Srpanj 24, 2025, 02:01:26 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Vrhovi propadaju, plus pitanje o algama  (Posjeta: 1219 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vrhovi propadaju, plus pitanje o algama
« u: Rujan 06, 2008, 11:11:10 prijepodne »
Pozdrav,

akvarij 75 litara, 2*15W, DIY CO2, podloga samo šljunak, ribe: 6 glowing tetra, jedan trichogaster leeri, 4 molly, 3 corydorasa, 2 ancistrusa; bilje: limun, bacopa australis, 2 crypte, neko čudo crveno-zeleno koje nisam još identificirao...

imam par pitanja, u jednoj temi.

1) Vrhovi biljaka na starim listovima su mi u posljednjih 10tak dana počeli crniti, iako dodajem mikro (sera florena, 15 ml/tjedno u dnevnim doziranjima)i makro (nutrafin plant gro npk, 1 ml/dnevno). Crypta na lijevoj strani također polako dobija žute točkice koje se pretvaraju u rupice. Prema onome što sam našao na netu, propadanje listova bi moglo biti vezano uz manjak bakra, rupe uz manjak magnezija. Ni jedno ni drugo mi ne ulijeva dovoljno povjerenja da povećavam doze mikro/makro koje sada dodajem. Imate li još neku ideju, šta bi mogao biti problem? Strah me tek tako započinjati veće doziranje sa NPK, nije da sam krcat bilja... što me dovodi do drugog pitanja

2) na staklu akvarija, malo ispod razine šljunka, pojavile su mi se (mislim) dvije vrste algi: smeđa i jedna koja podsjeća na cijanobakteriju. Uhvaćene su samo za staklo, što me navelo na ideju da je možda u pitanju problem sa suncem: nikad nema direktnog "sunčanja" ali ujutro bude malo više svjetla na tom dijelu stana gdje je akvarij. Moguće je da sam možda prerano započeo sa CO2/mikro/makro ali nedavno sam sa još manje bilja imao problem da je falilo željeza. Ima li netko iskustva s time? Počeo sam se razmišljati da napravim neku vrstu "zaklona" od kartona koji bi stavio na taj dio akvarija ujutro, da se zamrače alge...

« Zadnja izmjena: Rujan 06, 2008, 11:15:32 prijepodne od Neve »
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Odg: Vrhovi propadaju, plus pitanje o algama
« Odgovori #1 u: Rujan 06, 2008, 14:21:00 poslijepodne »
Mislim da bi problem mogao biti u podlozi. Naime, ove biljke koje vidim sa crnim vrhovima (limun) se vecim dijelom, hrane putem korijena. Dakle, savjet: tabletice...

Ako mislis na crveno-zelene biljke lijevo, to su takodjer cripte.

A sto se tice zmazanoca u podlozi ne se brinuti dok ne izadju van. Naime, osobno imam teoriju da su to zapravo dobre bubice koje nam trebaju za anaerobnu filtraciju. Zelimo ih u podlozi, jer su korise, ali ih ne zelimo vidjeti na prednjem staklu. Mislim, da zelimo dvije suprotne stvari, da ih ima, a da ih nema... :D

To sto vidimo je zapravo presjek podloge...

Ako ti bas toliko smeta uzmes igle za pletenje i malo to procackas i gotovo... Ja to radim kad radim kakve zahvate u akvariju, pa onda malo promuckam prema staklu i gotovo... :D
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Rujan 07, 2008, 00:04:15 prijepodne »
Hvala na odgovoru. Nije da mi smetaju alge na staklu, više mi je problem ako se razmašu, pa da ne bude da sam držao glavu u pijesku (doslovce).
A ta crvno-zelena koju još nisam identificirao je na desnoj strani, ovo lijevo jest neka crypta koja baš lijepo uspijeva...Probat ću sa gnojenjem podloge...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #3 u: Rujan 07, 2008, 01:47:44 prijepodne »
Sigurno gledas u akvarij cesto... ;) Ne brini nece se nista opasno desiti preko noci, a i da se desi, ima rjesenja... U svakom slucaju malo energicnije usisavaj dno... :up:

Ako mislis na skroz desnu biljku u prednjem planu mislim da je to c. wentdii brown (mozda cak tropica)... :)
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Rujan 07, 2008, 13:30:20 poslijepodne »
Hvala Ninina mama, točno-ovo je c. wenditii brown.  :up:

Navela si me na razmišljanje sa informacijom da limun uzima hranjive tvari iz korijena...Naime, limun i bacopa puštaju korijenje iz "članaka" iznad podloge, koji se onda rastežu do podloge. U početku sam se mislio da je to normalno, ali ako povežem tu činjenicu sa time da biljke hranim isključivo tekućim gnojivom vidim neku poveznicu.

Jel ima netko jednu od te dvije biljke, a da ne gnoji sa tekućim gnojivom već ima hranjivu podlogu, plus tabletice? Ako nema korijena iznad podloge, to je vjerojatno to...Ajd, nemojte me navoditi na misao da si formiram jedan "eksperimentalni" akvarij, nemam para za to...Pomagajte!  ;D

Također, ako od ponedjeljka krenem sa tableticama ispod svog bilja, logično bi bilo da prestanem dodavati tekuće zar ne?
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Ninina mama

• Punopravni član
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #5 u: Rujan 07, 2008, 22:15:27 poslijepodne »
U pravu si... Tako uzimaju hranjiva iz vode... ;)

Nekada se desi da i sa podlogom pustaju te korijencice, kad dovoljno porastu, ali ne preintenzivno...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #6 u: Rujan 08, 2008, 07:31:57 prijepodne »
Biljka pušta korijenje iz članaka kad nema dovoljno hranjivih tvari u podlozi, osim nekih vrsta koje imaju 'zračno' korijenje, npr. leucephala.  :nerd:
Zabok