Ja sam isto imao predstavnike obaju rodova u istom akvariju i nije bilo nikakvih problema....... mada sam čuo da ne mogu ići zajedno...... kod kompeticije dvaju vrsta najčešće se radi o tome da jedna vrsta ispušta određene kemijske spojeve koji idu na štetu drugoj vrsti (usporava rast itd......), a samim time potiskuje tu vrstu s nekog staništa........ a kao što sam napisao kod mene su uspjevale,a vidio sam i kod mnogih drugih da rastu, tako da to vjerojatno nije istina.......
ja sam si malo razmišljao i mislim da je to možda zbog toga što Cryptocorine razvijaju veliko i jako korjenje, dok Vallisneria ima mali i slabiji korijen, pa ju Cryptocorine svojim rastom mogu ili izdignuti ili joj možda ne ostavljaju dovoljno prostora u podlozi da se razvija i oduzimaju joj puno hranjiva (mada Vallisneria raste ko korov doslovce)........ to mi je nekako logično, pošto su kod mene rasle i uspjevale obje vrste....... ali nigdje nista konretno još nisam pročitao, tako da stvarno ne znam zašto kruže te babske priče........