Ja sam početkom ovog ljeta probao posaditi neke biljne vrste u jedna puknuti akvarij vani, čisto da vidim kaj će se dogoiti. Dogodilo se ovo:

Bilo je tu svega ( među ostalim veliki Echinodorus, Myrophyllum, limun, Stargrass, Rotala, Ludwigia, Bacopa, Hydrocotyla, Hygrophila polysperma, Limnophila, Alternathera, Glossostigma, HM...čak i neke plutajuće biljke, Riccia, Pistia...). Sve se razraslo jako brzo i bujno (većina dosta brže nego u akvariju), čak sam morao tijekom ljeta par puta razrjediti. Dosta biljaka je i procvalo (limun, Althernatera, Glossa, Echinosorusi...). Na kraju sam sve podjelio tu na forumu, osim par biljčica za koje sam htio vidjeti kako će se ponašati kad ih vratim natrag u vodu. Najviše me iznenadila meni nepoznata biljka koja je svoje male okrugle zelene listiće nakon tjedan-dva u vodi pretvorila u izdužene crveno-narančaste...tek sam onda skužio da je to Ludwigia arcuata, nevjerojatno koliko se razlikuje u podvodnoj i kopnenoj formi. Općenito su se sve biljke koje sam vratio u vodu jako brzo prilagodile natrag, bez nekog propadanja ili stagnacije. Da, akvarij je bio pokriven staklenom pločom koja je služila protiv gubitka vlage, a propuštala je svjetlost. Podloga je bila obična zemlja za cvijeće i par cm starog šljunka.
Među biljakam bilo je i par Anubiasa, rizom im nije bio pod vodom, prvo mi se učinilo da malo stagniraju kad sam ih izvadio, ali onda su se prilagodili i rasli su brže nego u vodi...znači, trebali bi i tebi uspješno rasti...