Kolovoz 06, 2025, 14:31:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ich i jos nesto?  (Posjeta: 1499 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline d0d0

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Ich i jos nesto?
« u: Travanj 24, 2008, 22:56:42 poslijepodne »
Pozdrav, imam hladnovodni akvarij od 30l. U zadnje vrijeme sam primjetio jako cudno ponasanje zlatne ribice, naime terorizira sve ribe. Prvo je pocela sa pajčolankom koju je cijeli dan lovila i grickala sto za peraje sto za ostatak tijela.. Sto je na kraju rezultiralo tome na je ova uginula. Zatim se zlatna okomila na drugog manjeg karasa od 5cm (zuti) i sad stalno njega kricka tako da je vec po tijelu prilicno na nekim dijelovima oljustena i prati u stopu sve dok se on ne uspije zavuc samo sto je on manji pa se uspije sakriti gdje ova ne moze doc.. Neznam zasto se iznanadno dogodilo takvo njeno ponasanje?

Takodjer sam danas primjetio da su dobile male bijele tockice po perajama, citajuci vase posove od prije shvatio sam da je to Ich. Ali neznam kako ga izlijeciti jer u svakom postu svako preporucuje nesto drugo, i gdje kupiti lijek.

Zlatna ribica i drugi mali karas uglavnom samo leze po akvariju (a kad se zlatna digle onda pocinje naganjanje), sto je tome uzrok? Prilicno sam nov i jos citam razno razne stvari tako da mi se sad sve izmjesalo u glavi pa molim pomoć. Hvala!

Offline Ribač

• Punopravni član
Odg: Ich i jos nesto?
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2008, 23:09:44 poslijepodne »
Dobrodošao! :)

Koliko vidim, u tom akvariju imaš barem tri-četiri zlatne što je fakat previše jer je to litraža za jednu! Zlatne trebaju puno prostora i jaki filter. Znači, trebao bi im veći akvarij.

To je vjerojatno razlog zašto se pojavio ich...Zbog prenapučenosti...  -?

Ovu nasilnu zlaticu bi bilo najbolje malo izdvojiti da se ohladi, al ja mislim da ti se tak ponaša jer ih je puno na malom prostoru.

Kod icha koristiš costapur ili lijek sličnog djelovanja, dodaš malo soli ( znači otprilike žličicu na 20l rastopiš u čaši prije), povisiš lagano temperaturu ( možeš do 28, na kratko im ne će biti ništa), lagano znači po danu nikak više od dva stupnja.

U tim uvjetima vjerojatno imaš previše štetnih tvari, pa zato leže...

Ništ, znači rješenje je veći akvarij ( bar 100l) i liječenje protiv icha. Nadam se da će sve biti ok! :) Ich u pravilu nije jako opasan!

Sretno! :)

Offline d0d0

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2008, 23:17:59 poslijepodne »
Ma, samo su njih dvije i beta unutra.. Prije je bilo napucenije.. Dok teleskop nije uginuo nakon 2 dana, cistac iskocio (iza akvarija) i pačojalanka podlegla maltretiranju.. Neznam s cim cu povecati vodu posto nemam grijac.. Da im donesem toplije vode (kako procijeniti temp.).
Kako ce sol utjecat na bettu, moram napomenuti da njoj nije nista- nikakvih simpoma icha ni niceg drugog.. Cak ju ni zlatna ne napada. A ova sol, to obicnu kuhinjisku  :roll: ili neku posebnu? Gdje mogu kupiti taj lijek, u pet centru?
« Zadnja izmjena: Travanj 24, 2008, 23:21:04 poslijepodne od d0d0 »

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 24, 2008, 23:27:52 poslijepodne »
Iiiiiii.....Tko ti je to prodao??? :o

Znaš, one nikak ne mogu biti skupa!

Liječi i obavezno prije lijeka napravi izmijenu 30% vode...a za betticu daj nabavi neki mali akvarij.

Mislim da betti ne smeta sol, al nisam sigurna jer nemam tropske...U slučaju da je to tak bilo bi dobro staviti i njoj preventive radi.

Koja ti je temperatura u akvariju? Treba ti grijač, nikak toplija voda, to im je smrt jer se ona ohladi, a stalna kolebanja temperature su najgora! I daj im obavezno vitamine! I požuri jer kak te je krenulo... :(

Ništ, provedi liječenje, preseli bettu...A onda planiraj veći akvarij, a bettu stavi u ovaj! :D

Ak budeš imao ikakvih nedoumica samo pitaj! ;)

Offline d0d0

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Travanj 24, 2008, 23:33:38 poslijepodne »
Ma, lud sam.. Potrosio para na to i skuzio da mi je sve naopako.. Ma, cak je i betti dobro jer je temp ok (25-26 stupnjeva), a svu sam lovu potrosio tako da cu eto kupit taj lijek i stavit bettu u nekakav improvizirani dezinficirani akvarij pa sta bude.. Joj ludilo me krenulo..

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Travanj 24, 2008, 23:42:20 poslijepodne »
Ma bude to sve dobro! ;)

Nisam ni ja bolje startala!

Zlatnima ti je previsoka temp., možda su zato nervozne, ali protiv icha bi mogla bit dovoljna, pa ti u biti ne treba grijač.

Drži akvarij negdje na hladnijem jer bi im zadnja granica bila 23 stupnja!

Ak su dvije uštedi im bar za akvarij o 54l( nisu tak strašno skupi), a bettu preseli u ovaj i problem riješen! :)

Usput, dok seliš bettu stavi bar pola ove vode zbog bakterija! I nemoj ju baš u nešt grozno malo... :)

Skuhaj im nekaj fino tipa grašak, mrkvica, salatica, špinat ( sitni komadići) da se malo razvesele. :)

Offline d0d0

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Travanj 25, 2008, 00:04:54 prijepodne »
Prije svega, hvala puno na odgovorima i pokusaju da mi pomognes! Svaka cast!  :klap: Neznam, po pitanju ovog akvarija sam se opekao na 150 stvari no svaki pocetak je tezak i grijesi se samo sto te greske u ovom slucaju ribice placaju svojim zivotima.. heh
A, evo za početak sam izvadio zlatnu jer ce ovu malu pojesti.. Skoro je ostala potpuno bez ljuske.. Evo i (otuznih) slika:
« Zadnja izmjena: Travanj 25, 2008, 00:15:40 prijepodne od d0d0 »

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Travanj 25, 2008, 08:39:47 prijepodne »
a što si napravio sa zlatnom?  -?
daj provjeri vodu! nešto ti debelo ne štima kad imaš te boleščine s ribicama....da ne ponavljam - većini bolesti je poticaj loša voda!
ich se inače liječi u početku samo s povišenom temperaturom (za zlatne može i do 28 stupnjeva) i soli, a kad je zaraza jača onda se daje ciljani lijek kojih uvijek imaš u pet shopovima od raznih proizvođača...a liječenje traje najmanje 7 dana!!!!

Offline d0d0

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Travanj 25, 2008, 15:08:44 poslijepodne »
Evo, ovako.. Kakvo je trenutno stanje- zlatna ribica je ostala sama u glavnom akvariju (promijenjena 1/3 vode), mali karas i betta su u odvojenim karantenskim malim akvarijima. Uzeo sam lijek costapur i stavio ga prema upustvima.. Pa cemo vidjeti dalje kako ce se stvari razvijati..

Offline Ribač

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Travanj 25, 2008, 17:39:50 poslijepodne »
Nadam se da će biti bolje...Pazi na njih! :heart:

I požuri s drugim akvarijićem! ;D

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec