Srpanj 30, 2025, 23:36:21 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nesto o Discusima  (Posjeta: 1701 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline aqua

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://majstor.purger.com
Nesto o Discusima
« u: Rujan 27, 2004, 20:16:00 poslijepodne »

Vise od godinu dana imam razne zivorotke. Sad razmisljam o discusima. Vidio sam u Belugo-u neke po 90kn. Imam Juwel od 96L pun bilja, pa molim savjete onih koji su iskusni sa discusima.

Sto trebam napraviti da pripremim vodu od ove sa zivorotkama da bude dobra za discuse, sa kojim se ribama slazu, koje cistace imati uz discuse (sad imam coryje, ancistruse, fox siamce), prljaju li jako vodu, koliko cesto treba mjenjati vodu, jedu li biljke ili ce svo bilje koje imam prezivjeti, temperatura vode, hrana, osjetljivost, bolesti,...

Koliko discusa staneu 96L + koliko i kojih cistaca?

Molim savjete iskusnog discusomana :-) jer ne volim uciti na vlastitim pogreskama.Edited by: aqua

Offline banfa

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
    • http://www.euroart-band.com
Nesto o Discusima
« Odgovori #1 u: Rujan 28, 2004, 10:21:00 prijepodne »
Velika Gorica / Hrvatska Udruga Ciklidofila

Offline aqua

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #2 u: Rujan 28, 2004, 13:34:00 poslijepodne »

Hvala na linkovima, no ja sam vec brdo toga procitao na Webu i prije nego se odlucim krenuti u nabavku discusa (jos nisam nacisto zelim li to) zelio bi cuti nesto o tome iz prve ruke od nekoga u forumu tko ima iskustva sa drzanjem discusa.

Na Webu sam nasao na razlicitim stranicama potpuno suprotne savjete pocevsi od toga da neki vodu uopce ne mijenjaju vec samo dodaju da nadomjeste ishlapljenu do toga da neki rade izmjenu svaki dan 50%. Ne znam kako prezive neonke (njih spominju kao ribe sa kojima se discusi dobro slazu) kod tako cestih izmjena vode.

Neki savjetuju zivu hranu jednom dnevno, drugi kazu da je npr. Tetra Discus dovoljna i izbjegavanje zive hrane zbog problema sa bolestima i sl...

Itd.

Molim netkoga sa iskustvom da odvoji 3-4 minute i ukratko mi objasni kako drzi discuse (hrana, voda, temperatura, druge ribe,...)Edited by: aqua

Offline Dubravko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
Nesto o Discusima
« Odgovori #3 u: Rujan 28, 2004, 18:13:00 poslijepodne »
Izmjena vode jednom do dva puta mjeseeno (1/3)
Temperatura 30 stupnjeva, najniža 27/28-nikako niže jer se onda pojavljuju problemi sa heksamitom i onda nikad kraja i ostalim pi.....jama!!!
Druge ribe hm, ja imam neonke,botie,foxsice,corydorase (strabaije,pande),sjekirice,ancistruse imao sam i kilifish ma svašta i to sve na 29-30 stupnjeva.
Hrana što raznovrsnija od futera,listiea pa do smrznutih crva i gove?eg srca. Žive tubiflekse-ne jer se izlažež nepotrebnom riziku, a ima dovoljno kvalitetne i hranjive hrane!!!

Offline aqua

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #4 u: Rujan 29, 2004, 19:40:00 poslijepodne »

Hvala na odgovoru. Mozes li mi jos reci:

- koliko discusa mogu staviti u 96L? Da li da uzmem odmah tih X komada ili da ih dodajem po 1-2 komada? Mogu li mijesati razne vrste?

- ovih 30 stupnjeva je odlicno za ljeto, no po zimi treba nafrljiti grijac. Hoce li 100W biti dosta na 96L vode?

- mozes li mi napisati ime hrane koju kupujes u trgovinama za svoje discuse? Da li im je dosta gotova (kupljena) hrana ili... Treba li ih stvarno hraniti 5x dnevno ili je dosta 2x?

- pretpostavljam da u vodu moram staviti onaj panj koji zasmedji i zakiseli vodu. Smeta li aktivni ugljen (ja preferiram kristalno cistu vodu)? Koliko taj panj dugo treba biti u vodi prije nego ubacim discuse?

- imam 15-ak gupyja, molija, platija i sl. zivorotki. Mogu li njih ostaviti u akvariju sa discusima dok zive ili da ih nekome poklonim?

- imas li me na sto upozoriti i savjetovati prije nego krenem u transfer od zivorotki do discusa?

mislim da nisam nista zaboravio pitati

Offline Dubravko

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #5 u: Rujan 29, 2004, 20:18:00 poslijepodne »
Mješanje raznih vrsta discusa-da
100W grijae - mislim da bi trebao biti dobar, pa sigurno griješ prostoriju zimi
Po nekim pravilima ti je 35-40 litara vode po discusu,NO ako stavljaš male 5-6 cm možeš ih staviti5 komada ziher bez ikakve frke od bilo eega.
Ime hrane Tetra hauptfutter (fur alle diskusfische)
Napisao sam ti da je poželjno uz futer hranu dodati bar jednom smrznute crve ili gov. srce
Dovoljno je hraniti 2-3 puta na dan ili ako stalno visiš kod kuae onda možeš i 5 puta ALI pomalo tj. toliko ubaciš koliko ribe mogu pojesti isti tren.
Aktivni ugljen može u poeetku ali ga nakon mjesec dana izvadi van (njega koristiš nakon ljeeenja riba)
Panj i da i ne , no to je njihovo prirodno okruženje zato...
Živorotke bay-bay !!!!
Pristupiti svemu bez ikakvih greeva,što manje kemijati to ae biti bolji rezultati, zamisli koliko bi ljudi živjeli da je sve idealno (još bi Anštajn po svjetu hodao)!!!!!!

Offline aqua

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #6 u: Rujan 29, 2004, 20:42:00 poslijepodne »

"Napisao sam ti da je poželjno uz futer hranu dodati bar jednom smrznute crve ili gov. srce "

Jednom dnevno, tjedno ilimjesecno?

Malo sam kod kuce, tako da ih mogu hraniti samo ujutro prije posla i navecer. Negdje sam procitao da ih treba hraniti 5x dnevno po malo, pa provjeravam jel' to nuzno. Govedje srce i smrznute crve isto ima za kupiti? Nadam se da to ne treba davati jednom dnevno i da je dosta jetnom tjedno ili barem svakih par dana

Jel' aktivni ugljen smeta discusima? Zasto da ga izvadim van nakon mjesec dana?

Offline Dubravko

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #7 u: Rujan 30, 2004, 16:47:00 poslijepodne »
Poželjno je davati jednom ili više puta dnevno, no neae umrijeti ako ga hraniš samo sa futerom,no onda ae možda i sporije rasti što nemora biti pravilo.
Smrznute crve imaš za kupiti dok srce moraš raditi sam, ali kada ga jednom napraviš imat aeš ga za dugo vremena.
Ugljen ne smeta ali ga nema potrebe držati dugo u filteru jer on sakuplja sve štetne tvari,no nakon nekog vremena odjednom i sve to otpusti tako da krajnji rezultat i nije najbolji.
Uglavnom se koristi da ti razbistri vodu i poslije ljeeenja riba jer veže sve na sebe , a zatim se uklanja iz filtera van.

Offline D.I.T.

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #8 u: Rujan 30, 2004, 17:48:00 poslijepodne »

5 mladih diskusa na 100 lit vode je ok al kad odrastu onda ce ih biti previše. Ja nebi stavljao više od 3 kom ipak je 96 lit. minimum minimuma za diskus tank, a opet oni se bolje osjecaju kad ih je više i agresivnost najjaceg se rasporedi na više diskusa, a ovako ce samo na 2 tako da...

Što se tiae hrane...kad su mla?i bilo bi poželjno da ih malo cešce hraniš 3-5 puta dnevno, al kad odrastu i 2 puta dnevno je ok.

Ja svoje hranim 90% pripravak pureae srce (imaš negdje recept na stranici), ostalo tetra discus i tetra fresh delicija iz razloga jer mi pureae srce najbolje jedu a ovo ostalo baš i ne, al sve je stvar navike...

Edited by: D.I.T.
Zagreb/Ravnice

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #9 u: Listopad 01, 2004, 11:58:00 prijepodne »

nikad me diskusi nisu previše zanimali ali eto u zadnje vrijeme se interesiram da im napravim tank.Sad me zanima ima li neka klasifikacija diskusa.Jer gori je aqua napisa da u belugu(to je valjda u zg) ima diskusa po 90kn a u splitu košta neki crveni 600kn.Može li mi netko to objasnit

Offline Profa

• Punopravni član
Nesto o Discusima
« Odgovori #10 u: Listopad 01, 2004, 12:14:00 poslijepodne »

Osnovna razlika je u velieini i u ''pasmini''(obojenosti). Ako je velieina 4-5 cm bit ae 100-tinjak kn, ako je 10-12 cm bit ae 500-tinjak kuna. Isto tako ako je neka uobieajena obojenost (npr. sme?a) biti ae jeftiniji nego ako je neka luda ''pasmina'' tipa leopard snakeskin.
Novi Zagreb