Kolovoz 02, 2025, 21:37:51 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Ribice za početnika  (Posjeta: 1806 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline vedran zg

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Ribice za početnika
« u: Ožujak 11, 2008, 00:02:00 prijepodne »
Bok ljudi

Prije par dana sam stavio akvarij ciklirati,pa planiram za oko dva tjedna neke ribice staviti unutra,vec sam otvorio temu i dobio savjete da nabavim neke zivorotke jer su jednostavne,ali sam nekak od njih odustal jer baš ne želim gledat kak jedu male,a niti nemam mjesta za njih. (mislim na male jer je akvarij 70l).

Gledao sam po člancima i vidio zgodne bette,koliko bi njih stalo u moj akvarij da nebude prenapučeno jer sam mislio još staviti 4 cory-a.

Vidio sam i guramije i nisam siguran dali bi oni možda mogli ići sa betama i koliko bi ih onda stalo,ili ako imate neku drugu varijantu koje se još nisam sjetio,uz napomenu da bi neke jednostavnije ribice.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
Ribice za početnika
« Odgovori #1 u: Ožujak 11, 2008, 12:27:00 poslijepodne »

Bette ti definitivno nisu za početnike - iako su krasne...

Ali, živorotke su zaista za početnike, nekomplicirane i drage. Kad imaš bebe, lako ih izdvojiš u kotilicu, ili mamicu, nakon jedno dva tjedna što uočiš debeli trbušak, staviš u kotilicu, i kad se bebe rode, odmah je vratiš natrag ostaloj velikoj škvadri... Naime u akvariju od 70 l možeš imati zaista i pristojnu kotilicu uvijek spremnu za bebače....

Korića možeš tu staviti i 5- 6 jer oni uglavnom odriniraju po dnu...samo se pozdravi s mahovinom i sličnim jako niskim biljkama - oni su poznati vrtlari...

Offline vedran zg

• Novi član
  • *
Ribice za početnika
« Odgovori #2 u: Ožujak 11, 2008, 12:54:00 poslijepodne »
Znam da su zivorotke zgodne i jednostavne,ali kad se razmnože moj akvarij je stvarno za njih mali tak da bi i kotilica dost mjesta zauzela.

Koja je razlika u održavanju betti i zivorotki,jer su mi se bette jako svidjele,a baš nisam toliki početnik jer godinama imam već zlatne ribice.

A oni guramiji ili je njima akvarij moj premali jer piše na člancima da je min 80l?

Offline pega777

• Punopravni član
    • http://www.google.com
Ribice za početnika
« Odgovori #3 u: Ožujak 11, 2008, 20:52:00 poslijepodne »
Bete ti ni ja ne preporučam...inače zgodne i ljepe ribe al za početnika i nisu baš.prvo bi ti mogao se desit fajt što je kod mene ustvari bilo nešto najgore jer ako betta mužjak se okomi na ženku onda bude frka pa ženkica gubi peraje,pa bolesti,lijekovi pa na kraju poubijaš ribe lijekovima itd...e al za živorodke imaš moju toplu preporuku.ja imam 75l i nije da se ne množe ali trebat će im neko vrijeme da napune taj akvarij.staviš kojeg ancitruse malo jato korija i to je to.kasnije lako ubaciš i neonke ili neke jatašice i akvarij je prekrasan

pegaC
Prelog

Offline vedran zg

• Novi član
  • *
Ribice za početnika
« Odgovori #4 u: Ožujak 11, 2008, 23:30:00 poslijepodne »
A kaj mislite na kombinaciju 4 cory-a,muška betta i nekoliko guramija,i ako netko zna koliko su guramiji zahtjevni i koliko bi ih stalo,jer stvarno nebi htio gledati kako veće ribice jedu male živoretke,a niti nemam mjesta za te male
sorry kaj toliko gnjavim

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
Ribice za početnika
« Odgovori #5 u: Ožujak 11, 2008, 23:44:00 poslijepodne »
Na zalost vecina lako dobavljivih guramija su malo veci "komadi" riba i u tu
litrazu ti ih ne mozemo preporuciti...

Ako bas zelis, pogledaj po netu o patuljstim guramijima... Naravno
dobaljivost je ono sto bi te moglo kostati zivaca...

Ja ti tu predlazem neko jato manjih tetri, jato corija i jednog do dva
ancistrusa i jednog muskog bettu... Kad je sam ne pravi on prevelike frke, ali
svakako pregledaj teme u kojima se spominju bette.
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
Ribice za početnika
« Odgovori #6 u: Ožujak 12, 2008, 17:41:00 poslijepodne »

Citat: vedran zg
A kaj mislite na kombinaciju 4 cory-a,muška betta i nekoliko guramija,i ako netko zna koliko su guramiji zahtjevni i koliko bi ih stalo,jer stvarno nebi htio gledati kako veće ribice jedu male živoretke,a niti nemam mjesta za te male
sorry kaj toliko gnjavim

Oprosti što upadam ali Guramije sau teritorijalne ribe isto kao i Bette tako da ti ih nikako ne preporučam u kombinaciji.Možeš samo Guramije stavi jato i garantirano nikada dosade oni se čak sami među sobom naganjaju.
Križevci

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
Ribice za početnika
« Odgovori #7 u: Ožujak 12, 2008, 17:55:00 poslijepodne »
Citat: Branimir77

Citat: vedran zg
sorry kaj toliko gnjavim

Oprosti što upadam ali Guramije su teritorijalne ribe isto kao i Bette tako da ti ih nikako ne preporučam u kombinaciji. Možeš samo Guramije stavi jato (nije nužno) i garantirano nikada dosade, oni se čak sami među sobom naganjaju.Inače nisu po meni zahtjevne dvodihalice su i malo malo idu na površinu tako da nemaš frke sa količinom kisika u aq. Vole puno bilja i malkoc ga čupkaju no ništa strašno. Ovo je jedan od mojih crvenih guramija.

Križevci

Offline vedran zg

• Novi član
  • *
Ribice za početnika
« Odgovori #8 u: Ožujak 12, 2008, 18:13:00 poslijepodne »
Neznam,vidio sam i zebrice tako da ću najvjerojatnije uzeti 8 njih i 4 coridorarsa,mislim da mi je to dosta za akvarij

Offline Branimir77

• Punopravni član
  • **
Ribice za početnika
« Odgovori #9 u: Ožujak 12, 2008, 18:30:00 poslijepodne »

Osobno smatram da ti je to odlična odluka. Zebrice su vesele i miroljubive ribice, a uz to i meni jako lijepe.

Uživaj i puno sreće.
Križevci

Offline friski

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Koprivnica
Ribice za početnika
« Odgovori #10 u: Ožujak 12, 2008, 18:45:00 poslijepodne »
Zebrice su OK, ali poslije nemoj kupovati ribice s dugim perajama (skalare, gupy i sl) jer hoću grickati perajice. Inače lijepe ribe.
Juwel Rio 180 biljni, 3x30 W Gro-Lux+Aquastar, Nutrafin CO2, Juwel Reflektori
DIY 72l - Multići: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=43091.0
Kozinjak 38 l: http://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=50506.0

Offline Area5189

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Dubrovnik/Zagreb
Odg: Ribice za početnika
« Odgovori #11 u: Travanj 15, 2008, 16:35:32 poslijepodne »
ma nisu ba sborci zahtjevni,e ako vec uzimas zebrice imam ti ja jednu,ostala sama pa javi na pp ako je hoces,a mozda bude i sto bilja
... Šaka suza, vrića smija, ča je život vengo fantažija? ...