohvatiti jer ne može iz kotilice...
A da se rijeđe mrijeste od gupya to stoji...
no i tome se doskočiti može. Moj recept je da se ženka nakon poroda ostavi par dana u kotilici radi odmora, zatim se ubaci mužjak i još par dana ih se ostavi tako. Zatim ih se vrati u veliki akvarij...
aha... bitna stvar... mali mrijesni treba biti 2-4 celzija toplija voda od velikog akvarija...
prvo radi lakšeg poroda svih živorotki, drugo što se tiće platya, one traže oko 2 celzija topliju vodu od gupya... no to su moji zaključci stečeni godinama i kakvim takvim iskustvom...
gupye3 se može držati na 24-26 a plati na 26-28 celzija. i još sitnica...
sve ribe reagiraju na lagane promjene temperature... mali corydorasi ako im se par dana u vodu ulije i malo hladnije vode (cca 3-4 stupnja hladnija, a oko 2-5 % ukupne vode u akvariju), smatraju da je počela sezona kiša i genetika im proradi te se mrijeste... tako slično reagiraju i platiye...
Dakle ako se pratilo tekst... na 26 celzija gupyi se mrijeste kao ludi a platiye rijeđe...
prijedlog:
dajte si truda i vremena i jednom, dva puta tjedno malo po malo povečavajte ili snižavajte temperaturu... svaki put za dio celzija...ako možete, ovisno o tipu grijaća... i napravite ribicama pomak od 2-4 celzija u recimo tri mjeseca... i tako s temperaturom gore dolje...
malo je zahtjevno no vrlo zabavno i plodno po ribe...
osobno sam u fazi kada su mi ribe na 24 celzija da im smanjim produkciju, nemam više mjesta za gupiye...
pozdrav,
Dominik