Lipanj 27, 2025, 01:01:08 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Vanjski pregradni filter??  (Posjeta: 8108 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vanjski pregradni filter??
« u: Veljača 17, 2009, 23:26:34 poslijepodne »
Naletio sam u starim temama ovdje na vanjske filtere, koji su napravljeni po istom principu kao i unutarnji pregradni filter. Jedina je razlika, koliko sam uspio shvatiti, u tome što ti filteri nemaju mogućnost "preljeva" one vode koju pumpa ne može izbaciti.

Jel ima to netko, a da nije imao problema??? Meni nevjerojatan sam pojam da imam VANJSKI pregradni filter...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
Odg: Vanjski pregradni filter??
« Odgovori #1 u: Veljača 17, 2009, 23:28:54 poslijepodne »
e vidis to i meni ne ide u glavu,oni s raznm posudama ,cijevima i kantama razumijem,ali ovo mi je korak iznad,svaka cast onima koji su ga pravili.
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Veljača 18, 2009, 00:08:30 prijepodne »
ma koliko ja kužim, poanta je u tome da se ima pumpu dovoljno jaku da izbaci više vode nego što uđe...ali onda je meni u glavi ideja da ako je prebrza, možeš bez vode u filteru ostat?

ajd pliz netko...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
« Odgovori #3 u: Veljača 18, 2009, 00:17:46 prijepodne »
e i ako ne daj boze nestane struje...
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Veljača 18, 2009, 00:36:35 prijepodne »
Malky ja imao vanjski pregradni filter, a ako sam dobro pohvatao, muci te: sto se dogodi ako nestane struje ili ako imas prejaku pumpu?

Ako nestane struje, sump, odnosno vanjski preljevni filter je projektiran tako da sve sto se prelije iz glavnog tanka taman stane u filter. Suprotno: ako se filter zastopa tocno na ulazu a pumpa nastavi raditi, svu vodu koju pumpa nastavi pumpati primiti ce glavni akvarij. Ako nije dobro projektiran, jedan ili drugi - imas poplavu.

Nema prejake pumpe: protok vode je konstantan, znaci sto jace pumpas vodu natrag u glavni akvarij, to ti se voda brze vraca u pregadni filter.

Kad tad dodje do situacije da je filter materijal zastopan.
Sad se sigurno pitas: a sto je onda sa vodom koja i dalje dolazi u filter, a filter materijal zaštopan u (recimo) prvoj komori...nece li se poplaviti sve iz prve komore?
Rjesenje je da svaku slijedecu komoru napravis nize od one prethodne, pa ce se voda, umjesto da prodje kroz filter materijal, preliti u slijedecu komoru...i opet ti je protok vode konstantan.
Mozes zeznuti samo ako stavis vrlo jaku pumpu, a dolazne cijevi iz akvarija premale...e onda ti pumpa ostane na suhom.
Evo jednog dobrog rjesenja vanjskog pregradnog filtera (sada bivseg jer je ovdje preradjen u sump..ali vidi se princip:

Zadnja staklena pregrada(skroz desno) ce odrediti visinu vode, a zadnja i dio prve komore ce se izliti u glavni tank.
Ovdje je to izvedeno iznad tanka, moji sump i Malkyev pregradni su na boku, al vecina sumpova je ispod glavnog tanka.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #5 u: Veljača 18, 2009, 03:08:13 prijepodne »
Ja imam jedan takav koji sam kupio uz akvarij od Juruparija. Ovaj je napravljen tako da je pumpa u akvariju, a filtrirana voda se vraca u akvarij. Kao sto su ti vec rekli bitno je da uskladis jacinu pumpe ili usisne cijevi ako je pumpa u filteru. Ako imas vremena mozes doci vidjeti.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 18, 2009, 10:02:23 prijepodne »
Ako nestane struje, sump, odnosno vanjski preljevni filter je projektiran tako da sve sto se prelije iz glavnog tanka taman stane u filter. Suprotno: ako se filter zastopa tocno na ulazu a pumpa nastavi raditi, svu vodu koju pumpa nastavi pumpati primiti ce glavni akvarij. Ako nije dobro projektiran, jedan ili drugi - imas poplavu.

Evo ovaj dio je meni najvažniji. Kako zapravo odrediti koje veličine mora biti vanjski preljevni? Da li je dovoljno da bude jedan ili dva cm viši od akvarija, pa se na taj način osigurava da neće razina vode nikad doći viša od one u akvariju (i na taj način izbjegavam poplavu)?

Nekako mi je ideja u glavi da će sama fizika zaustaviti "usis" tog filtera ako ikad razina vode u akvariju bude niža od razine u filteru?

I naravno TiTech da ću doći to vidjeti, javim ti se!  ;)
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline svizac

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Veljača 18, 2009, 14:01:20 poslijepodne »
Moji filteri su bili iste visine i širine kao i akvarij i bili su postavljeni bočno uz akvarij.Problem sa preljevanjem vode iz vanjskog filtera nisam imao jer kolika visina vode je bila u akvariju ista količina je morala biti i u filteru na ulazu.Kada je nestalo struje onda ona zadnja komora iz koje pumpa vraća vodu se samo nivelirala sa dotokom vode iz akvarija dok nisu postigli istu visinu vode i akvarij i filter.Kada postignu istu visinu što je vrlo brzo dotok stane(slobodan pad).Tako je to kod mene radilo.Važno je da budu filter i akvarij u istoj visini.

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Veljača 18, 2009, 14:05:58 poslijepodne »
Odlično, to je ono čemu sam se nadao. Napokon ću se riješiti opreme iz nanića!  :klap: :klap: :klap: :klap:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
« Odgovori #9 u: Veljača 18, 2009, 14:25:57 poslijepodne »
Pa ako je nano onda nije problem ni da se izlije!  :D Prodji koji dan mozda se ima nesto sta bi ti pasalo...

Offline abraxas

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 36
« Odgovori #10 u: Veljača 19, 2009, 21:05:14 poslijepodne »
Pa ako je nano onda nije problem ni da se izlije!

Ako je nano, pumpa nije ni potrebna. Izmena vode akvarijuma i pregradnog filtera može se odvijati prema ZAKONU SPOJENIH SUDOVA, tako da, zavisno na kojim visinama se postavljaju cedi ili mesta odvoda i dovoda vode, neće doći do prelivanja, ni akvarijuma ni pumpe. Ne?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #11 u: Veljača 19, 2009, 21:29:49 poslijepodne »
Evo ovaj dio je meni najvažniji. Kako zapravo odrediti koje veličine mora biti vanjski preljevni? Da li je dovoljno da bude jedan ili dva cm viši od akvarija, pa se na taj način osigurava da neće razina vode nikad doći viša od one u akvariju (i na taj način izbjegavam poplavu)?
Odredis ga tako da izracunas volumen vode koja moze izaci iz tvog akvarija ako nestane struje.
Npr. moj odvod je tri centimetra ispod razine vrha glavnog akvarija. Recimo da je akvarij tako velik da u tih 3 cm visine stane 40 litara vode. Iz nekog samo meni poznatog razloga, ja sam akvarij napunio do samog vrha. To znaci da pri nestanku struje iz akvarija moze otici tocno 40 litara vode. Tocno toliki mi mora biti vanjski filter, ako su mu stranice ispod razine mog glavnog akvarija. Tocno tako je napravljeno u slucaju mog sumpa. A stranice se nize zato da se moze lako spojiti onaj odvod iz glavnog tanka.

Jasno da mozes napraviti i vislje stranice vanjskog preljevnog filtera, pa ce se strujanje samo zaustaviti, kao sto si i mislio.
Kako namjeravas spojiti takva dva tanka?

Ako je nano, pumpa nije ni potrebna. Izmena vode akvarijuma i pregradnog filtera može se odvijati prema ZAKONU SPOJENIH SUDOVA, tako da, zavisno na kojim visinama se postavljaju cedi ili mesta odvoda i dovoda vode, neće doći do prelivanja, ni akvarijuma ni pumpe. Ne?

Kako ce onda ostavriti strujanje ako nema pumpe..?
Spojene posude ce iznivelirati vodu, ali nakon toga vise nema strujanja.
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Veljača 19, 2009, 22:50:26 poslijepodne »

Odredis ga tako da izracunas volumen vode koja moze izaci iz tvog akvarija ako nestane struje.
Npr. moj odvod je tri centimetra ispod razine vrha glavnog akvarija. Recimo da je akvarij tako velik da u tih 3 cm visine stane 40 litara vode. Iz nekog samo meni poznatog razloga, ja sam akvarij napunio do samog vrha. To znaci da pri nestanku struje iz akvarija moze otici tocno 40 litara vode. Tocno toliki mi mora biti vanjski filter, ako su mu stranice ispod razine mog glavnog akvarija. Tocno tako je napravljeno u slucaju mog sumpa. A stranice se nize zato da se moze lako spojiti onaj odvod iz glavnog tanka.

Jasno da mozes napraviti i vislje stranice vanjskog preljevnog filtera, pa ce se strujanje samo zaustaviti, kao sto si i mislio.
Kako namjeravas spojiti takva dva tanka?

Kako mislim spojiti filter i akvarij? Pa mislio sam prvo običnim fleksibilnim cijevima, ali onda sam od Mastina i TiTecha dobio (malo preveliki) vanjski filter kojeg su imali viša (premali je za njihove bazene  :roll:) i sa njime par savijenih plastičnih cijevi. Trebam ih samo skratiti na željenu dužinu. To će biti dovod vode u filter, odvod će biti putem atmanove 101 pumpe spojene na fleksibilnu cijev. S malo sreće izmislit ću nekakav spray bar za ili tako nešto za povratak vode u akvarij. Filter će biti iza akvarija, da ga sakrijem.

Hvala ti puno na onom dijelu o računanju zapremine filtera ovisno o dubini usisa unutar akvarija. To mi NIKAD nebi palo na pamet, a kontao sam da svejedno postavim usis negdje pri vrhu akvarija pošto nemam u planu imati neku miljardu riba u 10L pa da treba neko jako usisavanje podloge (osim onog kod promijene vode).

Ništa, idem smisliti kako da malo smanjim taj filter a da ne bude prevelika gnjavaža i to je to. Hvala Teehee! :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr