Srpanj 21, 2025, 21:30:55 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: NO3...  (Posjeta: 2073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline el_nino

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
NO3...
« u: Rujan 09, 2004, 10:41:00 prijepodne »

Jel moguce da voda iz gradskog vodovoda ima preko 40mg/l...

svaki put kad testiram vodu il iz akvarija il novu...pokaze test tu crvenu boju za najvise nitrata.

Probal sam testirat vodu u ZGu iz pipe, tamo je bilo 5ml/l...hmm bas cudno.

Jos jedno pitanje...pH mi je 8..pa sad razmisljam da stavim treset, samo me muci ako pozuti voda da nece biti dosta svjetlosti za biljke Cabombu, Elodeu...vec sad je premala neonka, 15W na 60l

se isplati uopce stavljati treset i koliko toga treba na 60l...u filteru (Eheim 222)ima mjesta ko u prici pa neznam sad

Offline D.I.T.

• Punopravni član
NO3...
« Odgovori #1 u: Rujan 09, 2004, 11:21:00 prijepodne »

Preko 40!!! uf pa moguce je, ali nije dobro, gdje si to testirao? Probaj za svaki slueaj istestirat malo destiliranu vodu a provjeriš da li ti je tester ok

Što se tice treseta i svjetlosti nemaš problema, nece ti voda toliko dobit boju,ali ak ti je voda dosta tvrda teško da ces s tresetom nešto postic, bolje cuvaj taj dragocjeni prostor u filteru za biološku filtraciju. Ak imaš živorodke i slicne ribe pogotovo se nemoj zamarat s Ph
Zagreb/Ravnice

Offline el_nino

• Punopravni član
  • **
NO3...
« Odgovori #2 u: Rujan 09, 2004, 11:52:00 prijepodne »

Testirano...destilirana voda 0mg/l (zuta boja), voda iz gradskog vodovoda 40mg/l (crvena boja), bas zanimljivo tu vodu placam i kao bi trebala biti pitka

Zivorodke nemam, imam ramireze, neonke, botiu i anticitruse...znaci sve ribe koje bi trebalebiti u rasponupH 6-7.

Sto se tice bioloske filtracije..mislim da je imam i previse, filter od 2,5l s keramikom, onim poroznim lopticama i grubim spuzvama je dovoljno za 60l...za razliku od onog malog unutarnjeg sto je dosao s akvarijem

Offline el_nino

• Punopravni član
  • **
NO3...
« Odgovori #3 u: Rujan 09, 2004, 17:37:00 poslijepodne »

Vidim nitko ne trza, hehe

Da malo objasnim stvar..izgleda da je prevelika kolicina NO3 posljedica okolne industrije i umjetnih gnojiva od poljoprivrede...pa su zagadjeni s nitratima podzemni izvori vode...ja sam inace iz Koprivnice

jos sam mjerio u jednom bunaru neovisnom o vodovodu i tamo su isti rezultati(preko 80mg/l nitrati)...znaci preostalo mi je kupiti ionski izmjenjivac il ono od Zepter, zna mozda ko koliko to priblizno kosta ?!? ili po okolnim selima trazit cistu vodu.

Offline Tomy

• Punopravni član
NO3...
« Odgovori #4 u: Rujan 09, 2004, 17:46:00 poslijepodne »
I ja sam ti iz KC. Do sad nikad nisam testirao vodu i nikad nije bilo nikakvih problema.
Koprivnica / Hrvatska

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
NO3...
« Odgovori #5 u: Rujan 09, 2004, 18:41:00 poslijepodne »

Niš eudno za vodovod...ja sam vea primjetio da se u nekim podruejima tak fina voda pije da bi bilo bolje akvarijsku pit...

Na žalost ,malo toga možeš napravit..iako je djelimiena promjena vode u tim uvjetima pomalo beskorisna...

Offline el_nino

• Punopravni član
  • **
NO3...
« Odgovori #6 u: Rujan 10, 2004, 09:22:00 prijepodne »

Tomy...ja sam testirao tu vodu barem 20puta, u akvariju, novo pripremljenu i svaki put mi je pokazalo max kolicinu nitrata...isao sam cak i vartit u zg test tamo gdje sam kupio, ali tamo je tip iz pipe izmjerio 5mg/l i 10mg/l u akvariju...znaci test je ok. Doma sam provjerio i s dest. vodom i stima, pokazalo je 0mg/l. Jos sam pokusal izmjerit nitrate u vodi iz bunara (centar grada, jedna stambena zgrada, crpi direkt iz bunara) i ista stvar, preko 40mg/l..

Sad je pitanje kakve ti ribe imas, ali kod mene ima problema...crkli mi corydoras pande, neoke su mi isto zadnjih dana malko cudne, pojavi se svako malo neka bolest... sto je jako neprihvatljivo za moj akvarij koji je dobro zacikliran, gusto zasadjen biljem, te vodu mjenjam s usisavanjem svakih tjedan dana 20%.

Takav stav, sve u redu, nista nisam izmjeril nije ti bas neki, nitrati za vecinu riba nisu trenutno toksicni, oni jednostavno dovode do toga da su ribe pod stresom, te podloze cestim bolestima i vecoj smrtnosti...taj test nisam ni kupio radi tu nekih pametovanja, nego da jednostavno vidim kada sam formirao akvarij, kakva je situacija...jel OK populacija, treba li mozda jos kakva brzorastuca biljka...a ispalo da uopce nemogu podesiti ravnotezu...

Offline krco

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
NO3...
« Odgovori #7 u: Rujan 10, 2004, 10:00:00 prijepodne »

Oeigledno da ti je voda iz vodovoda fuj. Ako se ne varam prošle godine se povlaeila tema po televiziji o kvaliteti vode u tvom kraju kad je bila ona suša. Di ima dima ima i vatre - oeigledno, buduai da ti je tester vjerojatno O.K.

Što kaže Vedran - Na žalost ,malo toga možeš napravit jerje djelomiena promjena vode u tim uvjetima pomalo beskorisna...

Eini mi se da nema druge nego ili skupljat kišnicu ili investirat u R.O. aparaturu.

Pogledaj malo po postovima od prije - ta je tema dosta obra?ena.

Inaee, akvarij od 60 l i nije tako velik, pa ti za promjenu vode u prvo vrijeme može poslužit i BRITA. - I ova tema je dosta obra?ena, pa malo pogledaj.

Offline Tomy

• Punopravni član
NO3...
« Odgovori #8 u: Rujan 10, 2004, 19:04:00 poslijepodne »

Ne znam. Meni cory panda živi vea par mjeseci bez problema. bolestima niti traga. Od ostalih riba još su tu ancitrusi, bikolor (ne znam kak je po novom latinski naziv), skalari, gupyi, caridine japonice, bette, cory paleatusi. Naravno nisu sve ribe u istom akvariju.

Probaj ne mijenjat vodu tak eesto. Ja ti mjenjam svaki 3 tjedan 25%. Prije naljevanja stavim unutra aquatan i ostavim preko noai.
Koprivnica / Hrvatska

Offline Marko69

• Punopravni član
NO3...
« Odgovori #9 u: Rujan 10, 2004, 20:23:00 poslijepodne »
Pre bolesno, vodu iz špine nemoš stavit u akvarij jer je pre zaga?ena. Znaei u akvariju u kojem s*re tko zna koliko riba je eišaa nego u vodovodu. Što njima tamo onda s*re, slon!!!
Split/Hrvatska

Offline RobiR

• Punopravni član
NO3...
« Odgovori #10 u: Rujan 10, 2004, 20:29:00 poslijepodne »
Vodu moraš obavezno prokuhati i to iz pipe.Neka kipi barem 15min i obavezno je ostavi jedan dan da stoji. Postupak ponovi par puta i mora biti rezultata.
Santa Cruz / Zaprešić

Offline SandmanRI

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
NO3...
« Odgovori #11 u: Rujan 10, 2004, 21:11:00 poslijepodne »

tebi se više isplati ne mijenjati vodu... ili na?i najjeftiniju destiliranu pa mijenjaj rje?e... ni kišnica nije loš izbor, ali nju obavezno profiltriraj s aktivnim ugljenom... svašta danas pada s neba...

Nafilaj filter kvalitetnom keramikom i pusti bakterije da rade svoj posao... i usisavaj eešae, ali vodu nemoj bacati, nego skupi u kantu pa vrati u akvarij kroz gazu... mislim da eeš na kraju dobiti bolju vodu od one iz špine...

Što se tiee treseta moje iskustvo je pozitivno, malo spušta Ph, a i voda mi izgleda nekako prirodnije nego onako bistro prozirna. Mislim da i ribama paše jer nisam jako dugo imao nikakvih problema.

Koliko je dušienih gnojiva iskrcano na njive u tvom kraju, nije ni eudo da je to na kraju završilo u vodi...
Rijeka / Hrvatska
><((((º> - previše ljudi premalo misli - <º))))><