Kolovoz 07, 2025, 01:10:23 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem s tucnjavom skalara  (Posjeta: 1348 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ruki

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
  • Kum
Problem s tucnjavom skalara
« u: Listopad 27, 2004, 14:55:00 poslijepodne »

Imam tri skalara, jednog mramornog (najveci je od svih) i dva klasicna prugasta (jedan veci, drugi manji). Svi su dosta mali (3-4 cm u promjeru, bez peraja). Do prije tjedan dana zivotarili (ako cemo iskreno, mucio sam ih) u akvariju od 40l i nije bilo nikakvih problema. Kad sam ih konacno preselio u veci akvarij od 70l (da se ipak malo manje muce, ceka se veci akvarij da svacijim mukama dodje kraj) poceli su problemi. Veci prugasti je toliko tukao mramornog da ovaj nije izlazio iz bilja. To je trajalo par dana i onda mi to dopi*dilo i tog "zlocestog" sam premjestio u karantenu gdje drzim par odraslih gupija. Danas, nakon dva dana hladjenja, sam "zlocestog" vratio u akvarij s ostalim skalarima i prica se u potpunosti okrenula, nakon dvominutne spektakularne tuce, mramorni je nadjacao "zlocestog" i sad je ovaj non-stop u bilju. Najmanjeg ne diraju, ocito je zenka.
Sva ta borba za teritorij mi se cini logicna… Ali kako da rijesim taj problem, ja zelim idilu… mir… Oba su mi draga i htio bih da oba ostanu u akvariju ako je to ikako moguce, da niti jednog ne moram udomljavati. Se da sto napraviti, da ih psihologinji iz big brothera mozda posaljem, ona se pravi mudra, nek u ovom slucaju donese pravu odluku!!!
Kvatric tj. kilometar sjevernije / Zagreb
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline jaco

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Listopad 27, 2004, 15:18:00 poslijepodne »

Kupi jos jednu zenku ,podelice teritoriju i bice sve u redu, bar ja tako mislim

JACO

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #2 u: Listopad 27, 2004, 15:35:00 poslijepodne »
Hmmm... kako da znam da je zenka? Da ne bi jos veceg sranja bilo...
All the Dude ever wanted was his rug back... it really tied the room together...

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
« Odgovori #3 u: Listopad 31, 2004, 13:29:00 poslijepodne »
Makni jednog i problem je riješen vjeruj mi nema drugog rješenja ,stalno ae odmjeravati snage ,proeitaj malo postove vezane uz skalare na akvarij netu i bit ae ti jasnije.
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #4 u: Studeni 02, 2004, 14:33:00 poslijepodne »
Borba izme?u spolno zrelih Skalara je u praksi bezopasna,uglavnom ne dolazi do fiziekog kontakta vea samo odmjeravanja(ima izuzetaka),ali uvijek ih je bolje imati više da eine nekoliko parova.Bitno im je i osigurati i veai prostor,jer ae tada svaki par odrediti svoj kutak za eventualno polaganje ikre i suživot ae biti podnošljiviji

Offline Fauna

• Punopravni član
    • http://www.beke.co.nz/index.php
« Odgovori #5 u: Studeni 02, 2004, 16:13:00 poslijepodne »

Moja licna iskustva govore da nekada dva para ne mogu biti ni u nekomvecem akvarijumu gde ima prostora i za deset parova.Hocu da kazem da zreli skalari ako semedjusobno ne trpe ,nece pomoci nista drugo nego samorazdvajanje takvih parova. Zato se preporucuje veomarano, dok su jos mali,formiranje parova kod skalarau akvarijumu u kojem zelimo da ih drzimo. Znaci nabavljamo ih jos dok su mali i to odredjeno jato koje cemo vremenomposmatrati i selektirati ono sto se upari.

Ovako sada ne znam sta bihvise mogao da preporucim, kako bi zadrzao oba skalara.

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
« Odgovori #6 u: Studeni 02, 2004, 23:55:00 poslijepodne »

probaj smanjit broj teritorija oko kojeg bi se mogli borit jer se meni znalo dogatat, ne samo kod skalara nego i kod drugih "agresivnih" vrsti koje sam imao, da kada imas vise mjesta za skrivanje i koje kakvih pecina onda obicno i ribe mogupoceti cesce pokazivati svoju teritorijalnost.

Kao sto si i sam rekao, kad si ih drzao u manjem akvariju nije bilo problema i mislim da je upravo to bio razlog.

Ovo je primjer iz mog iskustva tako da to ne mora biti slucaj i s tvojim skalarima

Offline Ruki

• Punopravni član
  • Kum
« Odgovori #7 u: Studeni 04, 2004, 09:13:00 prijepodne »

Hvala vam svima na odgovorima. Sad je sve u redu u akvariju, vrijeme je napravilo svoje. Ne maltretiraju jedni druge. Kad bi svi ljudi na svijetu, bas kao sve ribe na svijetu... tra la la la... Ma idila, kazem vam!