Srpanj 28, 2025, 22:22:56 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: par savjeta molim - staklo, pumpa ....  (Posjeta: 5462 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Spidy

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
par savjeta molim - staklo, pumpa ....
« u: Ožujak 05, 2008, 13:00:00 poslijepodne »

Bok

Znam da je ovo pitanje bilo puno puta postavljeno i da se odgovor moze pronaci pretrazivanjem, medutim trebao bih napraviti malo neuobicajen akvarij pa mi one tablice bas i ne pomazu puno.

Ukratko, akvarij je mrijesni, bit ce podjeljen na 4-5 komora, koje imaju zajednicku filtraciju - unutarnjui diy filter sa pumpom + grijac

Nacrt akvarija je dolje, dimenzije su 120 dx50 šx 30 v cm, ovaj dugacki prostor iza komora bio bi predprostor filtera, širine 5 cm (sluzio bi kao prostor za skupljanje i talozenje krupnijeg smeca kao i za niveliranje svih mrijesnih komora), komore za filter bile bi takoder širine 5 cm. Takva
širina komora za filter mi odgovara zbog toga sta bih za filter
materijal koristio juwelove filter spuzve a one su dimenzije
12,5x12,5x5 cm i stavljo bih po dvije okomito u komoru, broj komora filtera jos nisam odredio ali ih svakako nebi bilo manje od 4 - moze ih biti samo vise s obzitom da je akvarij duzine 120 cm. Prostor za pumpu i grijac bio bi 10 x 15 cm.

Svjetloplava-zelenkasta linija je cijev sa ispustom ciste vode u komore akvarija, nju bih na kraju zatvorio i citavom duzinom prosbusio sa nizom rupica (5-7 rupica po komori) s tim da bi manjeg promjera bila na prvoj komori pa bi se sirile do zadnje komore - cisto radi ujednacene distribucije vode po mrijesnim komorama
 Crvene linije su otvori za usis vode prema filteru - bili bi zasticeni nekom finom mrezicom kako nebi doslo do usisavanja malih ribica

Mislim
da bi za takav akvarij stako za bazu bilo dovoljno 8 mm, vanjske
stranice 6 mm i pregrade filtera i komora 4-5, s obzirom da je sam
akvarij pojacan ovom resetkastom konstrukcijom i da nebi bio dodatno
opterecen kamenjem i slicno.

Za pumpu takoder trebam savjet - tj. koji protok vode s obzirom da se radi o mrjesnom akvariju, da je akvarij zapremine 180 l, od cega je zapremina vode u mrijesnim komorama 144 l, a bit ce i malo manje radi nizeg nivoa vode, ostatak otpada na filter

Za taj akvarij napravio bih posebnu stalazu sa po 4 - 5 polica od metalnih profilnih cijevi 3x3 cm - mislim da je to dovoljnio - dužina bi bila 130 cm, širina 60 cm i visina nekih 215-220 cm, ovisio broju polica, o razmaku između polica i samoj debljini polica

- evo male skice dolje

Edited by: Spidy
Ivanic Grad

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2008, 17:02:00 poslijepodne »
Ljudi zbilja nemojte vise - zatrpat cete forum, od toliko savjeta ne znam koji bih prije poslusao
Ivanic Grad

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2008, 22:29:00 poslijepodne »
a gle pa nema nas bas puno koji se u to kuze.do tad pricekaj malo da netko pogleda ko ima nekaj takvo slicno

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Ožujak 07, 2008, 11:50:00 prijepodne »

Ma znam , Sory, samo problem je u tome sto je stvar hitnije prirode, a ako nista drugo bilo bi dobro dacim prije pocnem sa izradom stalaze.

Kad sam vec kod stalaze, mislim da cu je ipak radit sa kvadratnim profilom 4x4 cm, cini mi se jacim, jer nije stvar u jednoj polici, vec to da svaka polica treba nositi tezinu akvarija zapremine180 l + tezina stakla, a da se na tu duzinu - 130 cm, s obzirom na opterecenjene smije pojaviti trbuh - tj.savijanje police u sredisanjem dijelu prema podu. Ubiti idealna duzina police bila bi 150 cm, samo se bojim da bi to ipakbio presiroki raspon izmedu nosivih nogu stlaze.
Ivanic Grad

Offline laky-pu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • nepopravljivi akvarista
« Odgovori #4 u: Ožujak 10, 2008, 22:57:00 poslijepodne »
Pa,evo kolega da ti ja probam pomoći...
Moja stalaža se sastoji od 13 akvarija: napravljena je od nosivih stupova(cijevi dim.30x40mm,stijenka 2mm)-2m visine, polica za akvarije je izrađena od L profila 30x30mm, nisu rađena nikakva dodatna pojačanja, a sastoji se od 4 nivoa(ali 4 nije u funkciji);
3nivo: 180lit - 6akvarija zapremine 30lit, dim.25x30x40,staklo debljine 4mm
2.nivo: 200 lit - 5akvarija zapremine 40lit, dim.30x30x40,staklo 5 mm
1.nivo: 180lit - 3akvarija zapremine 60lit, dim.50x30x40,staklo 6mm
Ja svaki akvarij imam zasebno radi lakšeg čišćenja-sve to pokreće zračni kompresor,a filtracija u svim akvarijima je rješena zračnim filterima koji su spojeni na kompresor. Evo ti par slikica,pa ti vidi,a ako ti nije šta jasno-pitaj...

Evo kako izgleda stalaža iz daljine:

Izgled rasvjete(DIY izrada):

Zračni kompresor koji pokreće filtere svih akvarija...

Donji red akvarija je riješen ugradbenim filterom..

I još jedna,da vidiš zračne filtere i da se pohvalim usput-skalari bacaju mrijest (gornji akvač,2 po redu)...

i jedna izbliza-ponosni roditelji...

Čak sam poslikao sve ovo večeras samo zbog tebe...
Toliko od mene,nadam se da sam ti pomogao...
Da si malo bliže,napravio bih ti ja,ali ovako je malo bed za prijevoz..
P.S.Malo samoreklame za kraj-ako je netko zainteresiran za takve ili slične stalaže, obratiti se na pp.
Što više ljudi poznajem, to više volim svoje ribice!
098/160-1847 Pula

Offline janplexy

• Punopravni član
  • Bling-Bling
    • http://janplexy.com
« Odgovori #5 u: Ožujak 10, 2008, 23:10:00 poslijepodne »
bogami prave mašinerije ovi tvoji skalari!

Good job..

Offline laky-pu

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 10, 2008, 23:30:00 poslijepodne »
Thank you,thank you... Kod mene ti je to kao na tekućoj traci... A pazi ovo-prije nego sam im prije 15-ak min ugasio svjetlo,primjetio sam da će u 2.redu drugi par baciti sutra,a prvi bi mogli sutra ili prekosutra... Taman da popunim one slobodne akvarije u 3.redu,i to je to... Izgleda da će i 4.red morati u pogon.. Sva sreća da imam akvarije zalijepljene i spremne na terasi...  
098/160-1847 Pula

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 10, 2008, 23:45:00 poslijepodne »
Fenomenalno, ribe su ti super.

Jako me je mucila konstrukcija stalaze - nisam bio siguran da li ce nositi tu tezinu savijanje polica i slicno, a li sad vidim da ce bit sve ok.

Sto se tice akvarija dao sam vec u izradu nekoliko zasebnih zapremine 30 l, dim. 25x30x40, sa staklom debljine 5 mm, vece cu dati raditi kasnije.

Buduci da su i kod tebe ovako odvojeni krenut cu i ja u izradu takvih, tako da odustajem od ideje zajednickog mrijesnog akvarija sa odvojenim komorama, filtraciju cu rijesit na isti nacin, samo da nadem negdje tako veliku zracnu pumpu - ova tvoja pogoni sve filtere manjih akvarija ?

Rasvjetu sam mislio rjesit takoder u DIY izvedbi.

Zanima me samo koliki si razmak izmedu gornjeg ruba akvarija i police iznad - ja sam mislio stavit nekih 20 cm

Hvala na trudu puno si mi pomogao.

Ivanic Grad

Offline laky-pu

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 11, 2008, 19:06:00 poslijepodne »
Nema na čemu...  Hehe... Visinu ti je najbolje da si odrediš sam prema tome koliko ti je prostora dovoljno da gurneš ruku u akvarij.. I da ju možeš micati po akvariju,naravno...  Moja pumpa ti je u biti kompresor,i goni sve akvarije...
098/160-1847 Pula

Offline Spidy

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 11, 2008, 19:53:00 poslijepodne »
Pa tako sam nekako i racunao - dvadeset centimetara je ok, komotno imam prostora za manevriranje a nije previse.

Skalari su ti super, da si samo blize malo, mogli bi razmjenit iskustva uz bevandu ili pivu.
Ivanic Grad

Offline laky-pu

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 11, 2008, 23:18:00 poslijepodne »
Da smo u Sloveniji,bilo bi nam lakše.. Viknuo bih ti s prozora sve što te zanima i stvar riješena...
Bez šale... Pa postoje telefoni,internet,mobiteli... Sve se da rješiti-samo ako se hoće...  
098/160-1847 Pula