Kolovoz 10, 2025, 15:10:23 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvjeta za nano akvarij?  (Posjeta: 1525 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Rasvjeta za nano akvarij?
« u: Ožujak 31, 2008, 21:49:17 poslijepodne »
Trebat će mi nekakva rasvjeta za Wave Nanobox 40 - 40x25x28 pa molim ako netko već ima iskustava sa navedenom opremom da mi prokomentira koja je 'bolja'. Dosada sam uspio naći:
- Originalne Wave lampe u Viliju -izgledaju mi OK samo bi volio proći jeftinije ako je moguće
- Neka češkoslovačka lampa od 9w isto u Viliju po otprilike 120KN izgleda mi OK. Kažu mi da je razlika u cijeni samo zbog wataže - točno/krivo? Svojevremeno su mi tamo rekli da je razlika između Kajmana 60 i Kajmana 60 pro SAMO u tome što ovaj drugi ima tajmer pa sad tražim još i drugo mišljenje...
- Kineske kod Repića - nimalo mi se ne sviđaju a nisu baš ni jako jeftine no možda bi vrijedilo razmisliti o njima ako slučajno imaju neke skrivene kvalitete? 

Da li postoji još neka alternativa u Zg.?
Da li postoji nešto (polu)gotovo što bi bila dobra osnova za samogradnju - isto nisam našao

Eh da mislim držati uglavnom svjetlosno nezahtjevne biljke tipa anubias, vodena mahovina, rogolist...

Offline Renta

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Rasvjeta za nano akvarij?
« Odgovori #1 u: Ožujak 31, 2008, 23:00:32 poslijepodne »
Za diy neznam odnosno to moraš sam smisliti ali ako si kupio wave nanobox 40 onda imaš i za originalnu wave rasvjetu.. No, svakako ti treba neka pl lampa.. Ja bih najmanje uzeo od 11 wati a išao bih i na 18w. Nemaš neki izbor u Hr pa mi se wave pl rasvjeta čini kao logičan i jedan od boljih estetskih izbora... Za širi izbor otiđi u Austriju (Vogel, Muser). Pozdrav

Offline napoleon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Travanj 01, 2008, 15:20:39 poslijepodne »
Ja bi si na tvom mjestu ubo onaj kineski mali od 12 litara- za 230 kn dobiješ filter, rasvjetu (18W) i staklo. Ja sam si kupio ovu wave 18W ali je 250kn. Jedini bed kod ovog kineskog je da nema kupiti zamjenske lampe od 18W ali ja sam ubacio 11W i sve normalno radi.
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline Salem

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #3 u: Travanj 01, 2008, 22:39:02 poslijepodne »
Eh već sam ubo Wavebox 40 a čini mi se i da onih malih kompletnih kineza više nema - koliko sam shvatio bit će za nekoliko mjeseci kad stigne brod sa kontejnerima (nisu mi baš tim riječima rekli u dućanu :))
Nego kad već govorimo o wataži da li za 'nano' akvarije vrijedi ista W/l računica kao i inače? Konkretno imam 100X41X42 aq. sa rasvjetom 0.35 W/l. Da bi biljke koje uspijevaju u njemu jednako dobro rasle i u ovom 'nano' 40X25X28 da li je dovoljno da ostvarim približno isto Watta po litri ili brojku treba korigirati naviše ili nekim čudom naniže?     

Offline napoleon

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #4 u: Travanj 02, 2008, 16:02:26 poslijepodne »
Pa za ovo tvoje bilje ti i ne treba neka jaka lampa, skoro pa da bi moglo rasti i bez nje. Ali, što se tiče W/L, u malim akvarijima može čak i jače svijetlo od onog što bi se u normalnom računalo kao jako.
Ne znam, ja bi ubo jače, pa ako se jednog dana odlučiš da u njega ubaciš zahtjevnije bilje+CO2 da ne moraš kupovati još jedno svijetlo ili novu  lampu...
Iako na tih 20, 30 ili koliko litara, čak i ovih 18W nije dovoljno za zahtjevnije bilje...
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."