Srpanj 31, 2025, 12:42:31 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij  (Posjeta: 2364 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline maroje

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij
« u: Rujan 18, 2004, 11:00:00 prijepodne »

Nakon dugog eekanja i priprema koje su ukljueivale intenzivno eitanje Foruma, konaeno sam napunio akvarij (Juwel Rio 125) koji bi trebao biti pretežno “južnoamerieki” tj. amazonski. Trenutno neznam kako smanjiti sliku (na dozvoljenu velieinu) pa šaljem samoopis slaganja i par pitanja:

Kao pozadinu stavio sam pleksiglas ploeu plave boje (eksperimentirao i sa crnom, no plava izgleda vizualno bolje), jer mi se tapete nisu previše svidjele.
Podloga se sastoji od mješavine lavalita i Vulkanita (razlika u velieini?) prekrivenog sitnim šljunkom.
Na podlogu stavio ogromni mangrov panj a od sljemenskog kamenja složio nekoliko peaina za ribe.
Napunio vodu (zagrebaeka vodovodna) i dodao sredstvo za pripremu. Interesantno da su podloga i dekoracije zauzele neoeekivano puno mjesta, tako da sam od 125L u akvarij manje od 100L vode što bi moglo utjecati na moj raniji plan riba (tih 125 litara trebalo bi se odnositi na volumen ispod oznaeenom maksimuma za vodu).
Posadio biljke nakon što sam ih okupao u kupki sa sredstvom protiv puževa, te isprao. Nažalost nisam siguran oko imena svih biljaka. Tako mi se eini da sam umjesto Hydrocotylate lelucocephala kupio Cardamine lyata, a za prednje dvije (lijevo i desno) nisam siguran da li su Nymphea lotus tj. neki mali Echinodorus (desna).
Slijedeae jutro dodao sredstvo za “cikliranje” akvarija.
Sa Mutacelom uspio spustiti GH na 10 (sa prethodnih 25), no interesantno je da mi Tetra5x tester i dalje pokazuje KH preko 20.
U filteru imam aktivni ugljen, koji mislim izvaditi slijedeai mjesec.

Danas izmjerio karakteristike vode koje su: NO3=25, NO2= 0, GH=10, KH>20, PH>7 što upuauje da je cikliranje tek poeelo. Osim posebnog sredstva nisam stavio nikakve dodatne izvore organskog otpada koji bi einili hranu za baterije (malo hrane, mesa i sl).

Vodu planiram još malo zakiselit, a od slijedeaeg tjedna poeeti postepeno dodavati ribice i to:
1 Ancistrus
4 Corydoras
10 neonki
2-3 borca (1m & ženke)
4 manja skalara (dva para)
4 ramireza (dva para) i/ili Apistogramma (1m & 1-2 ženke)

Litraža je manja nego što sam mislio pa je ovo možda previše riba. Posebno me brinu skalari koji najviše narastu, ali ih namjerno uzimam više od jednog para kako ne bi natjeravali manje ribe u slueaju mrijesta. (a za neonke se nadam da ih neae pojest ako s njima odrastu).

Muei me powerhead pumpa koja stvara jako strujanje, koje vea sada “smeta” pjegavom Echinodorisu (Red Flame), a pretpostavljam da ae i skalarima. Pitam se da li bi je trebao nekako modificirat kako bi to strujanje bilo manje – okrenut prema staklu, stavit dodatni respršivae mlaza – ili je to rezultat novog filtera sa eistim spužvicama, pa ae se i mlaz vremenom smanjiti. Ipak...
U akvariju nemam pumpu za zrak vea sam mlaz usmjerio tako da lagano mreška površinu.

Pozdrav od novog akvarista

Maroje

Offline Ars

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
Novi akvarij
« Odgovori #1 u: Rujan 18, 2004, 11:02:00 prijepodne »
evo ti link za smanjivanje slika http://www.akvarij.net/default.asp?id=40&mnu=40

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Novi akvarij
« Odgovori #2 u: Rujan 18, 2004, 11:13:00 prijepodne »
neonkama nebude ništ, jer sam i ja imao tu kombinaciju, sve štima....

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Novi akvarij
« Odgovori #3 u: Rujan 18, 2004, 11:15:00 prijepodne »
Maroje, i ja sam imao 10 neonki sa skalarima odmalena, sad (godinu dana poslije) imam samo 2 velika skalara
Zagreb / Hrvatska

Offline maroje

• Novi član
  • *
Novi akvarij
« Odgovori #4 u: Rujan 18, 2004, 17:35:00 poslijepodne »

Evo i slike:

Offline Psyco

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #5 u: Rujan 18, 2004, 17:51:00 poslijepodne »
moje skromnomisljenje.......

-izbaci ili prearanziraj kamenje... ne ide mi bas u ovo...

-ubaci koju veselneriju ili cryptocorynu, a mozda i koju nizu da ti pokrije prednji dio...

-panj ti je prevelik

-pozadina ti je.... hm... neodgovarajuca........ :D malo je svijetlo previse i naprirodno

-podloga ti je presvijetla

-u izboru ribica bih izbacio borce, jer znaju biti zajebani, apistograme i ramireze bih izbacio jer mi jednostavno ne idu sa ovime... ubacio bih barem jos 4 cory-a jer su jatasi, jos jednog ancitrusa i plehostomusa te jato nekih vecih ribica... udovica... recimo jedno 5-8... eto....

Nisam ja ni glup kak\' izgledam !

Offline chubby

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #6 u: Rujan 18, 2004, 17:56:00 poslijepodne »
ono desno nije nymphea lotus nego ehinodorus, al ne znam koji. nesto ne valja s tetra testerom. koji preparat za cikliranje si stavio? i kad? nesto tu ne stima ... osim sto su ti preparati nepotrebni.

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
Novi akvarij
« Odgovori #7 u: Rujan 18, 2004, 18:35:00 poslijepodne »

Maroje evo i mojih komentara...

-podloga DEFINITIVNO nije presvijetla

-crypteNEBI ubacivao jer oeigledno kolega Psyco nerazumije što znaei j.Amerieki biotop...

-aranžirtaje kamenja... i don't see why... izgleda prirodno...vjeruj mi nagledao sam se biotopskih slika... približno si pogodio... pa eak i ovaj neproporcionalan panj... u prirodi ništa nije TAK skladno...

-sve u svemu, meniosobno je panje prevelik jer gubiš dojam velieine akvarija, alopet napominjem da tak nekak u prirodi to i izgleda... stogaza pokušaj!!

moj savjet ti je da si uzmeš jedno manje jato brochis splendens-a koji se može naa u ZGu pod nazivom "zeleni corydoras"!

Naime oni su nešto veai od corya(7cm) al zbilja kad ih staviš u akvarij zablistaju smaragdno zelenom bojom... ono što vidiš u dueanu nije ni blizu onog što ae oni pokazat kod tebe u akvariju...

zašto baš njih...pa zato je koštaju 18kn, i vole topliju vodu cca do 27°C(za razliku od jeftinih paleatusa i aenusa), a mislim da ae se fino kod tebe istaknut... (6 komada da postigneš veselo jato!!)

ljep pozdrav i sorry na dugom postu...

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Novi akvarij
« Odgovori #8 u: Rujan 18, 2004, 18:42:00 poslijepodne »

e da... sad sam malo bolje pogledao izbor ribica tvoj...

Pa ja bi da sam na tvom mjestu uzeo te brochise...prek pm-a ti javim di ih ima ak te zanima, tako?er bih definitivno izbacio bette, nikak nejdu sa ovim, plechiae nemoj stavljat unutra, ancistrusi su dobrodošli, a Apistogramme...auuuuu...DOBAR IZBOR!!

e da... coryi ispod 6komada ne pokazuju svoje najbolje izdanje... tek kad ih je više piee ko pravo malo jato...

skalari... kaj ja znam... meni je ta riba dosadna... al onda opet to nije moj akvarij

Offline Ivek

• Punopravni član
    • http://www.mojklc.com
Novi akvarij
« Odgovori #9 u: Rujan 18, 2004, 19:45:00 poslijepodne »

Sve lijepo i krasno kako je Stina vea i rekao. Ja bi na tvom mjestu samo malo više kamenja izbacio jer Amazona nije prebogata kamenjem nego drvom. Panj mi se eini malo prevelikim, ali ti si taj koji odlueuje i ak ti se svi?a, zašto ne! U prednji plan posadi Echinodorus quadricostatus ili Saguittaria subulata. Male su, a genijalno zgledaju kad se razrastu. Izbaci sve azijske ribe i posveti se apistogrammama jer au onda imat sa kime razmjenjivat iskustva!

Pozdrav

Offline thomas

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
Novi akvarij
« Odgovori #10 u: Rujan 18, 2004, 21:35:00 poslijepodne »

Svidja mi se!

Jedino sto bih ja promijenio, to je pozadina. Nikako mi ne odgovara ovaj pleksiglas. Podloga je dobra, a posebno mi se svidja smjestaj i raspored kamenja u lijevom kutu akvarija. Velicina panja mi se takodjer svidja (moooozda da je 3,4 cm nizi-otpili mu dno), samo sto bih posadio koju biljku ispred kutije sa filterom tako da ti panj dodje jos vise u izrazaj.

Sve u svemu, +5 !
Tomas

Offline maroje

• Novi član
  • *
Novi akvarij
« Odgovori #11 u: Rujan 19, 2004, 10:48:00 prijepodne »

Hvala svima na savjetima.

Prije postavljanja akvarija imao sam dosta vremenainformirati se, ali za neke stvari ipak treba umoeiti ruke u vodu. Tako sam se zbog velieine akvarija odlueio za amazonski biotop i krenuo u istraživanje. Interesantno je koliko ima razlieitih mišljenja. Npr. mnogi akvaristi ukljueujuai shopove tvrde da treba staviti tamnu podlogu, no ja sam se oslonio na elanak od Blehera o biotopnim akvarijima za skalare i neonke koje sam našao u Nutrafinovom Aquanews, a koji za oba biotopa preporueuje bijeli pjesak! I izbor biljaka prati njegove savjete, osim što sam izgleda umjesto Hydrocotylate lelucocephala kupio Cardamine lyata - biljka koja bi trebala zakloniti filter. Zbog eksperimenta nabavio plavi i crni pleksiglas za pozadinu, pa mogu eksperimentirati, premda se ovaj plavi svi?a "ukuaanima".

Panj kupio u svom obilaženju shopova jer sam imao ideju da au ga postaviti tako da predstavlja "prirodnu pozadinu", ali bih ga za to trebao stanjiti i urediti. Na fotkama izgleda dosta velik ali je relativno tanak a iza njega se ribe mogu skrivati. Kamenje naprijed nije sre?eno. Ionako planirameksperimentirati s aquascapingom na "veselje novih stanovnika".

Od preparata sam ubacio Nutrafinov (Hagen) Aqua plus, i cycle, a za poeetak kupio Tetrine 5 u jednom testere.

Trenutno nisam siguran oko dvije stvari:

1. Ako sam izmjerio da sam u akvarij unio100 L vode umesto 125 koliko ima akvarij,da li i kako smanjiti broj riba.Interesantno je što Blejer savjetuje za 120L akvarij:

50-60 neonki (ili 40-50 crvenih neonki)

+ 10 patuljastih ciklida (apistogramma) ili Copella

+ nekoliko Otocinclusa i corija (Cor.elegans ili C leucomelas)

Ne preporueuje veae ribe osim 3-4 skalara...

Sve u svemu, puno više od max 1cm riba po litri (doduše malih riba)

2. Drugo pitanje odnosi se na pritisak vode koja izlazi iz PowerHeada (trenutno sam ga usmjerio prema staklu kako bi smanjio strujanje vode). Ili ae se riješiti samo po sebi kad se spužvice napune.

Post je velik, ali toliko je toga...

Pozdrav,

Maroje

Offline miran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Novi akvarij
« Odgovori #12 u: Rujan 19, 2004, 12:42:00 poslijepodne »
Jel' to panj od pravog drveta?
Zagreb / Hrvatska

Offline cosmo

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #13 u: Rujan 19, 2004, 13:40:00 poslijepodne »

meni se dopada,a šta je najbitnije da se tebi dopada.
Zagreb/Hrvatska

Offline Psyco

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #14 u: Rujan 19, 2004, 13:53:00 poslijepodne »
Citat: Stina

Maroje evo i mojih komentara...

-podloga DEFINITIVNO nije presvijetla

-crypteNEBI ubacivao jer oeigledno kolega Psyco nerazumije što znaei j.Amerieki biotop...

-aranžirtaje kamenja... i don't see why... izgleda prirodno...vjeruj mi nagledao sam se biotopskih slika... približno si pogodio... pa eak i ovaj neproporcionalan panj... u prirodi ništa nije TAK skladno...

...

-Ukusi se razlikuju... svoje misljenje ne bi trebao stavljati kao normativno...prema tome "DEFINITIVNO" tijepotpuno nepotrebno....

-tu je moj bed... jer nisam ni bio procitao da se radi o juznoamerickom biotopu i nisam ni znao da crypta nije iz tog biotopa... sorry...(BTW pazi da ti oci ne ispadnu od kolutanja....)

-opet ponavljam... misljenja se razlikuju...

Offline bopacak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 36
Novi akvarij
« Odgovori #15 u: Rujan 19, 2004, 15:11:00 poslijepodne »
Ja mislim da je akvarij ok, bijela podloga jaee istiee biljke, i radi jedan lijepi kontrast sa panjem, po mom mišljenju panj nije prevelik, ali stvara se neravnoteža izme?u lijevog i desnog kraja. (na lijevoj polovici previše bilja u odnosu na desnu ili je na desnoj premalo bilja u odnosu na ljievu polovicu.) Treba još malo prieekati da se akvarij malo razraste, pa vidjeti. Možda bih ja dodao jednu visoku brzorasteau biljku s desne strane panja.... (ali to je samo moje mišljenje) Inaee akvarij je super...

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
Novi akvarij
« Odgovori #16 u: Rujan 19, 2004, 21:40:00 poslijepodne »

@Psyco... kolutanje eu nastavit dokle god eitam tvoje savjete koje baš i nisu na mjestu...

Tako?er maroje je eitao i istraživao isto podrueje ko i ja, i vjerojatno smo oboje vidli iste Bleherove biotope te tako sam DEFINITIVNO zakljueio da je postava u redu...

BTW što se tiee mišljenja, da slažem se , nisu sva jednaka... i ja nigdje ne postavljam "normative", samo opovrgavam tvoje postove

pozdrav

Offline shadow_x

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Novi akvarij
« Odgovori #17 u: Rujan 19, 2004, 22:00:00 poslijepodne »

ne zelim puno kometirat jer su ostali vec sve rekli, reci cu ti samo da si obavio izvrstan posao. Bravo! to se trazi. Cak ni ja nebi mogo bolje

E, da. Podloga ti je pretanka (ne znam dal ti je to neko reko) i bilje bi moglo imat problema u rastu.

Offline Psyco

• Punopravni član
Novi akvarij
« Odgovori #18 u: Rujan 20, 2004, 10:49:00 prijepodne »
Citat: Stina
@Psyco... kolutanje eu nastavit dokle god eitam tvoje savjete koje baš i nisu na mjestu...

BTW što se tiee mišljenja, da slažem se , nisu sva jednaka... i ja nigdje ne postavljam "normative", samo opovrgavam tvoje postove

pozdrav

Savjete ? I don't think so... :D Možda savjet ?

I da...

BTW

"Nastavit au..."

Hasta La Vista Rista.... Edited by: Psyco