Srpanj 19, 2025, 01:43:51 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: kako popraviti Juwel Multilux  (Posjeta: 2030 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ivanka

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • između korica
kako popraviti Juwel Multilux
« u: Ožujak 19, 2008, 07:06:00 prijepodne »

Ako vam se slučajno dogodi da vam multilux prestane raditi odmah nakon isteka garancije, možete ga pokušati i sami popraviti.

Dečko iz petshopa mi je rekao da se multilux ne može otvoriti radi popravka, nego jednostano mijenjaš lampe ili kupuješ novi (a lampe rade!!!), no može se razbiti onaj dio sastrane na kojem multilux uopće stoji na akvariju da bi se došlo do prigušnica i zamjenilo ih se. No to je greška je i nakon što razbiješ sastrane ne može se otvoriti unutrašnjost jer je ona gornja plastika (na kojoj je folija dok ga kupite) zalijepljenja, tj. zavarena za donji dio cijelom dužinom. A dok jednom razbijete to sastrane ne možete ga više nasaditi na akvarij.

ono što se može i to bez problema je običnim skalperom izrezati kocka te gornje plastike. Treba samo malo stisnuti, ali ne previše da se ne izrežete ili ne razbijete. Prigušnica je na sredini i veličine je oko 20 cm. Još mi nije priopčeno ima li na ržištu prigušnice koja odgovara, ali uvjerena sam da ima. A poslije možete rupu začepiti pleksijom ili već nečim. Ili ju uopće ne začepiti jer je s gornje strane i neće se namočiti...

jel trebate slike ili ste skužili što je pjesnik htio reći?
u oblacima

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #1 u: Ožujak 19, 2008, 15:33:00 poslijepodne »
hvala, skužili smo, ali ak ti je dosadno daj slike pa da malo komentiramo...

Varaždin...

Offline ivanka

• Punopravni član
    • između korica
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2008, 09:55:00 prijepodne »

pofotkam popodne ak mi tata doveze auto, jer je konzola tam ostala.

Naime, odnio je konzolu na posao i tamo je trust mozgova od nekoliko inžinjera i električara zaključio da se Juwel prigušnica ne može zmjeniti drugom jer je sve vanstandardno... To mi je čudno, da se ne mogu iskoristiti te žice koje su tamo do utičnice i grlai jednostavno staviti nove prigušnice i starteri.

ono što je poseban šlag na torti ili bolje reći višnja na šlagu, je to da je juwel u međuvremenu prestao proizvoditi multilux sa T8 žaruljama i nove rade sa T5. što znaći da sad moram dati cca 800-900 kn za novu konzolu i cca 600-800 kn za nove žarulje jer su moje T8
u oblacima

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2008, 10:58:00 prijepodne »
To bi se trebalo dati popraviti. Ja sam kupio prigušnicu elektronsku širina 4 cm, koja treba ići u poklopac samo dobro spoji žice. Inače bila je jedna tema na forumu gdje je kolega opisao kako je popravio poklopac. Ja naime radim dodatak rasvjeti na RIU na opisan način.

Ipak provjeri prije nego uđeš u investiciju.

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2008, 17:06:00 poslijepodne »
Najljepše u svemu je da prigušnica uopće nemora biti u poklopcu,dobro je da je bliže,ali staviš je u ormarić ispod i samo žičice do lampi i gotovo.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
« Odgovori #5 u: Ožujak 21, 2008, 08:38:00 prijepodne »
Je slažem se. Da li možda znaš kliko je preporučljiva dužina žica od prigušnice do lampi? U mojim uputama za prigušnicu samo piše "keep wires short", da ali koliko kratke :).
U svakom slučaju mislim da se to može riješiti bolje(jeftinije) nego kupiti novi poklopac.

Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Pole

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2008, 12:29:00 poslijepodne »
Ih, sad sam ljut sam na sebe,jer sam informatički polupismen. Neznam stavit link. Uglavnom,na uradi sam,tema:DIY akvarij+poklopac,zadnji post jučer.
Krastavce treba narezati, te popapriti i dodati octa, pa baciti, jer ne valjaju ništa.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Odg: kako popraviti Juwel Multilux
« Odgovori #7 u: Travanj 13, 2008, 12:42:12 poslijepodne »
Je slažem se. Da li možda znaš kliko je preporučljiva dužina žica od prigušnice do lampi? U mojim uputama za prigušnicu samo piše "keep wires short", da ali koliko kratke :).

Pa zar baš ništa konkretnije nisu napisali? Po mojoj pameti ako se radi o pretpostavljam elektronskoj prigušnici negdje 0,5-1m bi bilo OK a 10m bi već moglo biti problematično

U svakom slučaju mislim da se to može riješiti bolje(jeftinije) nego kupiti novi poklopac.

Pa taj Juwel duolux poklopac se može otvoriti i manje više ponovno sastaviti u prethodno stanje samo treba znati s koje strane ga treba početi razvaljivati bilo je detaljno opisano i ilustrirano na ovom podforumu(ili možda oprema :)) mislim prošle godine treba potražiti.
Neka druga elektronska prigušnica se može naći kojom bi se nadomjestila originalna, možda baš i ne turbo jeftino ali sigurno jeftinije nego što je cijeli poklopac. Mislim čak i da nađeš negdje dvije kompletne T8 lampe(za stan ne za aq. naravno) i razbiješ ih da izvadiš el. prigušnice da bi i dalje prošao jeftinije nego da kupiš OEM Juwel poklopac...