Srpanj 27, 2025, 13:46:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: filter za akvarije u nizu - molim pomoc  (Posjeta: 3326 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Spidy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
filter za akvarije u nizu - molim pomoc
« u: Veljača 27, 2008, 16:48:00 poslijepodne »
Ovaj put nisam nisat izmislio ni napravio vec molim pomoc od iskusnijih clanova.
Kao sto i naslov kaze napravio bih vise manjih akvarija (pet komada) za cuvanje beta muzijaka ili mladih ribica, dovoljno odraslih da mogu biti na mrvljenoj suhoj hrani

Akvariji bi bili zapremine nekih 35-40 litara, polagani jedan do drugoga na jednu policu, pa me zanima da li postoji razradeni sistem filtracije 1 veliki vanjski uradi sam tip filtera koji bi izmenjivao jednako vodu u svim akvarijima (5 kom) ili nesto slicno

Hvala

Ivanic Grad

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Veljača 27, 2008, 17:25:00 poslijepodne »
HUH......
- tako ti je to dok si brzoplet, otvorio sam novu temu na krivom mjestu ovo je trebalo ici na uradi sam u slatkovodnoj akvaristici, oprostite.

Prosio bi admina da je tamo prebaci
Ivanic Grad

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2008, 02:18:00 prijepodne »
Nemam iskustva i nemam odgovor na tvoje pitanje , ali citala sam da neki sopovi imaju tako spojene filtere. E sad... Dobra strana toga je sto je voda svuda ista, pa se recimo tako ublazavaju temperaturne razlike onoga pri dnu i pri vrhu police ili pri promjeni stanovnika nema i tog dodatnog stresa zbog mijenjanja vode.

Ali mene brine sto ako se negdje pojavi bolest? Onda moras lijeciti sve ribe? I bdjeti nad njima...

Tuzlanka u Sarajevu

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Veljača 28, 2008, 17:07:00 poslijepodne »
Da to je jedino malo nezgodno, ali buduci da do sada jos nisam imao bolesnih riba + primjena karantene kod novopridoslih riba, zatim kvalitetna voda i hrana bi to trebalo iskljuciti. Naravo izuzeci uvijek postoje, a ako se to desi, onda cu ih lijeciti .

Ja bih taj sistem filtracije koristio samo za jednu policu, tj jedan nivo.

Znaci dvije police sa po pet takvih akvarija, svaka polica imala bi jedan veci filter, sto znaci dva komada sve skupa.U filter bi ugradio i grijac tako da bi i temperatura bila svugdje ista.
Cilj toga je imati odvojeni filter kako ne bi gubio ionako male volumene akvarija na filter, i ekonomicnost. Ne bi mi trebalo 10 malih filtera i grijaca nego samo dva, a i kod ciscenja filtera bi imao posla samo sa dva veca.

Ivanic Grad

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 45
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #4 u: Veljača 28, 2008, 18:09:00 poslijepodne »
Mnogo prednosti...
Tuzlanka u Sarajevu

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Veljača 29, 2008, 17:16:00 poslijepodne »
Ajde dajte ljudi par ideja, ne moraju biti razradene, samo da imam krenut od cega.

Ivanic Grad

Offline ZGoda

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 29, 2008, 23:22:00 poslijepodne »
napravis jedan veliki akvarij, iza pregradis za pregradni filter, a naprijed pregradama s rupama i mrezicom napravis nekoliko akvarija. Filter uzima vodu iz zadnjeg i vraca nazad u prvi akvarij:

Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 02, 2008, 11:09:00 prijepodne »
To je super ideja, međutim nuzno je da je svaki akvarij za sebe- to ce bit mrijesni akvariji.

Razmisoljo sam da u svaki dovedem usis i ispust vode iz jednog veceg filtera sistemom cijevi (usis bi morao biti kroz neku finu mrezastu tkaninu - mozda najbolje kroz staru najlonku) .
Pet odvoda u vanjski filter, filter materijal i pumpa iz koje se grana pet ispusta (neznam jel bi to bilo u sreiju ili da se svaki ispust grana odma kod izlaza pumpe).
Najveci problem bi mi bio uravnotezit usis i ispust u svakom akvariju, jer ako bi to bilo neravnomjerno, moglo bi mi se brzo dogodit da u pojedinim akvarijima dode do preljevanja vode a u drugim manjak vode.
Ovo gornja ideja bi mi odgovarala za cuvanje odrasli jedinki npr. sijamskih boraca

Ivanic Grad

Offline ZGoda

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 02, 2008, 12:48:00 poslijepodne »
ovo mi se čini kao malo bolja varijacija one gornje ideje:

Zašto ti je bitno da su akvariji odvojeni?
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 02, 2008, 13:24:00 poslijepodne »
Bitno mi je iz razloga sto ih po potrebi mogu micati. Medutim ovaj nacrt mi se jako svida.

Da ovo je bolja varijanta, svaki prostor dobije direktno svjezu vodu, a na prijesnjem nacrtu bi u prvoj bila najsvjezija voda dok bi u zadnjoj voda bila vec zasicena plinovima.

Ovaj prostor izmedu prostora za filter i komora za ribe bi bio neka vrsta prve komore filtera za skupljanje prljavštine, itd. a također bi se prekop toga i nivo vode niveliro ukoliko bi u neku od komora bio veci izljev vode iz pumpe?
Ovi crvenkasti dijelovi su usisi vode iz komora za ribe?

Ako bi taj akvarij bio vel. 120d x 40š x 30v cm (144 l) koliki protok pumpe bi bio dovoljan za dobru cirkulaciju s obzirom da bi to ipak bio mrijesni akvarij tj 5 komora za mrijest i jel bi s takvom konstrukcijom bilo staklo 6 mm dovoljo debelo, a baza 8 mm.

Ivanic Grad

Offline ZGoda

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 02, 2008, 20:14:00 poslijepodne »
Loše su slike, ali to je onak na brzinu...

Taj međuprostor sam tu stavio baš zato da se voda skuplja iz svakog akvarija posebno, a na kraju ulazi na jednom mjestu u filter. Povrat riješiš sa sprej-barom tako da svaki akvarij dobije čistu vodu. Crveno su rupe zaštićene mrežicom...

Za protok pumpe i debljinu stakla ti ne mogu odgovoriti, nisam nikad tako nešto radio... Ovo je samo jedna moja ideja kako bi to mogao riješiti.

Raditi zajednički filter za odvojene akvarije mi se čini dosta riskantno radi moguće poplave...
Zagreb-Savica/Hrvatska

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 02, 2008, 21:33:00 poslijepodne »
Da, ovo bi onda odgovaralo. Jedan filter za sve, meduprostor prikuplja vodu iz svih komara prema filteru i plus toga regulira nivo vode u svim komorama , tako da se nemoze desiti da jedna prepuni i prelije.

Mislim da cu ipak naparviti ovakav akvarij.

Puno ti hvala za ideju.

Samo da mi jos netko da savjet oko debljine stakla i pumpe bilo bi izvrsno.

Jedino sto bi ja onda mjenjao je to da bi komoru za pumpu polozio ovako jer bi sirina komora za filter i predprostor filtera (stavio sam strelice) bila 5 cm, sto znaci da bi komora za pumpo i grijac bila npr 10 x 15 cm, 15 u duzinu.
Radi toga bi prosirio i citav akvarij za 10 cm, tako da bi umjesto 40 bio sirok 50 cm, znaci 120 dx50 šx 30 v cm a to je onda 180 l, tako da mi svaka komora za ribu bude 25x40x30 cm
Takva širina komora za filter mi odgovara zbog toga sta bih za filter materijal koristio juwelove filter spuzve a one su dimenzije 12,5x12,5x5 cm i stavljo bih po dvije okomito u komoru.

Mislim da bi za takav akvarij stako za bazu bilo dovoljno 8 mm, vanjske stranice 6 mm i pregrade filtera i komora 4-5, s obzirom da je sam akvarij pojacan ovom resetkastom konstrukcijom i da nebi bio dodatno opterecen kamnjeme i slicno.

Ivanic Grad

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
Odg: filter za akvarije u nizu - molim pomoc
« Odgovori #12 u: Ožujak 30, 2008, 12:09:46 poslijepodne »
A ko zna kak veliki javni akvariji imaju razvijen sustav filtera grijanja i svjetla?
Varaždin...