pozdrav
http://www.jutarnji.hr/jutarnji2/clanak/art-2008,5,20,,120105.jlpozdrav icek
Australac Peter Beaumont nije mogao vjerovati svojim očima: kad je, pripremajući pečena jaja za večeru, razbio jaje, u jednoj je ljusci našao maljušnog macaklina. - Prvo sam primijetio da je jaje koje sam razbio u tavu neobično mutno pa sam pregledao ljusku i zaprepastio se - kaže 60-godišnji liječnik iz Darwina.
Gušter se nije mogao zavući u jaje kad je već bilo razbijeno jer je bio uglavljen između ljuske i tanke opne koja omata žumanjak i bjelanjak pa je jasno da je ondje od početka razvoja jajeta. Macaklini su bezopasne, pa čak i korisne životinjice koje žive u svim toplim podnebljima svijeta, između ostalog u Australiji i Hrvatskoj gdje su, nažalost, ugrožena vrsta.
Dr. Beaumont, predsjednik australske Udruge liječnika, vjeruje da je gušterić ušao u unutrašnjost kokoši kroz njezinu stražnjicu, možda da bi pojeo zametak, ali onda je uginuo i završio u jajetu koje se razvilo oko njega poput svojevrsne čahure. Da je to praktički jedino objašnjenje ove neobične pojave, smatraju i u australskoj Korporaciji za jaja, kojoj je dr. Beaumont predao jaje radi daljnjeg istraživanja.
- Sigurno je da kokoš nije progutala macaklina jer je fizički nemoguće da bilo što stigne iz probavnog trakta do reprodukcijskog sustava gdje se formiraju jaja - rekli su u Korporaciji te naglasili kako je očito da je macaklin uspio kroz kokošju kloaku doprijeti do jajeta koje se upravo počelo oblikovati. Dr. Beaumont vjeruje kako je njegovo jaje s macaklinom prvo takvo u svijetu.
...........