Kolovoz 02, 2025, 20:52:42 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: CO2 reaktor  (Posjeta: 1905 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline miran

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
CO2 reaktor
« u: Listopad 07, 2004, 22:43:00 poslijepodne »
danas sam si složio CO2 reaktor pa me zanima šta sa zrakom, tj. da ostavim zraenu pumpu da stalno radi, da ju palim samo po noai ili...
Zagreb / Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: zg
    • ZGreef
CO2 reaktor
« Odgovori #1 u: Listopad 07, 2004, 23:27:00 poslijepodne »
kako ti paše, samo pazi da ti ph ne padne previše...oae to...

Offline Force

• Punopravni član
  • Dob: 42
CO2 reaktor
« Odgovori #2 u: Listopad 08, 2004, 00:22:00 prijepodne »
pa najbolje bi bilo da je ne palis jel koja je onda svrha, u nekoliko clanaka sam vidio da se govori o tome kako Co2 reaktor nema svrhe ako se povrsina previse buaka pa Co2 izlazi iz vode.

Offline miran

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #3 u: Listopad 08, 2004, 00:38:00 prijepodne »
Pa to me i zanima, bilo bi malo glupo da sam dao 200kn za CO2 koji nema svrhe jer ga pumpa za zrak poništava...a da pumpa radi samo kad se ugasi svjetlo, ima li to smisla? Kako kod vas radi (ili ne radi)?
Zagreb / Hrvatska

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
CO2 reaktor
« Odgovori #4 u: Listopad 08, 2004, 09:30:00 prijepodne »

Ima svrhe... sorry al meni riccia na dnu 60l akvarija(preseljena iz 20l) uspijeva uz DIY CO2, a filter buaka li ga buaka...

Al istina, kisik se puno brže otapa nego CO2, stog za bolji ueinak smanji na kisiku...

Offline sax

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #5 u: Listopad 08, 2004, 11:09:00 prijepodne »
Pazi ako ti se filter pokrecem zrakom onda mora stalno radit, ako imas samo kamencic onda eventualno preko noci.
Mozda da spojis pumpu za zrak na taimer pa da se ukopca kad se ugase svjetla (mislim da nije neka investicija 30-40ak kuna)

Offline miran

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #6 u: Listopad 08, 2004, 11:24:00 prijepodne »
sax, zrak je na kameneia pa sam upravo tako razmišljao da pumpu stavim na timer, samo me zanimalo ima li to smisla, odnosno dal ae se poveaati ueinak.Hoae li ribama faliti zrak iz pumpe preko dana?
Zagreb / Hrvatska

Offline sax

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #7 u: Listopad 08, 2004, 11:50:00 prijepodne »

Citat: miran
Hoae li ribama faliti zrak iz pumpe preko dana?

To ces vidjet ako pocnu izlazit na povrsinu. Ako se budu normalno ponasale i nebudu ubrzano disale onda je sve OK

Offline D.I.T.

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #8 u: Listopad 08, 2004, 13:04:00 poslijepodne »
ja sam zraenu pumpu nikad nisam ubacivao u svoje tankove pa ni kad su temperature bile preko 30 C, al ti odluci...
Zagreb/Ravnice

Offline cosmo

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #9 u: Listopad 08, 2004, 15:00:00 poslijepodne »
dok sam koristio co2 zracnu pumpu sam palio samo navecer tj kad bi se svjetlo ugasilo i nije bilo prolema.
Zagreb/Hrvatska

Offline Profa

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #10 u: Listopad 08, 2004, 16:04:00 poslijepodne »

Jedna mala napomena: CO2 je puuuuuuno topljiviji uvodi od kisika, pri temperaturi od 15 C za oko 30× (na žalost nisam uspio pronaai podatak za više temp., ali nije velika razlika). Upravo zbog tolke topljivosti CO2,pumpa ga ne može znaeajnije''izbacivati'' iz vode, pastoga možeš zadržati pumpu. S druge pak strane, mislim da ti pumpa nije potrebna, pogotovo ne tijekom dana (fotosinteza). Tijekom noai, radi mirnijeg sna , možeš je imati ukljueenu.

A ako ti novac nije preveliki problem, kupi test za CO2 pa sam vidi što ti najbolje odgovara.
Novi Zagreb

Offline Stina

• Punopravni član
    • ZGreef
CO2 reaktor
« Odgovori #11 u: Listopad 08, 2004, 19:30:00 poslijepodne »
Odkud ti ta informacija...?? molim te potkrijepi to profesore u vezi CO2 - to onda znaei da je "cijela" akvaristieka populacija u neznanju, ali 15°C nas ne zanima...temp nek bude cca 25°C...

Offline Profa

• Punopravni član
CO2 reaktor
« Odgovori #12 u: Listopad 08, 2004, 22:41:00 poslijepodne »

Evo malo brojeva: Bunsenov apsorpcijski koeficijent za kisik pri temp. od 15 C iznosi 0.34, a za CO2 10.19. Ako se B. a. k. pomnoži sa parcijalnim tlakom dotienog plina iznad otopine, dobije se topljivost plina. Ako pretpostavimo (radi jednostavnijeg raeunanja) da su parcijalni tlakovi kisika i CO2 jednaki, onda aemo dijeljenjem B. a. k. CO2 s B. a. k. kisika zapravo dobiti omjer njihovih topljivosti, a to je 30:1u koristCO2 (pri 15 C). Nažalost, u literaturi koju doma imam nisam uspio pronaei detaljni podatak koji bi se odnosio na više temperature, ali morate mi vjerovati da je i pri višim temp. topljivost CO2 višestruko veaa od topljivosti kisika (mislim da nije niti bitno dali je taj omjer 25,30 ili 35). Kod otapanja CO2 bitno je reai da taj CO2, osim što se fizieki otapa u vodi (kao i kisik), tako?er i kemijski reagira s vodom (što nije slueaj s kisikom) kao posljedica eega dolazi do pada pH vrijednosti i porasta karbonatne tvrdoae vode. A eitava priea o topljivosti je i razumljiva ako se zna da je CO2 molekula dipolna isto kao i molekula vode (za razliku od molekule kisika koja nije dipol). Sada nebi htio u to ulaziti jer to je duga priea... Možda jednom o svemu tome napišem elanak po uzoru na Šišmiša

Za sada toliko
Novi Zagreb

Offline el_nino

• Punopravni član
  • **
CO2 reaktor
« Odgovori #13 u: Listopad 10, 2004, 11:27:00 prijepodne »

Meni je isto cudno to da mozes stavit zracnu pumpu i pustiti co2 da radi...mozda ima co2 vecu topljivost...ali po mojemu zracna pumpa stvarna turbulencije na povrsini vode..i kladil bi se da se zbog toga co2 otpusta u zrak, mozda bas i zbog te vece topljivosti se lako i otpusta...te se tako trosi...

inace u svim upuststvima od filtera...pa do uputa za co2, lijepo pise da se ne upotrebljava snazna pumpa za vodu, te dodaci za nju....te da se ne stavljaju one cijevcice na povrsini vode s izlazom vode, ako se upotrebljava co2 gnojenje...upustva od JBl i eheimaEdited by: el_nino