Srpanj 27, 2025, 13:26:31 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Pomoć oko biljaka  (Posjeta: 825 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mbistric

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Pomoć oko biljaka
« u: Studeni 08, 2008, 17:03:36 poslijepodne »
Relativno sam nov u akvaristici . Imam nekoliko akvarija ali s umjetnim biljem a htio bi uzgajat guppije a za to mi trebaju žive biljke . Nabavio sam podlogu od SERa-e " floradepot" . Zanima me jel to dovoljno za rast biljaka ? u akvariju imam samo jednu lampu od 20W . hio bi neko jednostavno bilje koje nije komplicirano za održavati i koje može ići u ove moje uvjete a da je dovoljno za život ribica . Što mi preporučate ????

Hvala

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 41
Odg: Pomoć oko biljaka
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2008, 17:13:11 poslijepodne »
o kolikom akvariju je rijec?
uz gnojenje itu podlogu ce bilje cisto lijepo rasti...
razne crypte, echinodorusi (ovisno o velicini akvarija), rogolist, valisnerije, bacopa, mahovina, anubiasi i microsorumi nisu zahtijevni...
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline mbistric

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2008, 18:13:46 poslijepodne »
akvarij je cca 60x28x28 znači oko 45 litara . To gnojivo je u kojem obliku ? tekučem ? i pročital sam da moram staviti neke bakterije ...

Offline Dombe

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 31
« Odgovori #3 u: Studeni 08, 2008, 18:18:54 poslijepodne »
Preporučavam ti da pročitaš vodić za početnike na naslovnici. ;) :)

Offline Ozoman988

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Studeni 08, 2008, 22:13:48 poslijepodne »
akvarij je cca 60x28x28 znači oko 45 litara . To gnojivo je u kojem obliku ? tekučem ? i pročital sam da moram staviti neke bakterije ...

20W na 45 litara je za neke nezahtjevne biljke (vjerujem da ces s njima poceti) prilicno ok. Gnojivo koje dodajes najcesce je tekuce, a imas i one tablete kaj se stavljaju pod korijen. Podloga ti je ok, ja sam cak dugo vremena (zbog nedostataka financija) imao akvarij bez podloge, znaci samo sljunak i sve je raslo ko ludo, tako da sto se toga tice neces imati problema. Bakterije koliko je meni poznato se stavljaju kod generalke akvarija, znaci ako bas moras staviti ribe odmah u akvarij onda se dodaje AquaSafe (i slicni proizvodi), EasyBalance i te bakterije. One ti sluze da ti se stvore pozitivne bakterije u akvariju i filteru koje ce kasnije razgradjivati nepozeljne tvari i razgraditi ih u neke koje biljkice koriste za rast (ako sam u krivu pls neka me netko ispravi). Moj savjet je da stavis bilje u akvarij, najbolje neko brzorastuce i pricekas da ti se akvarij stabilizira kroz jedno 3-4 tjedna, mislim da je taj period dovoljan (iako neke ribe zahtjevaju puno duzi taj period). Nadam se da sam ti malo pomogao  ;D
Zagreb/Jarun 098/9019849

Kozicnjak by Ozo