Pozdrav,
akvarij 75 litara, 2*15W, DIY CO2, podloga samo šljunak, ribe: 6 glowing tetra, jedan trichogaster leeri, 4 molly, 3 corydorasa, 2 ancistrusa; bilje: limun, bacopa australis, 2 crypte, neko čudo crveno-zeleno koje nisam još identificirao...
imam par pitanja, u jednoj temi.
1) Vrhovi biljaka na starim listovima su mi u posljednjih 10tak dana počeli crniti, iako dodajem mikro (sera florena, 15 ml/tjedno u dnevnim doziranjima)i makro (nutrafin plant gro npk, 1 ml/dnevno). Crypta na lijevoj strani također polako dobija žute točkice koje se pretvaraju u rupice. Prema onome što sam našao na netu, propadanje listova bi moglo biti vezano uz manjak bakra, rupe uz manjak magnezija. Ni jedno ni drugo mi ne ulijeva dovoljno povjerenja da povećavam doze mikro/makro koje sada dodajem. Imate li još neku ideju, šta bi mogao biti problem? Strah me tek tako započinjati veće doziranje sa NPK, nije da sam krcat bilja... što me dovodi do drugog pitanja
2) na staklu akvarija, malo ispod razine šljunka, pojavile su mi se (mislim) dvije vrste algi: smeđa i jedna koja podsjeća na cijanobakteriju. Uhvaćene su samo za staklo, što me navelo na ideju da je možda u pitanju problem sa suncem: nikad nema direktnog "sunčanja" ali ujutro bude malo više svjetla na tom dijelu stana gdje je akvarij. Moguće je da sam možda prerano započeo sa CO2/mikro/makro ali nedavno sam sa još manje bilja imao problem da je falilo željeza. Ima li netko iskustva s time? Počeo sam se razmišljati da napravim neku vrstu "zaklona" od kartona koji bi stavio na taj dio akvarija ujutro, da se zamrače alge...