Svibanj 12, 2025, 21:30:04 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: rio 180 - biljni, skalari, tetre...  (Posjeta: 5373 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tbusljet

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
rio 180 - biljni, skalari, tetre...
« u: Svibanj 16, 2008, 14:55:12 poslijepodne »
pozdrav!

evo, posto cikliranje traje vec tjedan dana, planiram da traje sveukupno 5 tjedana prije useljavanja riba.. sad me muci pitanje, koje tetre biste mi preporucili za drzanje s skalarima (skalare bih uzeo dok su maleni da nauce "nepapati" tetre)? ja sam malo svrljao po forumu i izbor suzio na crvene neonke i zebrice... od riba dna mi se jako svidaju kuliji, pa me zanima jel oni puno kopaju po podlozi jel se bojim da mi ne dignu substrat! molim komentirajte i savjetujte!

btw. koliko skalara bi islo na tu litrazu? ja sam uz skalare planirao 2 jata tetri od cca.10 komada...

pozz!

Offline Drazen79

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Osijek-Antunovac
Odg: rio 180 - biljni, skalari, tetre...
« Odgovori #1 u: Svibanj 16, 2008, 17:11:39 poslijepodne »
Po meni skalari idu na najmanje 40L jedan,pa nebi više od 4 stavljao u 180L!
Što se tiće kulija dobro si čitao da vole puno kopati pa bi moglo hranjivo dno biti razvašareno!
Bolje stavi corye neke! A možeš staviti i jato crvenoglavih tetrica,jako su zanimljive u jatu! :up:
780L
780L 2.dio

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #2 u: Svibanj 16, 2008, 19:39:02 poslijepodne »
ali ja se bojim da ti budu 4 skalara razbijala ta jata i ribe (tetrice) će se većinom skrivati od veličanstvenih scalara!
Varaždin...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Svibanj 19, 2008, 08:34:00 prijepodne »
ali ja se bojim da ti budu 4 skalara razbijala ta jata i ribe (tetrice) će se većinom skrivati od veličanstvenih scalara!

...preporuka?

Offline IV@N@

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
  • Dorado Kras Gotnik
« Odgovori #4 u: Svibanj 19, 2008, 12:41:59 poslijepodne »
moji kuliji uopće ne kopaju
Our fears are only what we tell them to be...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Svibanj 19, 2008, 23:01:48 poslijepodne »
Po meni skalari idu na najmanje 40L jedan,pa nebi više od 4 stavljao u 180L!
Što se tiće kulija dobro si čitao da vole puno kopati pa bi moglo hranjivo dno biti razvašareno!
Bolje stavi corye neke! A možeš staviti i jato crvenoglavih tetrica,jako su zanimljive u jatu! :up:

a kakve su ribe coryji, cime se bave? nadam se da oni ne kopaju... btw. kolko narastu?

Offline Boby

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Svibanj 21, 2008, 13:07:30 poslijepodne »
hm, mogao bi se odluciti za neke coryje... od riba dna su mi i botie super... koje su vrste koje ne narastu previse? da li botie kopaju po sljunku (mislim da sam negdje procito da prave rupe po listovima bijaka)...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Svibanj 21, 2008, 13:21:38 poslijepodne »
Ja imam Botiu striatu....... na različitim mjestima različiti podaci, pa negdje piše da naraste 7 cm, a drugdje 12 cm....... moje su kod mene 7 mjeseci...... i velike su oko 7-8  cm........ i nisu bušile rupe po biljkama barem za sada........ ako ćeš uzimati ovu vrstu, onda ih možeš staviti i 5 komada u tu litražu...... što ih je više to im je ljepše.........

kopaju po šljunku dok traže hranu.......

najveća ti je Chromobotia macracanthus..... nju ti baš i ne bi preporučio, jer je prevelika........ mada mi je najljepša od svih......... a za nju sam čitao i vidio da buši rupe po listovima........

od manjih vrsta još imaš Botiu almorhae........

e sad ne znam je li Botia rostrata sinonim za B. striatu????? mada mi po fotografiji na naslovnoj stranici baš i nisu iste, ali sličnost je velika....... baš me to zanima  :question: pa ako neko zna........

« Zadnja izmjena: Svibanj 21, 2008, 13:41:04 poslijepodne od Boby »

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Svibanj 21, 2008, 13:27:41 poslijepodne »

e sad ne znam je li Botia rostrata sinonim za B. striatu????? mada mi po fotografiji na naslovnoj stranici baš i nisu iste, ali sličnost je velika....... baš me to zanima  :question: pa ako neko zna........

sad sam ponovmo pogledao i nisu iste.......

Offline murk

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Svibanj 21, 2008, 21:38:21 poslijepodne »
ja imam 4 skalara (250 l) i 50 neonki (kardinalke) ali imao sam ih od malena i nije se nista desilo..... mislim sta se gozbe tice......a to sta velis 10 komada tetri to je malo.....neces ih vidjeti u akvariju vjeruj mi.-.......
tko zna zna, ko nezna dva

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Svibanj 21, 2008, 23:35:40 poslijepodne »
Ja imam Botiu striatu....... na različitim mjestima različiti podaci, pa negdje piše da naraste 7 cm, a drugdje 12 cm....... moje su kod mene 7 mjeseci...... i velike su oko 7-8  cm........ i nisu bušile rupe po biljkama barem za sada........ ako ćeš uzimati ovu vrstu, onda ih možeš staviti i 5 komada u tu litražu...... što ih je više to im je ljepše.........

kopaju po šljunku dok traže hranu.......

e, problem je u tom sto ja bas nebi da mi ribe previse kopaju po dnu, planiram kolko tolko formirati kakav tepih... btw. jos se dvoumim izmedju coryja, botia, kulija..........

ja imam 4 skalara (250 l) i 50 neonki (kardinalke) ali imao sam ih od malena i nije se nista desilo..... mislim sta se gozbe tice......a to sta velis 10 komada tetri to je malo.....neces ih vidjeti u akvariju vjeruj mi.-.......

ma samo nebi da bude guzva u akvariju.. a i kad se bijle razraste zauzet ce puno mjesta u akvariju (mislim da tetrama bas ence previse smetat - imat ce mjesta za skrivanje na pretek)... vidjet cemo... za pocetak cu ubacit 15-20 tetri i 4 skalara a poslije po potrebi cu ubacit jos tetri...

Offline Frida

• Punopravni član
  • Dob: 47
« Odgovori #12 u: Svibanj 22, 2008, 08:48:37 prijepodne »
Skalari neće razbit jato nego naprotiv,tetre se u strahu drže zajedno.Tako su jače.Znaš onu...kad se mnogo malih spoji...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Svibanj 22, 2008, 14:12:50 poslijepodne »
Skalari neće razbit jato nego naprotiv,tetre se u strahu drže zajedno.Tako su jače.Znaš onu...kad se mnogo malih spoji...

:) :) :) :) :)

Offline Ninina mama

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 44
    • Moja fotogalerija
« Odgovori #14 u: Svibanj 22, 2008, 14:48:14 poslijepodne »
Coriji i tepih idu zajedno samo moras malo taktizirati. :up: Prvo napravis tepih pa kroz npr. mjesec dana ubacis korije...

Znam da jedna kolegica ima veliki akvarij (450l) vec 5 mjeseci, pun bilja, a jos uvijek bez riba, jer trazi nesto posebno.

Dakle, nemoj zuriti i bice i coriji i tepih... :D

Sto se velicine tice cca od 3-6 cm... No, ukucaj u google corydoras i da vis vrsta... :heart:
« Zadnja izmjena: Svibanj 22, 2008, 14:49:52 poslijepodne od Ninina mama »
Tuzlanka u Sarajevu

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Svibanj 22, 2008, 18:18:01 poslijepodne »
ma imam strpljenja na pretek (cudim se sam sebi)... coryje cu onda naknadno ubacit kad se razraste tepih... btw. ima li tko neku biljku prednjeg i srednjeg plana za poklonit??? pliz!!!  :-[ :-[ :-[ od visljih bijaka imam nekih 5 vrsta, bas mi fali nest za sredinu...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #16 u: Lipanj 10, 2008, 09:14:23 prijepodne »
evo ga, prvi stanovnici su stigli, u akvarij se uselio jedan veeeeeliki ancistrus (hvala bobyju), 5 sijamskih algojeda (da mi popapaju alge), 4 botie striate (odmah prvi dan su pocele papat puzeve koji su me napali), 7 plavih neonki... planiram uzet jos 4 skalara i 10-20 crvenih neonki... slike stavim kad kupim ostatak riba... alga je napokon stala sa sirenjem, nadam se da njoj uskoro nece biti traga ni glasa... hvala svima na pomoci i savjetima!

Offline vedranVŽ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • 0 bodova
« Odgovori #17 u: Lipanj 10, 2008, 10:55:23 prijepodne »
opa pa imaš ti dosta riba unutra, kaj koristiš za filtraciju?
Varaždin...

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #18 u: Lipanj 10, 2008, 12:52:09 poslijepodne »
dosta je to velikih riba...... sijamski algojedi veliki narastu....... možda bi ti 3 bila dosta  -?....... šta misliš??? oni narstu 15 cm.......

Offline Pandorica

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #19 u: Lipanj 10, 2008, 13:18:40 poslijepodne »
i dva su dosta obzirom koliki su kod mene, boby se uvjerio...  :roll:
Zagreb / Sveta Nedelja

Upravo zato što je tako topao, osmijeh je ljepši od bilo kojeg cvijeta na svijetu.

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Lipanj 10, 2008, 14:03:20 poslijepodne »
i dva su dosta obzirom koliki su kod mene, boby se uvjerio...  :roll:

aaaaaa..... ogromni su...... kad sam ih vidio...... odmah sam odlučio svoja 2 pokloniti jednoj prijateljici u Kutini..... ja imam 2 veća i 2 malena...... 2 veća idući mjesec idu u Kutinu  :) ;)

kad ti malo riješe alge i akvarij se dobro ustabili, možeš ih za koji mjesec nekoliko pokloniti........ pa si ostaviš recimo 2 ili 3...  -? šta misliš?

a među ostalom od tog akvarija radiš biljni, pa onda nema smisla natrpavati akvarij s velikim ribama......... dosta su ti 2 sijamska algojeda i 4 Botie striate........
« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2008, 15:16:06 poslijepodne od Boby »

Offline Boby

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Lipanj 10, 2008, 14:15:39 poslijepodne »
a s neonkama možeš još pričekati........ ja bi ih stavljao tek nakon 2 mjeseca cikliranja....... nemoj žuriti s ribicama........ puno ribica od jednom, a  akvarij nije još dobro zacikliran...... lako bi ti mogle još više bujati alge........ a s tim kemijskim sredstvima za suzbijanje algi mislim da negativno utječeš i na mikroorganizme........

kad ti se akvarij dobro ostabili i kad postigneš dobru biološku (optimalan broj živućih organizama) i ekološku (svjetlo, parametri vode itd......) ravnotežu..... nećeš imati problema s algama.......

puno riba u akvariju = češće bolesti i alge
« Zadnja izmjena: Lipanj 10, 2008, 14:17:14 poslijepodne od Boby »

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #22 u: Lipanj 10, 2008, 18:08:17 poslijepodne »
ohoh, koliko postova... ovako, unutra je orginal juwelov filter, sijamaca sam uzeo toliko koliko sam uzeo da mi pobrste alge, jel je ima dosta, ali je stala sa sirenjem... akvarije nije zamisljen kao 100% bijni negokombinacija tropskog s biljkama (da kolko tolko lijepo izgleda)... neonki mozda necu uzet bas 20 komada, ali je ovih 7 jako malo, gotovo da se uopce ne primjete... 4 skalara ce bit glavni u akvariju, tj. oni su mi prioritet... nadam se da 4 nece bit puno na 180 litara...

Offline tbusljet

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Lipanj 10, 2008, 18:09:36 poslijepodne »
btw. sijamce cu naravno, ako ne bude algi i kad narastu, vec nekomu pokloniti!  :D