Srpanj 27, 2025, 14:02:46 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: za poludit!  (Posjeta: 2689 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Neve

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
za poludit!
« u: Kolovoz 18, 2008, 11:42:04 prijepodne »
Jučer nas nije bilo cijeli dan, vratimo se kući a akvarij malo mutan i pojavila se neka bijela končasta alga. Povadimo alge, probudimo se jutros alge još više voda jako mutna. Sad su umrle dvije neonke. Upravo vadimo pola vode, dodati ćemo novu, vadimo sve biljke da ih očistimo od te alge končaste. Ribe ćemo pustiti u akvariju da im ne radimo dodatne šokove zbog vode.

Savjeti?

Ovo počinje biti borba s duhovima... :roll: :roll:

akvarij 75 litara, 36W svjetla, DIY CO2 (osvježena smjesa jučer jer smo se mislili da je možda alga buknula pošto je stara smjesa imala 20tak dana), dodavali mikro (sera, po receptu) i makro (2 ml tjedno) možda tjedan dana.
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
Odg: za poludit!
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2008, 11:59:26 prijepodne »
Pokušaj sad za svaki slučaj maknut CO2, bolje išta pokušat nego ništa. I upali zračnu pumpu.
Zakej se to događa, i šta konkretnog napravit, moraš čekat nekog pametnijeg od mene
Zagreb

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2008, 12:06:22 poslijepodne »
Da ti nije kroz cjevčicu iscurila smjesa iz DIY CO2 boce u akvarij? Kada se smjesa osvježi može doći do burne reakcije... Koliko vremena je prošlo između osvježenja smjese i pojave problema? U svakom slučaju dobro radiš sa promjenom pola vode....
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2008, 12:12:00 poslijepodne »
Nije ništa procurilo iz CO2, to sam provjeravao prije nego što išli spavati i još jednom ujutro. upravo testiramo vodu sa onim sr. od tetrinih 5 u 1, da vidimo šta je možda poludilo.

Nije mi jasno ovo, iz vedra neba...i alge i pomor odjednom. Najgore mi je to što sam na poslu sada, žena se muči s time dok ja smišljam šta i kako. Kao neki političar sam!  :dead:

izvukli smo sve ribice u posebnu neku kantu, u novu vodu. Jel bolje da ih pustimo u akvarij nakon promjene pola vode ili? Nisam siguran oko ovog, nova voda im je sigurno veliki šok a stara je očito izvor bolesti...

2 neonke, jedan cory mrtvi...2 corya je žena prebacila tako što ih je prstom ugurala u mrežicu...neće ni oni dugo...

dođe mi za plakat...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Kolovoz 18, 2008, 12:47:16 poslijepodne »
NO3 25, NO2 0, GH > 16 (tako je od početka) KH 20 (isto od početka tako) PH 8,4 (to nikako spustit, valjda zbog visokog KH).

problem se pojavio prije promjene smjese za CO2, tek jutros su počele ribe imati problema. Jučer su bile ok, ali danas je algi bilo baš masu valjda.

ozbiljno se razmišljam o tome da udomim ribice, prokuham cijeli akvraij i krenem od nule...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline *Vandalka*

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2008, 13:43:42 poslijepodne »
Nažalost ovi testovi 5u1 su za k****. I ja sam ih na početku blesava kupila i ništ koristi.
Posudu gdje ste premjestili ribe zatamnite ili bar stavite na mračno mjesto, zrak stavite unutra, ak nemate zračnu pumpu onda filter da jako baca vodu iznad površine da što više se prozrači voda. Vitamine ubacit u tu posudu i za smirenje riba. I biljke koje ste oprali isto ubacite tako da se imaju gdje sakriti, ili panj.

Meni je isto palo na pamet da je smjesa od CO2 iscurila u aq, ali meni se to nije dogodilo pa ne mogu govorit o tome
Zagreb

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Kolovoz 18, 2008, 14:19:37 poslijepodne »
Izgleda da je u filteru bila stvar. Sintetička vata nije dopuštala dovoljan protok vode kroz filter, postala je sva sluzava i zelena. bacio sam je, očistio rukom sve dijelove gdje se ta vata zavukla, vratio stare dvije spužve nazad u filter. Sada voda teće nesmetano, za razliku od ranije.

Akvarij je mutan do zla boga, kao nekakva baruština. Ideja nam je procijediti skoro svu vodu kroz gazu i onda vratiti nazad u akvarij, da se riješimo što veće količine algi i čega sve ne. stvarno nebih htio baciti prijašnju vodu ako ne treba, imam dojam da će ovih 4 neonki što je ostalo svisnuti istog trena, ako ih ubacim u novu vodu...i opet ću imati problema sa necikliranim akvarijem...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Kolovoz 18, 2008, 19:58:39 poslijepodne »
7 neonki, 2 corydorasa otišli u povijest...ostao još jedan, sav depresivan...dvije molice, i dvije ancistruske isto žive.

nije žvaka za seljaka, dođe mi da poklonim sve i počnem uzgajat kamenje...
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline cigo

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Kolovoz 18, 2008, 20:37:45 poslijepodne »
ajde promjeni ponovno polovicu vode, meni se čini da je to zbog makroelemenata. Obično se končasta javlja zbog viška Fe

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Kolovoz 18, 2008, 22:22:14 poslijepodne »
zar ne spada Fe u mikroelemente? Dodali smo mikroelemente u petak, po receptu...Možda je pametnije da idemo ipak sa manjim dozama onda...

skupa škola, izblijedilo lišće pa da to spasimo pobili pola akvarija...super.  :down:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr

Offline F. Chief

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2008, 09:12:01 prijepodne »
Kaj se riba tiče, možda ste ih otrovali s CO2, kad narihtaš novu smjesu u DIY varijanti, prva reakcija obično daje najviše plina, pa još ak' je puštena u pogon navečer kad biljke idu u mirovanje, moguće je da koncentracija CO2 naraste do opasne razine.

Vidio sam simptome otrovanja ribica s CO2, coryji i botie leže mirno na dnu, ak im se približiš prstom, ne bježe i ne miču se previše, ribe su onak' letargične...

Ja sam svoje spasil bjesomučnim zračenjem vode sa zračnom pumpicom.
Zabok

Offline Neve

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2008, 09:26:21 prijepodne »
Mislim da nema šanse da je CO2 kriv, manje od 1 balona u sekundi (40tak u minuti), sa zračnim kamenom.

Svejedno, hvala svima na savjetima.  :up:
Pula
hrvatskakolonija.blog.hr