Srpanj 23, 2025, 10:22:41 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Paraziti - Hexamita?  (Posjeta: 1535 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline trle1

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Paraziti - Hexamita?
« u: Listopad 25, 2004, 16:30:00 poslijepodne »
Pozdrav postovanim akvaristima,

Mi sam jedni od entuzijasta, koji pokusavaju pokrenuti akvarij pa bas ne uspijeva (cini se od pocetka). O cemu je rijec. Akvarij smo pokusali pokrenuti po regulama. Nabavili smo Cayman 80 Prof. Laufao je 4 tjedna bez riba (samo s biljkama). U vodu je na pocetku dodan Sera Nitrivec i Aquatan. Sve je izgledalo uredno, malo su nas alge strasile ali to nije bit problema.

Biljke koje su posadjene:
1 sredisnja – echinodrus
1 cabomba
3 cripocorina-e
3 anubias nana
3 spiralne valisnerie
3 1ravne1 valisnerie

Nakon 4 tjedna smo nabavili ribe (svu opremu zivo i nezivo smo nabavili kod Vili-ja):
7 guppy-ja
7 zebrica
5 platy-ja
3 biserna guramija
3 crvena guramija (ne znam tocno koji su)
i cistaci:
1 aimoner
3 mala fox-a

Offline Elaron007

• Punopravni član
Paraziti - Hexamita?
« Odgovori #1 u: Listopad 25, 2004, 22:02:00 poslijepodne »
29 riba je previse za 80lit ako se mene pita. Pogotovo kad ih odjednom strpas unutra. Racunaj na to da ce ti jos koja riknut dok se ne uspostavi ravnoteza kak spada. Za bijelu kakicu se ne bih previse brinuo jer ne znam na koju bi foru mogle imati hexamitozu buduci da nemas ciklida u tanku a u shopovima sigurno ne drze ciklide s ostalim ribama.. :)

(Hexamita je ak se ne varam parazit koji zivi u simbiozi sa skalarima i nije opasan dok skalaru ne padne imunitet. Kad se to desi onda moze bit sranja, do onda mislim da nema frke.)

Nek me netko ispravi za ovo u zagradi, zahrdjao sam, al mislim da sam takav odgovor dobio ovdjekad sam startao sakvaristikom :):)
Rijeka / Hrvatska

Offline chubby

• Punopravni član
Paraziti - Hexamita?
« Odgovori #2 u: Listopad 26, 2004, 00:06:00 prijepodne »

ma nisi zabrljao, ja sam mislio da ce se javiti neko ko je imao posla sa hexamitom. to sto riba tanko kaki moze a i ne mora bit hexamita, inace da, ona zivi u crijevu riba i ne radi probleme dok ribi ne padne imunitet (stres i sl.). terapija metronidazolom je isprobana i preporucena i on se moze kod nas nabavit i u humanoj i u veterinarkoj apoteci, bilo je o tome u starim postovima. 29 riba na 80l je puno, al nisu to neke velike ribe (gupi, zebrica)... bumo vidli kaj bu ... sretno

Offline Risbo

• Punopravni član
    • www.fsb.hr/studrally
Paraziti - Hexamita?
« Odgovori #3 u: Listopad 26, 2004, 00:11:00 prijepodne »
Inaee Cayman 80 ima 120L (80 je oznaka cca širine), ali ja mislim da je i za 120L to previše riba. Ja imam 100L i 15 riba (od toga 5 cistaca)) i nikako ne namjeravam preai 20 kom. I ribe su postepeno dolazile, s time da su prije prošle karantenu od oko 2 tjedna (za svaki slueaj).
Risbo

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Paraziti - Hexamita?
« Odgovori #4 u: Listopad 26, 2004, 10:58:00 prijepodne »

Trle, možda je to samo peh, ja sam u poeecima svojim kupio 20 neonka u 112 litara, proširila mi se neka bolest, i sve neonke do jedne su mi umrle....

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
Paraziti - Hexamita?
« Odgovori #5 u: Listopad 27, 2004, 12:37:00 poslijepodne »

ne vjerujem da ti ribe boluju od hexamitoze,i kao što su ti gore ostali naveli puno je riba na toliki akvarij,i nisi ih odmah trebao sve staviti unutra.I treba bi provjeriti ostale paramere vode.Bijeli izmet niije jedini znak hexamitoze,ja to nažalost znam iz vlastitog iskustva,oboljela riba se povlaei u kutke akvarija,nepravilno pliva,zna ležati na dnu akvrija,odbija hranu....Najbolji lijek za hexamitozu je preventiva tj,,održavati nužne parametre vode.Lijeei se lijekovima što sadrže metronidazolom .