Srpanj 20, 2025, 22:11:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sadnja aq. bilja izvan vode  (Posjeta: 2852 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gimnazijalac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
  • Dubrovnik
Sadnja aq. bilja izvan vode
« u: Listopad 05, 2008, 09:10:37 prijepodne »
Imam par anubiasa (jedni su barteri var. nana, i još jedan drugi okruglih listova, većih) i toga drugoga bih volio posaditi u grastu (teglu, lončić, kako god to zovete), i da ga na ljeto kad nabavim veću litražu prebacim u akvarij. E sad, je li se može akvarijsko bilje saditi u zemlju? Pod kakvim uvjetima? Koje sve vrste i je li rast usporen/ubrzan?

Imam isto tako jedan echinodoras ali bih njega za par mjeseci prebacio.

Hvala na odgovorima!

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
Odg: Sadnja aq. bilja izvan vode
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2008, 09:45:41 prijepodne »
Ja anubiase već mjesecima uzgajam na taj način i rast je prilično ubrzan. Bitno je osigurati vlagu, a to možeš postići na taj način da samo prevučeš preko vrha posude (akvarija ili čega već) stretch foliju (najlonska folija za kućanstva) i to je to. Na taj način ćeš osigurati i svjetlost i visoku vlažnost unutar posude. Ja koristim jedan 8-kutni akvarij od nekih 15-ak litara, na dno sam stavio običnu zemlju za cvijeće, dodao još malo tekućeg gnojiva i ulio vode do visine nekih 3cm taman da su rizomi ispod površine. Novi listovi konstantno izbijaju, nema algi na njima i kroz nekoliko mjeseci možeš uzgojiti dovoljno anubiasa za veći akvarij, naravno zavisno s kojom količinom počinješ.

Ima i jako puno drugog vrsta akvarijskog bilja koje možeš tako uzgajati, pokušati ću pronaći link sa jedne ruske stranice gdje je to fenomenalno opisano uz puno slika, dosta dobar tekst.
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2008, 09:51:56 prijepodne »
pokušati ću pronaći link sa jedne ruske stranice gdje je to fenomenalno opisano uz puno slika, dosta dobar tekst.

Ajd daj

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2008, 11:41:16 prijepodne »
Hvala puno!

Stvar je u tomu da mislim da ljeto kupiti neki već akvarij, min. 120l, pa bih već sada počeo pripremati biljke. Imam dosta anubia koje ne koristim upravo iz razloga što ih nemam gdje stavit u svojih 30l, pa plutaju u mrijesnom.
Tako da ću ih uskoro posaditi u akvarij od 20l. Imam anubie barteri nane, neku malo većih listova,i jedan divovski echinodorus s kojim ne znam što ću. (neka ga još malo u aq pa će vanka)

Znači, akvarij, zemlja (rizom zabodem u zemlju), vode par cm, mogu staviti vanka?! i gore prekriti s folijom (onom običnom prozirnom) i do ljeta mogu narasti kolike?  ::)

Hvala puno, sad ću napraviti mali botanički vrt!

I volim ovaj forum jer na baš svako pitanje dobijem odgovor  :klap:

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2008, 12:08:30 poslijepodne »
Rizom ne posadiš u zemlju,nego samo korijen.A vode onda staviš toliko da prekrije rizom.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2008, 12:22:00 poslijepodne »
Ja sam početkom ovog ljeta probao posaditi neke biljne vrste u jedna puknuti akvarij vani, čisto da vidim kaj će se dogoiti. Dogodilo se ovo:

Bilo je tu svega ( među ostalim veliki Echinodorus, Myrophyllum, limun, Stargrass, Rotala, Ludwigia, Bacopa, Hydrocotyla, Hygrophila polysperma, Limnophila, Alternathera, Glossostigma, HM...čak i neke plutajuće biljke, Riccia, Pistia...). Sve se razraslo jako brzo i bujno (većina dosta brže nego u akvariju), čak sam morao tijekom ljeta par puta razrjediti. Dosta biljaka je i procvalo (limun, Althernatera, Glossa, Echinosorusi...). Na kraju sam sve podjelio tu na forumu, osim par biljčica za koje sam htio vidjeti kako će se ponašati kad ih vratim natrag u vodu. Najviše me iznenadila meni nepoznata biljka koja je svoje male okrugle zelene listiće nakon tjedan-dva u vodi pretvorila u izdužene crveno-narančaste...tek sam onda skužio da je to Ludwigia arcuata, nevjerojatno koliko se razlikuje u podvodnoj i kopnenoj formi. Općenito su se sve biljke koje sam vratio u vodu jako brzo prilagodile natrag, bez nekog propadanja ili stagnacije. Da, akvarij je bio pokriven staklenom pločom koja je služila protiv gubitka vlage, a propuštala je svjetlost. Podloga je bila obična zemlja za cvijeće i par cm starog šljunka.
Među biljakam bilo je i par Anubiasa, rizom im nije bio pod vodom, prvo mi se učinilo da malo stagniraju kad sam ih izvadio, ali onda su se prilagodili i rasli su brže nego u vodi...znači, trebali bi i tebi uspješno rasti... :)

Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Vele bit

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
  • Tamo gore gdje...proljeće uvijek kasni
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2008, 12:27:51 poslijepodne »
Bravo Wickerman super post,eto ljudi,ne popravljajte i ne bacajte polupane akvarije,sadite na suho..

Offline Gimnazijalac

• Punopravni član
  • Dubrovnik
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2008, 14:20:27 poslijepodne »
Wiki, znaš iznenadit. Svaka čast  :klap:
Nemam polupanih, posadio sam jednu anubiu u veliku teglu (5 l) i pokrio folijom. Ima i jedna rupica kroz koju ubacujem easy carbo (valjda mogu...) nadam se uspjehu, jer je već prije 2 mjeseca izbacila listiće koji uopće ne rastu...

I ovo ti izgleda kao mali botanički vrt... Zdravo, obojano i veliko!
Pozdrav svima.

Offline Vorka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • www.23whiskeystreet.com
« Odgovori #8 u: Listopad 08, 2008, 12:42:32 poslijepodne »
"I find television very educating. Every time somebody turns on the set, I go into the other room and read a book. "

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #9 u: Listopad 08, 2008, 13:41:02 poslijepodne »
kul! :o
 odlično! sad ste mi dali ideje! :klap:
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst