I ja sam se svojevremeno zaludjivao, ali su me ubedili sa raznih krajeva planete da je fluidized bed velika glupost.
Zasto?
Pa ne mogu da kazem da nije najbolji bioloski filter. Jeste, to je tacno.
Problem je izrada, koja je izuzetno komplikovana. Jedini fluidized bed koji dobro funkcionise je tzv konusni fluidized bed. Nemam sad ovde slike da ti to pokazem. Uglavnom je veliko, trebas da dovlacis dosta cevi, tesko je (ide oko 50-100 kg peska), a uz sve to ruzno izgleda.
E sada... veliki i efikasni FB (fluidized bed, da ne pisemo 100x) je toliko efikasan da moze da tera akvarijum od milion litara, medjutim, u svakom akvarijumu koji je manji od 1000 litara, pola litre biomax-a ili substrate-a, zavrsava isti posao. Znaci, zasto bi se ja drkao sa pravljenjem necega TOLIKO efikasnog i KOMPLIKOVANOG, kada uopste ne treba?!
Ja imam akv od 600 litara i samo 1/4 litre (200gr) EHFI substrate-a odrzava NH3 i NO2 na apsolutnoj nuli.
Sta ce mi onda onolika skalamerija?!
E sada... ako zelis da sam to napravis i da se divis svome delu, onda samo napred!! FB je odlican bio filter, a i potrosenih 100 sati za izradu je sticanje velikog iskustva, pa samo napred, podrzavam u potpunosti.