Sto se same litraze tice, betti je dosta. Sto se svega ostaloga tice, niposto nije dosta. Neznam o kakvim iskusnim akvaristima pricas, al malo nas je u HR zaista iskusno s bettama i tvrdim da sam jedna od njih (kako god to zvucalo).
Nasuprot vecini ljudi, tvrdim da je bettama u malo prostora bolje nego u mnogo. Recimo da je za jednog muzjaka savrseno 20-30 l. AL ce biti sretni i u 5-10 l. Ono sto je mnogo bitnije od prostora jest toplina (betta je tropska riba, ne moze biti zdrava ispod 24 stupnja vode), i kvaliteta vode. Filter nije prekopotreban, al treba biti zaista iskusan za znati mjenjati vodu kako treba. Jer, bez filtera treba mjenjati vodu dovoljno redovito da amonijak ne predje razinu gdje pocne nagrizati ribu. No, precesto mjenjanje vode moze napraviti istu stetu ko i nikakvo. Zato kazem, nije niposto lako pogoditi pravi omjer i nikada nece biti jednako dobro ko s filterom.
No ajmo od pocetka, kako ne zelis trositi (sto mi nije jasno, jer akvaristika nije jeftina -to je cinjenica), pusti sada veci akvarij, pobrini se da bettanu ugrijes vodu na 26 stupnjeva. Ni vise ni manje. Neznam kako ces to poduzeti, jer mislim da ces grijac morati kupiti. Grijanje lampom ne dolazi u obzir, cim lampu ugasis temperatura vode pada - sto je veci problem nego nikakvo grijanje. Zasto 26 stupnjeva? Jer ispod se metabolizam usporava i cini ribi oporavak mnogo tezim. Iznad te temperature se i bakterije lakse razmnozavaju pa se kod sumnje nikada ne dize temperatura.
Zatim se potrudi da mu voda bude jako cista. Pazi da ne pretjerujes s hranom i sve sto ne pojede odmah (nakom max 5 min.)vadi van, usisaj ili kako god.
Peraje otpadaju samo kod iznimno teskih slucajeva fin rota, a oni se desavaju samo u iznimno losim uvjetima. Sada odluci tko je bio u pravu ("iskusni akvaristi" ili mi) pa postupi prema sebi.
Jos nesto, zaista me zanima kako to izgleda pa ako mozes neka slika?
Nemoj se ljutiti niti shvacati nase postove kao tesku kritiku. Samo je jedna stvar u pitanju: zdravlje ribe (ili ribica) koje drzis. Ako nemas uvjeta, bolje nemoj. A borcima je bar zaista lako osigurati uvjete jer traze minimum minimuma. Al bar toliko im moras dat....
Kada sredis sve sto je nabrojeno, mozes razmisljati o lijecenju, jer do tada nece imati efekta. Za pocetak (nakon sto promjenis vodu - i ugrijes ju) mozes dodati soli (jedna cajna zlica na 10 l). Sol se mjenja svaka 2 dana. Nakon 2 dana mjenjas opet vodu (cistu kondicioniranu) da smanjih razinu soli.