Kao što obećah, da se osvrnem na moje iskustvo u držanju ove biljke u akvariju, kao što sam obečala u temi o bilju iz cvjećarne u akvariju.
Sve je počelo u zoo Repiću gdje sam u akvariju ugledala dotičnu biljku kako ju prodaju kao akvarijsku biljku i objašnjeno mi je da ta biljka na svojem prirodnom staništu ( pojma nemam gdje je to) boravi preko pola godine baš pod vodom. Vjerojatno je to razlog zašto je to jedna od biljaka koja iznimno dobro uspijeva i u uzgoju tipa hidrokulture. Također me je bio strah jer znam da je ta biljka inače otrovna pa sam se dvoumila zbog mogučnosti trovanja riba, ali ako je već isprobano, zašto ne. Dakle nisam mogla odoljeti a da ne probam kako će to ispasti i na zg Floraartu kada sam pronašla jednu malenu teglicu s nekoliko stabljika Difenbahije, odmah sam znala da ću krenuti u pokus. Biljki je temeljito ispran supstrat, korjenje djelomice porezano, jer je bilo izrazito veliko i dugo pa bi morala razmontirati setup da sve posadim. Također je podjeljena na dva dijela s obzirom da imam dva akvarija.
Manju sa dvije stabljike sam ubacila u 30l akvarij u kojem su mi endleri i sada s njima kozice, te dva ancistrusa, a veću s nekih 4 stabljike sam piknula u veći 50l akvarij s guppy-ima, botiama i ancićima. Manji akvarij je orginal, s pripadajućom rasvjetom, a veći sam nabavila staklo, a poklopac je od plastificiranog lima s jednom štednom žaruljom od tko zna koliko vata.
Zaključak sada nakon nekoliko mj. sljedeći:
U malom akvariju je biljka nakon cca 2 mj u potpunosti strunula i od nje nije ostalo ništa ( probati ću opet, samo da nađem dovoljno mali biljku u tegli, večina mi je ogromna za taj akv.), iako mi je večina bilja u tom akvariju u fantastičnom stanju. Tu je tvrdi rogolist, pistia, vodena kuga, rotala sp., nekoliko cripti i sagitarija i sve raste kao ludo.
U velikom akvariju je također počela propadati, da bi nakon kojih mjesec dana potjerala mlade listove i sada već izgleda super, doista je bujna i uživam u pogledu na njene žuto-zelene listove. Inače mi u tom akvariju bilje i nije nešto bujno. Tu imam također nekoliko cripti koje su u dobrom stanju, sagitarija stagnira, valisnerija tjera mladice, ali rijetko, rotala je otišla ..., tvrdi rogolist također stagnira i pluta večinom po površini jer ga veliki ancić ( ili je možda pleki) voli otkopavati. Pistia također baca vrlo malo mladica, jedino mi je leća rasla kao divlja, ali nju sam likvidirala, jer mi je jako smetala i bilo mi je teško održavati akvarij u dobrom stanju.
Postavljam si pitanje, nije li možda u manjem akvariju prejako svjetlo za difenbahiju, ili je možda samo slučajno biljka propala? Nakon ponovnog pokušaja s malim akvarijom ću vidjeti je li problem u svjetlu. Dakako više se ne bojim da ribama smeta njezin otrov, jer od onda nisam imala nikakav neobješnjiv pomor riba.