Bok
Znam da je ovo pitanje bilo puno puta postavljeno i da se odgovor moze pronaci pretrazivanjem, medutim trebao bih napraviti malo neuobicajen akvarij pa mi one tablice bas i ne pomazu puno.
Ukratko, akvarij je mrijesni, bit ce podjeljen na 4-5 komora, koje imaju zajednicku filtraciju - unutarnjui diy filter sa pumpom + grijac
Nacrt akvarija je dolje, dimenzije su 120 dx50 šx 30 v cm, ovaj dugacki prostor iza komora bio bi predprostor filtera, širine 5 cm (sluzio bi kao prostor za skupljanje i talozenje krupnijeg smeca kao i za niveliranje svih mrijesnih komora), komore za filter bile bi takoder širine 5 cm. Takva
širina komora za filter mi odgovara zbog toga sta bih za filter
materijal koristio juwelove filter spuzve a one su dimenzije
12,5x12,5x5 cm i stavljo bih po dvije okomito u komoru, broj komora filtera jos nisam odredio ali ih svakako nebi bilo manje od 4 - moze ih biti samo vise s obzitom da je akvarij duzine 120 cm. Prostor za pumpu i grijac bio bi 10 x 15 cm.
Svjetloplava-zelenkasta linija je cijev sa ispustom ciste vode u komore akvarija, nju bih na kraju zatvorio i citavom duzinom prosbusio sa nizom rupica (5-7 rupica po komori) s tim da bi manjeg promjera bila na prvoj komori pa bi se sirile do zadnje komore - cisto radi ujednacene distribucije vode po mrijesnim komorama
Crvene linije su otvori za usis vode prema filteru - bili bi zasticeni nekom finom mrezicom kako nebi doslo do usisavanja malih ribica
Mislim
da bi za takav akvarij stako za bazu bilo dovoljno 8 mm, vanjske
stranice 6 mm i pregrade filtera i komora 4-5, s obzirom da je sam
akvarij pojacan ovom resetkastom konstrukcijom i da nebi bio dodatno
opterecen kamenjem i slicno.
Za pumpu takoder trebam savjet - tj. koji protok vode s obzirom da se radi o mrjesnom akvariju, da je akvarij zapremine 180 l, od cega je zapremina vode u mrijesnim komorama 144 l, a bit ce i malo manje radi nizeg nivoa vode, ostatak otpada na filter

Za taj akvarij napravio bih posebnu stalazu sa po 4 - 5 polica od metalnih profilnih cijevi 3x3 cm - mislim da je to dovoljnio - dužina bi bila 130 cm, širina 60 cm i visina nekih 215-220 cm, ovisio broju polica, o razmaku između polica i samoj debljini polica
- evo male skice dolje
Edited by: Spidy