Nakon dugog eekanja i priprema koje su ukljueivale intenzivno eitanje Foruma, konaeno sam napunio akvarij (Juwel Rio 125) koji bi trebao biti pretežno “južnoamerieki” tj. amazonski. Trenutno neznam kako smanjiti sliku (na dozvoljenu velieinu) pa šaljem samoopis slaganja i par pitanja:
Kao pozadinu stavio sam pleksiglas ploeu plave boje (eksperimentirao i sa crnom, no plava izgleda vizualno bolje), jer mi se tapete nisu previše svidjele.
Podloga se sastoji od mješavine lavalita i Vulkanita (razlika u velieini?) prekrivenog sitnim šljunkom.
Na podlogu stavio ogromni mangrov panj a od sljemenskog kamenja složio nekoliko peaina za ribe.
Napunio vodu (zagrebaeka vodovodna) i dodao sredstvo za pripremu. Interesantno da su podloga i dekoracije zauzele neoeekivano puno mjesta, tako da sam od 125L u akvarij manje od 100L vode što bi moglo utjecati na moj raniji plan riba (tih 125 litara trebalo bi se odnositi na volumen ispod oznaeenom maksimuma za vodu).
Posadio biljke nakon što sam ih okupao u kupki sa sredstvom protiv puževa, te isprao. Nažalost nisam siguran oko imena svih biljaka. Tako mi se eini da sam umjesto Hydrocotylate lelucocephala kupio Cardamine lyata, a za prednje dvije (lijevo i desno) nisam siguran da li su Nymphea lotus tj. neki mali Echinodorus (desna).
Slijedeae jutro dodao sredstvo za “cikliranje” akvarija.
Sa Mutacelom uspio spustiti GH na 10 (sa prethodnih 25), no interesantno je da mi Tetra5x tester i dalje pokazuje KH preko 20.
U filteru imam aktivni ugljen, koji mislim izvaditi slijedeai mjesec.
Danas izmjerio karakteristike vode koje su: NO3=25, NO2= 0, GH=10, KH>20, PH>7 što upuauje da je cikliranje tek poeelo. Osim posebnog sredstva nisam stavio nikakve dodatne izvore organskog otpada koji bi einili hranu za baterije (malo hrane, mesa i sl).
Vodu planiram još malo zakiselit, a od slijedeaeg tjedna poeeti postepeno dodavati ribice i to:
1 Ancistrus
4 Corydoras
10 neonki
2-3 borca (1m & ženke)
4 manja skalara (dva para)
4 ramireza (dva para) i/ili Apistogramma (1m & 1-2 ženke)
Litraža je manja nego što sam mislio pa je ovo možda previše riba. Posebno me brinu skalari koji najviše narastu, ali ih namjerno uzimam više od jednog para kako ne bi natjeravali manje ribe u slueaju mrijesta. (a za neonke se nadam da ih neae pojest ako s njima odrastu).
Muei me powerhead pumpa koja stvara jako strujanje, koje vea sada “smeta” pjegavom Echinodorisu (Red Flame), a pretpostavljam da ae i skalarima. Pitam se da li bi je trebao nekako modificirat kako bi to strujanje bilo manje – okrenut prema staklu, stavit dodatni respršivae mlaza – ili je to rezultat novog filtera sa eistim spužvicama, pa ae se i mlaz vremenom smanjiti. Ipak...
U akvariju nemam pumpu za zrak vea sam mlaz usmjerio tako da lagano mreška površinu.
Pozdrav od novog akvarista
Maroje