Srpanj 30, 2025, 08:20:58 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Šta to izlazi iz moje neonke?  (Posjeta: 2515 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Ignus

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Šta to izlazi iz moje neonke?
« u: Rujan 06, 2008, 20:02:54 poslijepodne »
Prije nekih 2 mjeseca sm primjetio da mi je jedna neonka počela grbaviti, zatim sam primjetio bijelu oštro ograničenu tvorbu ( slika 1 ) a prije 2 tjedna sam je odvojio u malu karantenu. Jučer je iz te bijele tvorbe počelo nešto izlaziti, liči na crva. ( slika 2 ) Što je to? Što da radim s tom ribom?

Potpredsjednik udruge ljubitelja i uzgajivača Betta 'Betta Svijet'

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Šta to izlazi iz moje neonke?
« Odgovori #1 u: Rujan 07, 2008, 16:01:43 poslijepodne »
Dobro da si ju odvojio u karantenu.
Izgleda kao parazit, ali nisam još vidjela takav slučaj, pa nisam sigurna... -?

Stavi soli jer ona smeta većini parazita (1 žličica na 10-30l), a usput će pomoći da ne dođe do sekundarnih infekcija. Možda ju ne bi bilo loše tretirati costapurom ili nekim drugim 'općim' lijekom za parazite.

Da li je rana skroz bijela ili ima nečeg krvavog na njoj? ( To bijelo je u ribi ili na ribi? Da ne bi bile neke gljivice -?)

Inače, znam da se ribama iskrivljuje kralježnica od TB-a, ali ovo ne podsjeća na to...Valjda si je parazit napravio mjesta.

Eventualno ako nije crvić da nije neki tumor? Ima li još kakvih simptoma i da li se stanje promijenilo?

P.S Jel ona to ima i točkice po perajama ili mi se čini?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #2 u: Rujan 08, 2008, 08:50:06 prijepodne »
buaaaaaaa.... ovo doista izgleda kao crvić....probaj ga (ako možeš, neonkica je ipak majušna) pincetom izvući i onda liječiti nekim antibakterijskim lijekom da ne dođe do infekcije rane
svakako stavi i sol u vodu, te davaj joj vitamine
....ako već nije kasno.... -?

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Rujan 08, 2008, 10:08:33 prijepodne »
Gadno izgleda, vjerojatno neki parazit... a s obzirom na njegovu veličinu, sada kada je počeo izlaziti gotovo sam siguran da će i domaćin reći posljednje zbogom. Skrati joj patnje i eutaniziraj je...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 08, 2008, 12:20:57 poslijepodne »
Probaj ipak prvo s lijekovima ( sol, costapur)...Budući da se već toliko dugo odupire, možda uspije...

Sretno! :heart:

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #5 u: Rujan 08, 2008, 12:42:34 poslijepodne »
Costapur nece pomoci NIS, to je lijek za protozoe - tj. prazivotinje. Svim slozenijeim organizmima ne smeta ni priblizno dovoljno. Ja bih napravila ono sto je babyboom rekao - pokusati izvaditi pincetom i dooooobro natrpati antibakterijskim lijekovima (i soli po mogucnosti). Moguce je da riba to ni ovako nece prezivjeti, mozda ces kada ga izvadis tek napraviti sra**, al ovako ako ju pustis... tesko da se ozdraviti... Uvijek mozes odabrati kraci i laksi (po tebe) put - eutanazija. Al mozda ribica jos ima sanse, nebi bilo prvi put da vidim da sretno zive nakon takvih parazita, iako na ovim prostorima nisam to jos vidjela :(
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2008, 15:31:58 poslijepodne »
U svakom slučaju probaj bar nešto...

Offline Gwyneeth

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
  • Betta Svijet
« Odgovori #7 u: Rujan 09, 2008, 01:50:49 prijepodne »
Najnovije vijesti su da je ribica isla pa-pa iza duge na vjecna riblja lovista.... :'( RIP neonka sa alienom....
"People need friends. Bettas kick their faces"
Hello, my name is Ksenija and I'm channaholic...
...Pula...

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Rujan 09, 2008, 10:12:21 prijepodne »
Što se dogodilo? Je barem eutanizirana jer su zbilja male šanse da bi ikakva "kućna" terapija tu mogla pomoći i da bi samo povećala i produžila patnje te ribice. Bio parazit ili tumor, ono vidljivo izvana je unutar tijela minimalno pet puta veće i kako sam gore rekao, bilo kakvi pomaci (spontani ili uzrokovani) izravno tj. negativno utječu na tjelesne sustave jer su neonke jako male. Da se radi o nekoj većoj ribici već bi postojale šanse da to prebrodi. Uzevši u obzir lokaciju na tijelu te otvorenu ranu dolazi do problema u nizu tjelesnih sustava, prije svega ono što se može jednostavno očitovati u samome ponašanju ribice, dakle živčani sustav te plivaći mjehur, a zatim mogu biti zahvaćeni i probavni, krvožilni, endokrilni te mokraći sustav...

« Zadnja izmjena: Rujan 09, 2008, 10:55:32 prijepodne od Maxim »
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Rujan 09, 2008, 12:13:40 poslijepodne »
Što se dogodilo? Je barem eutanizirana jer su zbilja male šanse da bi ikakva "kućna" terapija tu mogla pomoći i da bi samo povećala i produžila patnje te ribice. Bio parazit ili tumor, ono vidljivo izvana je unutar tijela minimalno pet puta veće i kako sam gore rekao, bilo kakvi pomaci (spontani ili uzrokovani) izravno tj. negativno utječu na tjelesne sustave jer su neonke jako male. Da se radi o nekoj većoj ribici već bi postojale šanse da to prebrodi. Uzevši u obzir lokaciju na tijelu te otvorenu ranu dolazi do problema u nizu tjelesnih sustava, prije svega ono što se može jednostavno očitovati u samome ponašanju ribice, dakle živčani sustav te plivaći mjehur, a zatim mogu biti zahvaćeni i probavni, krvožilni, endokrilni te mokraći sustav...

I ja sam došao do tog zaključka. Nije više jela, povremeno se trzala kao da hoće to čudo što viri otresti i izgledala je jadno. Eutanizirao sam je jučer.

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #10 u: Rujan 09, 2008, 12:36:44 poslijepodne »
A zao mi je ,a jel se bar moze sa vecom sigurnoscu ustvrdit,sto je to bilo uopce,i kako to sprijecit,ne bih volio da moje tako...

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Rujan 09, 2008, 12:49:49 poslijepodne »
iako sam uvijek za borbu do zadnjeg trena za ribicu, ovo je bilo prestrašno....ali ne volim savjetovati eutanazuju (zato, hvala maximu koji je imao više "petlje"!)...
tužno, ali dobra odluka...presitna je bila za takvo čudo....
a jesi li pogledao što je to bilo?

Offline Ignus

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Rujan 09, 2008, 12:57:44 poslijepodne »
Ne bi rekao da je crv. Izašlo je puno bijelog liči na pastu za zube. Naravno to sam radio nakon eutanazije.

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Rujan 09, 2008, 13:20:59 poslijepodne »
Kako je krenulo s tim boleštinama trebat ćemo nešto stručniju ekipu za bolesti riba... -?

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #14 u: Rujan 09, 2008, 14:19:35 poslijepodne »
onda je očito neka vrsta tumora ili čira -? ....jadničak maleni... :o

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #15 u: Rujan 13, 2008, 23:51:48 poslijepodne »
Koliko sam primjetila rijetko koja (ako uopće ikoja) neonka preživi ikakve boleštine.  :(
Zagreb