Kolovoz 07, 2025, 09:45:16 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Rasvjeta u Caymanu 80 Pro - molim pomoć  (Posjeta: 1142 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Annnnnchi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
    • http://www.croatian-dream.com
Rasvjeta u Caymanu 80 Pro - molim pomoć
« u: Travanj 02, 2008, 21:04:01 poslijepodne »
Može li mi netko preporučiti najjače neonke koje mogu staviti u Caymana da bi mi bilje raslo (uz dobru podlogu i CO2, naravno): točno koji model lampi i gdje ih u Zg mogu nabaviti.

Thnx!

Offline kosuta

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Odg: Rasvjeta u Caymanu 80 Pro - molim pomoć
« Odgovori #1 u: Travanj 02, 2008, 21:28:46 poslijepodne »
neznam koje lampe su sada unutra, ali te koje su, od njih nemožeš stavit jače, jedino da mijenjaš model, tj. ako su sada daylight, možeš staviti npr. gro lux, flora glo ili neku za rast bilja! sve lampe određene wataže su iste duljine, nemožeš uzet lampu veče wataže, jer je ona duža, i ne stane u poklopac!  možeš jedino DIY dodat još lampi, ili eventualno isto DIY preći na T5, koje navodno na istu watažu kao T8, daju 50% više svjetla.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Odg: Rasvjeta u Caymanu 80 Pro - molim pomoć
« Odgovori #2 u: Travanj 04, 2008, 11:03:31 prijepodne »
Ne možeš staviti 'jače' cijevi u taj poklopac, možeš staviti samo istu watažu :). Eventualno možeš probati potražiti cijevi iste snage/dimenzija koje imaju bolju svjetlosnu efikasnost (ne znam nijednu konkretnu marku koju bih preporučio) ili cijevi koje imaju drugačiji spektralni sastav svjetlosti kakav bolje odgovara potrebama biljaka. Svjetlo možeš pojačati i tako da staviš reflektore ako ih Cayman nema već tvornički ugrađene.
I nove cijevi svjetle bolje od starih - ako je već odradila kojih 6000 sati svjetlosna efikasnost joj je slabi makar još nije 'crkla'