Malky ja imao vanjski pregradni filter, a ako sam dobro pohvatao, muci te: sto se dogodi ako nestane struje ili ako imas prejaku pumpu?
Ako nestane struje, sump, odnosno vanjski preljevni filter je projektiran tako da sve sto se prelije iz glavnog tanka taman stane u filter. Suprotno: ako se filter zastopa tocno na ulazu a pumpa nastavi raditi, svu vodu koju pumpa nastavi pumpati primiti ce glavni akvarij. Ako nije dobro projektiran, jedan ili drugi - imas poplavu.
Nema prejake pumpe: protok vode je konstantan, znaci sto jace pumpas vodu natrag u glavni akvarij, to ti se voda brze vraca u pregadni filter.
Kad tad dodje do situacije da je filter materijal zastopan.
Sad se sigurno pitas: a sto je onda sa vodom koja i dalje dolazi u filter, a filter materijal zaštopan u (recimo) prvoj komori...nece li se poplaviti sve iz prve komore?
Rjesenje je da svaku slijedecu komoru napravis nize od one prethodne, pa ce se voda, umjesto da prodje kroz filter materijal, preliti u slijedecu komoru...i opet ti je protok vode konstantan.
Mozes zeznuti samo ako stavis vrlo jaku pumpu, a dolazne cijevi iz akvarija premale...e onda ti pumpa ostane na suhom.
Evo jednog dobrog rjesenja vanjskog pregradnog filtera (sada bivseg jer je ovdje preradjen u sump..ali vidi se princip:

Zadnja staklena pregrada(skroz desno) ce odrediti visinu vode, a zadnja i dio prve komore ce se izliti u glavni tank.
Ovdje je to izvedeno iznad tanka, moji sump i Malkyev pregradni su na boku, al vecina sumpova je ispod glavnog tanka.