Srpanj 23, 2025, 18:14:58 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Fakat čudna beta  (Posjeta: 2877 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bobica

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Zadar
Fakat čudna beta
« u: Listopad 07, 2008, 01:13:08 prijepodne »
Bok svima, imam Borca već 9 mjeseci. Mali je plavi i živi u apsolutno minimalnim uvjetima- akvarij od 8 l, nema grijač nema filter. Ne zanimaju me savjeti o boljem smještaju jer mi je više puta rečeno i to od iskusknih akvarista da im je to dovoljno, nemam novaca da povećam prostor, a borca ne namjeravam davati.
Dakle moj problem je: već dugo mu ispadaju peraje, ali samo pomalo, on je i bolestan došao, kakav je sada krasan je. Prije 2-3 mjeseca mu je otpala potpuno leđna peraja. To me užasno zabrinulo, ali njemu ništa, ama baš ništa. Normalno pliva, jede... I sada mu se tamo počelo stvarati nešto vretenasto, kao nova peraja, jer baš izgleda kao da se povezuje. Jel mi može tko objasniti što je bilo, zašto i kako je sve ovo moguće... Hvala lijepa na savjetima i kritikama :D :D Molim što prije odgovor

Offline doktor

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Fakat čudna beta
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2008, 08:56:51 prijepodne »
A šta ti ja znam! Valjda po onome: I ćorava koka ubode zrno ponekad! :roll:
U radu je spas!

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #2 u: Listopad 07, 2008, 09:25:47 prijepodne »
sorry ali mislim da ti tvoji "iskusni" akvaristi i nisu bas toliko iskusni ako su rekli da borca mozes drzati bez grijaca na sobnoj temperaturi (osim ako u sobi imas 25°C)...

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Listopad 07, 2008, 13:28:16 poslijepodne »
Mnogo bolesti, a posebno raspadanje peraja dolazi od "smrdanosti" vode (prevelikih koncentracija za ribe otrovnih N i P spojeva).

Kako kazes da nemas filter, moglo bi biti to...:nerd:

Opet, ako mijenjas vise vode, ili cesto mijenjanje vode, mogu uzrokovati stres... -?
Tuzlanka u Sarajevu

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Listopad 07, 2008, 14:45:42 poslijepodne »
to mu se sve dešava zbog neprimjerenih uvjeta u kojima živi...bez obzira što je možda došao bolestan, već bi davno (ako je siroče toliko "žilav") potpuno ozdravio da je u boljim uvjetima  :( ::)

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2008, 14:50:11 poslijepodne »
to mu se sve dešava zbog neprimjerenih uvjeta u kojima živi...bez obzira što je možda došao bolestan, već bi davno (ako je siroče toliko "žilav") potpuno ozdravio da je u boljim uvjetima  :( ::)

Slažem se! Nema uopće smisla raspravljati o tome. Ima i micro filtera i micro grijača.

Offline M23_Vu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
  • AqVu
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2008, 15:01:15 poslijepodne »
Sorry al po meni ovo nisu nimalo dobri uvjeti za bettu. Priviknu se ribe na skučen prostor ali se ujedno i muče,pa privikne se i čovjek živjeti u zatvoru(čelije 2sa 2),zagušljivim prostorijama i još štošta ali nije sretan,pa tako ni tvoja betta. Trebaš bar malo veći aq i obavezno filter i grijač

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2008, 15:05:17 poslijepodne »
Ne zanimaju me savjeti o boljem smještaju jer mi je više puta rečeno i to od iskusknih akvarista da im je to dovoljno, nemam novaca da povećam prostor, a borca ne namjeravam davati.

stvarno su to onda iskusni akvaristi u pitanju...  X-(
akvarij od 20l kosta 60-70kn, filteric 50-60kn (ima cak i jeftinijih kinezica), i grijac cca 60kn (isto kinez)... uostalom, dosta forumasa prodaje polovne, no i dalje dobre, akvarije i potrepstine za iste... ne govorimo o 1000 ili vise kn, nego o 200njak kuna (cak i manje ako se malo potrudis)... 
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Crazy-a3

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
  • Živim da uživam
« Odgovori #8 u: Listopad 07, 2008, 15:37:22 poslijepodne »
Bok svima, imam Borca već 9 mjeseci. Mali je plavi i živi u apsolutno minimalnim uvjetima- akvarij od 8 l, nema grijač nema filter. Ne zanimaju me savjeti o boljem smještaju jer mi je više puta rečeno i to od iskusknih akvarista da im je to dovoljno, nemam novaca da povećam prostor, a borca ne namjeravam davati.
Dakle moj problem je: već dugo mu ispadaju peraje, ali samo pomalo, on je i bolestan došao, kakav je sada krasan je. Prije 2-3 mjeseca mu je otpala potpuno leđna peraja. To me užasno zabrinulo, ali njemu ništa, ama baš ništa. Normalno pliva, jede... I sada mu se tamo počelo stvarati nešto vretenasto, kao nova peraja, jer baš izgleda kao da se povezuje. Jel mi može tko objasniti što je bilo, zašto i kako je sve ovo moguće... Hvala lijepa na savjetima i kritikama :D :D Molim što prije odgovor

Oprosti ali ovo ne mogu presutit >:(

i sama kazes da to vec duze traje i da si je dobila bolesnu, pa dobro zeno gdje si pobogu do sad :down:, tu ribu je trebalo lijecit od samih pocetaka i pruzit joj normalan zivot a ne patnju..tebe sad odjednom to brine a ne brine te neadekvatan smjestaj i neadekvatni uvjeti tj. to sto ti nazivas minimalni uvijet , ne ne to nisu minimalni uvijeto nego to nisu uvijeti uopce :dead:....a o prijateljima iskusnim akvaristima je bolje da  :-X jer to su sve samo ne iskusni akvaristi.

BTW: rentam mjesto ispod stepenica, komfornih 2.5 kvadrata u obliku slova L, dovoljno za dvoclanu obitelj koja ce biti sretna i vesela :diablolol:
Bolje biti sam, nego sa budalama.
Zagreb/Dubrava

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #9 u: Listopad 07, 2008, 15:51:07 poslijepodne »
Sto se same litraze tice, betti je dosta. Sto se svega ostaloga tice, niposto nije dosta. Neznam o kakvim iskusnim akvaristima pricas, al malo nas je u HR zaista iskusno s bettama i tvrdim da sam jedna od njih (kako god to zvucalo).

Nasuprot vecini ljudi, tvrdim da je bettama u malo prostora bolje nego u mnogo. Recimo da je za jednog muzjaka savrseno 20-30 l. AL ce biti sretni i u 5-10 l. Ono sto je mnogo bitnije od prostora jest toplina (betta je tropska riba, ne moze biti zdrava ispod 24 stupnja vode), i kvaliteta vode. Filter nije prekopotreban, al treba biti zaista iskusan za znati mjenjati vodu kako treba. Jer, bez filtera treba mjenjati vodu dovoljno redovito da amonijak ne predje razinu gdje pocne nagrizati ribu. No, precesto mjenjanje vode moze napraviti istu stetu ko i nikakvo. Zato kazem, nije niposto lako pogoditi pravi omjer i nikada nece biti jednako dobro ko s filterom.

No ajmo od pocetka, kako ne zelis trositi (sto mi nije jasno, jer akvaristika nije jeftina -to je cinjenica), pusti sada veci akvarij, pobrini se da bettanu ugrijes vodu na 26 stupnjeva. Ni vise ni manje. Neznam kako ces to poduzeti, jer mislim da ces grijac morati kupiti. Grijanje lampom ne dolazi u obzir, cim lampu ugasis temperatura vode pada - sto je veci problem nego nikakvo grijanje. Zasto 26 stupnjeva? Jer ispod se metabolizam usporava i cini ribi oporavak mnogo tezim. Iznad te temperature se i bakterije lakse razmnozavaju pa se kod sumnje nikada ne dize temperatura.
Zatim se potrudi da mu voda bude jako cista. Pazi da ne pretjerujes s hranom i sve sto ne pojede odmah (nakom max 5 min.)vadi van, usisaj ili kako god.

Peraje otpadaju samo kod iznimno teskih slucajeva fin rota, a oni se desavaju samo u iznimno losim uvjetima. Sada odluci tko je bio u pravu ("iskusni akvaristi" ili mi) pa postupi prema sebi.

Jos nesto, zaista me zanima kako to izgleda pa ako mozes neka slika?

Nemoj se ljutiti niti shvacati nase postove kao tesku kritiku. Samo je jedna stvar u pitanju: zdravlje ribe (ili ribica) koje drzis. Ako nemas uvjeta, bolje nemoj. A borcima je bar zaista lako osigurati uvjete jer traze minimum minimuma. Al bar toliko im moras dat....

Kada sredis sve sto je nabrojeno, mozes razmisljati o lijecenju, jer do tada nece imati efekta. Za pocetak (nakon sto promjenis vodu - i ugrijes ju) mozes dodati soli (jedna cajna zlica na 10 l). Sol se mjenja svaka 2 dana. Nakon 2 dana mjenjas opet vodu (cistu kondicioniranu) da smanjih razinu soli.
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Miki_BL

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 07, 2008, 20:12:48 poslijepodne »
Betta bez grijaca?

Pitaj ti te svoje "iskusne akvariste" znaju li odakle poticu Bette. To da znaju znali bi i koja temperatura im je potrebna.
Sobna temperatura dosta varira a pogotovo u ovom vremenskom periodu a na te oscilacije (3-4ºC) je kobno za tropske ribice. Nece odmah uginuti vec ce da im oslabi imunitet i onda ce razno razne bolesti da ih napadaju i s vremenom ce da uginu.

Bette kratko zive (najvise 18 mjeseci) a predivna je ribica i bilo bi pozeljno da mu obezbjedis grijac i to najslabiji koji postoji (50W jer ja ne znam da ima ispod 50W) a to ne bi trebalo da kosta vise od 10 €. Ja bih ti posudio da si mi blize. Stoji mi u ormaru grijac RENA 50 W koji sam koristio za razmnozavanje Betti dok sam ih drzao.

Daj na forumu u oglase da trazis donaciju tj pomoc da ti neko pokloni neki koristen grijac. Vjerujem da ima dobrih ljudi (samaricanina  :)) koji bi pomogli.

Ili da se skupi 10-15 zadrana i da svako donira po 1€ i da ti kupe grijac.

Eto, ja sam dao prijedloge kako da se rijesi problem grijaca i vjerujem da ima akvarista sa ovog foruma koji bi rado pomogli a pogotovo sto to nije neko veliko ulaganje.

Offline Bobica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 07, 2008, 20:19:03 poslijepodne »
Evo slike, znam da su grozne, ne znam jeli ovo već duplo poslano... Znam da su grozne, al nema bolje... U životu se nije volio slikati
« Zadnja izmjena: Listopad 07, 2008, 20:23:40 poslijepodne od Bobica »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #12 u: Listopad 07, 2008, 21:21:01 poslijepodne »
daj, molim te, poslušaj Gwyneeth! ako se itko ovdje kuži u bette (osim kolonela, ali nam ga u zadnje vrijeme nema  -?), to je onda ona i ako ćeš od koga dobit pametan i praktičan savjet o bettama, to je opet ona....
ili, odustani, pokloni ga nekome, ali nemoj to prelijepo biće mučiti! jer, doista vjerujem da mu ne želiš to!

Offline Bobica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 07, 2008, 21:33:54 poslijepodne »
Za vikend ću mu kupiti grijač. To je za sada najviše što mogu...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #14 u: Listopad 08, 2008, 01:15:29 prijepodne »
Bravo! To je za sada i dovoljno  :up: I kada izmjenjujes vodu (radi to svakih 5 dana po najvise 50 %, ili jos bolje svakih 4 dana 30 %) pazi da bude iste temperature kao i ona u kojoj vec je, jer nesmije biti razlike.

E onda, ako mozes naci kupi Tetrin General tonic. Odlican lijek, dovoljno jak za neka oboljenja a istovremeno bi trebao sprijeciti i sekundarna oboljenja kao gljivice i plijesan.

Slike su na zalost zaista prelose da bi se nesto vidjelo :(
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Bobica

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Listopad 08, 2008, 22:15:36 poslijepodne »
moje vječno pitanje, kako ću izmijeniti pola vode pa moram mu oprati kamenčiće?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #16 u: Listopad 09, 2008, 10:52:07 prijepodne »
pa ne moraš ih prati, već napravi usisavač i lijepo posisaj dno, pokupiš time nečistoće a ujedno i oduzmeš vodu koju želiš promijeniti! ;D