Srpanj 25, 2025, 08:22:16 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolivian ram i nitrati  (Posjeta: 1329 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Bolivian ram i nitrati
« u: Kolovoz 03, 2008, 23:45:05 poslijepodne »
Sviđaju mi se već duže vrijeme ti južno američki ciklidi (Microgeophagus altispinosa), i htio bih ih nabaviti. Jedino me brinu dvije stvari, pa vas molim za savjet i informaciju.

Prva stvar je tvrdoća vode. Je li ih moguće držati u ovoj našoj tvrdoj vodi ili je nužno moram omekšavati? Ne mislim ih pariti niti išta, samo držati par komada.

Drugi problem su nitrati, za koje sam čitao da ih treba držati na minimalnoj razini. Pošto bi ih ja stavio u svoj biljni akvarij, to me brine, jer u njega svaki drugi dan dodajem KNO3 kao makroelementarno gnojivo za biljke (radi se o EI sistemu gnojenja, kod kojeg na kraju tjedna vršim veliku izmjenu vode (oko 50%), tako da se te tvari ne gomilaju u akvariju ako ih biljke ne stignu potrošiti. Međutim, ne znam na kojem nivou su mi nitrati jer ih dodajem odokativno, svaki drugi dan pola čajne žličice suhog praha). Hoće li im to štetiti ako ih stavim u taj akvarij i nastavim tako gnojiti?

Hvala na pomoći, i ako imate još kakva iskustva s njima, slobodno ih napišite.  :)
« Zadnja izmjena: Kolovoz 03, 2008, 23:53:24 poslijepodne od wickerman999 »
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline fiuman 1980

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Odg: Bolivian ram i nitrati
« Odgovori #1 u: Kolovoz 04, 2008, 01:50:37 prijepodne »
Nemam direktnog iskustva ali mislim da neces imat problema ukoliko ih buds drzao na nesto visoj temp kazimo na 27 i budes radio redovite izmjene vode. Tvrdoca vode nije presudna osim kod mrijesta. Nemoj ih puno stavljat i svakako stavi vise zenki,
Ja drzim ramireze i jako su slicni, so sto su ovi moji osjetljiviji.
Forza Fiume ;)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Kolovoz 05, 2008, 01:51:56 prijepodne »
Ja ih imam u biljnom, koji se takodjer gnoji svim i svacim i nema problema. :up: Ovdje je jedini problem naci zenke. I tako ja u pokusaju da dobijem zenku sad imam jednu simpa homo zajednicu, koja nije prevec agresivna. Imam ih 5 u 230l i s vremena na vrijeme se malo poganjaju, malo naguravaju i onda svako na svoju stranu... :clown:

Zahvalni, daju se dirati, manekeni i pol, cim im se objektiv priblizi: poziraju... :heart: Neces pogrijesiti sigurno... :up:
Tuzlanka u Sarajevu

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2008, 22:23:23 poslijepodne »
Evo i mene...bio sam na moru pa vam nisam odgovarao...sori...   :-[
Hvala na odgovorima, uvjerili ste me, uzet ću ribe. Mislio sam uzeti 2 para u akvarij od 160 l, pošto u akvariju već imam 20-ak riba. Jel je to ok?  :)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 19, 2008, 08:19:05 prijepodne »
Evo i mene...bio sam na moru pa vam nisam odgovarao...sori...   :-[
Hvala na odgovorima, uvjerili ste me, uzet ću ribe. Mislio sam uzeti 2 para u akvarij od 160 l, pošto u akvariju već imam 20-ak riba. Jel je to ok?  :)

Ako imas 20 ciklida onda nije  ;D ali ako su nes tipa rasbore onda samo navali.
Forza Fiume ;)

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Kolovoz 19, 2008, 16:48:52 poslijepodne »
Da, idu u biljni akvarij, unutra su uglavnom tetre, par corydorasa, dvije ž bette i jedan plechostomus
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8