Eto Moto,ja ti opisao obe vrste,ali sam pisao više od dva sata i kad sam konaeno slao,ode mi poruka u nepovrat.

Ali eto,na kratko,ti dve vrsti
ne idu skupa.A što se tiee akvarija,za prve oko 180 l,a za drugu vrstu 240l akvarij.Oba uredjenja trebaju imati grubi šljunak,te veliko glatko kamneje,kod druge vrste treba uraditi još koju peeinicu a od bilja valisnerija i sagittaria.
oba su ciklida monogamni ciklidi,što znaei,da se ih drže u paru.Prilikom mresta,kod prve vrste ženka izbaci na glatko kamenje od 200-500 ikra,a druga vrsta 500 ikri u špilji.
Mirni i teritorialni ciklidi,no za vreme mresta agresivni,ali ne puno,tako,da bilje uvek opstane.
Za vodu,bolji je odabir prva vrsta,jer traži vodu:24-26 stupnjeva,te neutralnu,a može biti i meka ,srednje tvrda ili tvrda voda /od 2-12 dGH/,dok druga vrsta jako je osjetljiva na kakvoeu vode,pa je potrebno da se kod te vrste menja svake nedelje barem 30 % vode.a temperatura identieka /24-26 stupnjeva/,pH malo ispod neutralnog /6,5/ a voda meka5 dGH.
U prirodi obe su vrste svaštojedi,što samo znaei ,da i akvarista neee imati nekih poteškoea hraniti njih.
A dobri sustanari za vrstu T.ansorgii,baš su vrste iz genusa Pelvicacgromis.
Ma pita se mene,Jewel ciklid jeste dobar izbor.