za zlatne ribe ti treba podosta velik akvarij..... narastu dosta velike...... a treba ti i dobra pumpa, jer puno kakaju i prljaju vodu........ pa me zanima koju bi litražu

svakako si pročitaj
vodič za početnike na početnoj stranici........
http://www.akvarij.net/index.php?option=com_frontpage&Itemid=1dakle akvarij prvo moraš ciklirati..... minimalno 2 tjedna, bolje 3....... prije nego ćeš unositi ribice u njega..... samo da ti to napomenem, da se ne zaletiš na samom početku i napraviš jednu od težih početničkih grešaka.......
inače zlatne ribe ti vole jesti biljke, ali dok su malene ne baš..... barem sam to vidio prema iskustvima drugih kolega..... ja osobno nema zlatne ribice....... pa za takav akvarij su ti najbolje vrste s debelim i tvrdim listovima....... vrste iz rodova
Anubias i
Microsorum..... te vrste se inače ne sade u podlogu..... nego se učvrste za panj ili kamen...... ako im rizom posadiš u šljunak, onda propadne....... ako ih baš želiš saditi u šljunak, onda rizom mora biti vani.........
šljunak si obavezno stavi u akvarij....... a supstrat za biljke ne moraš, osim ako misliš ozbiljnije uzgajati biljke...... inače se stavlja hranjiva podloga za biljke (zemlja), a na nju šljunak........ pa se sadi u to.......
ali u tvom slučaju...... mislim da podloga za biljke nije toliko potrebna, jer akvariji sa zlatnim ribicama nemaju puno biljaka jer ih one redovito pojedu........
za početak cikliranja bi bilo dobro da si staviš neku vrstu limuna (
Hygrophila sp.), jer ti one troše puno nitrata..... pa je to dobro imati u novo postavljenim akvarijima.....