Srpanj 22, 2025, 09:50:44 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: pomoc - vodena agama  (Posjeta: 6992 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline zukauskas

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 41
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« u: Veljača 11, 2008, 17:26:00 poslijepodne »
danas sam bio u mojoj "najdrazoj" trgovini pet centru i zateklo me ovo...

agama ne jede, stalno zijeva i oci su joj pretezno zatvorene...
kazu da je, kad su je dobili, na nosu imala malu ranicu i da su to mazali flogocidom...
koliko sam vidio nema nikakvog iscjetka iz ociju niti iz nosa...
jel rijec o stomatitisu ili o nekakvoj infekciji od ranice...
uglavnom, ja nemam nikakvog iskustva sa vodenim agamama a volio bi pomoci da jadna zivotinja ne krepa pa recite sta bi trebalo napraviti da se to popravi ako je to uopce vise moguce...
o uvjetima u kojima drze agame ( imaju 2 komada ) mislim da je suvisno uopce govoriti...

osijek

Offline gumi

• Punopravni član
  • Gmazoljubac
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=589874489
pomoc - vodena agama
« Odgovori #1 u: Veljača 11, 2008, 18:53:00 poslijepodne »
Ovo izgleda stomatitis! A reci jel imaju kakav bazenčić sa vodom u terariju?
Inače nisan baš optimističan šta se tiće ovog slučaja!

Grmi Facebook
SPLIT/SPINUT
Animal respect

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
pomoc - vodena agama
« Odgovori #2 u: Veljača 11, 2008, 19:09:00 poslijepodne »
U pitanju je oštećenje njuške koje je uobičajeno kod ove relativno nervozne vrste guštera ukoliko se drži u premalom terariju (u pet shop-ovima redovit slučaj) - životinje ne raspoznaju staklo kao barijeru, te se stoga pri svakom paničnom pokušaju bijega zaletavaju punom silom u stijenku terarija. Kao posljedica ovog ranjavanja može doći do infekcije usne šupljine, što ne znači da je u pitanju nekrotski stomatitis. U svakom slučaju, životinju je pod hitno potrebno prebaciti u adekvatan prostor i tretirati ranu/usnu šupljinu Betadinom i po mogućnosti provesti tretman antibioticima (Baytril ili Enroxil) u propisanim dozama. Veterinarska pomoć je neophodna.

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #3 u: Veljača 11, 2008, 19:37:00 poslijepodne »
i ja sam odmah pomislio na ostecenje njuske ( ali i stomatitis je bio u igri jer kao sto sam vec rekao nemam iskustva s vodenim agamama i takvim ozljedama ) , i danas kad ga je ova zenska hvatala da ga uslikam par puta je lupio u staklo, mislio sam da ce ga morati spahtlom skidati sa stakla. vizualne barijere nemaju, drze dvije vodene agame u terariju od odokativno nekih 80x30x40 (dxsxv)...bazencic s vodom imaju ali je cijeli pozelenio od algi ili sto god to vec je...
prebacivanje u adekvatan prostor sam odmah predlozio ali ga oni nemaju.
veterinara imaju ( bar ga tako zovu ) ali on o gusterima zna isto koliko i ja o atomskoj fizici...
jel ima jos sanse za oporavak?

osijek

Offline babydoll2

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #4 u: Veljača 11, 2008, 22:41:00 poslijepodne »

Uz veterinara koji nije upoznat sa fiziologijom i patologijom gmazova....tesko
Poslusaj Nina i prenesi poruku nekom od osoblja ili nekome tko vodi brigu o zivotinjama i nek zapocnu s tretmanom sto prije,jer ne samo da se rana moze kontaminirati novonastalim bakterijama iz usne supljine,nego ih moze tj ne moze nego hoce pokupiti iz prljave i ustajale vode u kojoj su se vec kako navodis stvorile alge sto znaci da se voda nije mijenjala duzi period vremena,sama podloga terarija je vjerojatno kontaminirana izlucevinama gustera,a o nekrozi uz sve to necu ni pricati jer ako dodje do toga...nece se to dobro zavrsiti....
cek cek cek...hoces reci da u tom petshopu nema terarija/akvarija koji je veci od navedenih dimenzija? nemrem bilivit
ako vec ne mogu priskrbiti adekvatan smjestaj onda bar mogu voditi racuna o higijeni ako zbog niceg onda zbog osoblja koje dolazi u kontakt s gusterom i ostalim zivotinjama pa nek pokupe Escerichiu,Klebsiellu, ili serovarijantu Salmonele koja se nalazi prirodno kod gustera i prenesu je na druge zivotinje kod kojih se nalazi opet razlicita serovarijanta Salmonele od one u gustera ili je nedaj boze prenesu na sebe bit ce u puno vecim problemima nego da su na vrijeme proveli preventivu.
O cuda ti s ljudima....
ajd nadam se da ce se problem rijesiti na vrijeme i da ce s agamom biti sve u redu,
do tada ako si u mogucnosti javljaj o napretku...
pozdrav

Edited by: babydoll2
of all the things I\'ve ever lost I miss my mind the most

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #5 u: Veljača 11, 2008, 22:57:00 poslijepodne »

vjeruj mi i meni je nevjerojatno da trgovina koja se baviprodajom kucnih ljubimaca i opremom za njihnema adekvatan terarij...sutra idem opet tamo prenijeti nekome sto je nino rekao pa cemo vidjeti sto ce dalje biti...
osijek

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #6 u: Veljača 12, 2008, 17:35:00 poslijepodne »
evo,bio sam danas u pet centru i prenio sve sto ste rekli ali mi se cini da od toga nece biti nista...betadin nemaju i navodno ga ne mogu nabaviti ( tesko je otici do ljekarne i kupit ga ), adekvatan terarij nemaju, za postavljanje vizualnih barijera, promjene podloge, dizanje vlage ( danas je bila oko 65-70 posto ) i svega ostaloga sto treba napraviti trebaju traziti dopustenje iz zagreba...
sto je najvaznije nemaju nikoga tko ce agami cistiti ranu i davati antibiotike jer su svi zaposlenici jako " zauzeti"....
enroxil imaju u tabletama pa me zanima jel taj moze pomoci i na koji nacin ga primjeniti....
sve u svemu, mislim da nema previse nade da taj guster prezivi...

osijek

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
pomoc - vodena agama
« Odgovori #7 u: Veljača 12, 2008, 18:12:00 poslijepodne »
pozdrav

kad čujem vodena agama ovo je prva slika koju vidim,... druga je vrlo razvijen (gadan) stomatitis.
ovaj gušter baš' i nije za "nas"...jeftini su a većina ih završava ovako'

neznam kaj da kažem...
pozdrav icek

gore je zakucana tema vodena agama identično ovome...koma.

Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #8 u: Veljača 12, 2008, 18:25:00 poslijepodne »
ma meni je nevjerojatno da uopce nabavljaju i prodaju takve zivotinje kad od njih 10-ak zaposlenih nitko nema pojma nista o drzanju istih, a za uvjete drzanja im je isprika:" Mi ne mozemo osigurati prave uvjete za te zivotinje jer su one namjenjene prodaji i ne bi se trebale toliko zadrzavati kod nas." hvala bogu pa su te dvije jadne agame kod njih vec pola godine....
osijek

Offline babydoll2

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #9 u: Veljača 12, 2008, 19:05:00 poslijepodne »
"mi ne mozemo osigurati prave uvijete za te zivotinje jer su one namjenjene prodaji i ne bi se trebale toliko zadrzavati kod nas."

->ja bih tako rado otisla sada u pet centar samo da pitam gospodina/gospodicnu kako bi oni prodali gmaza koji je vidno gadno ozlijedjen i tko bi kupio agamu u tako losem stanju.....e volila bi cuti odgovor vise nego Boga vidit' .

nemaju osnovnih uvijeta a oni bi prodavali mah...,al bitno je da u reklami stoji da u njihovim trgovinama stoji 10 veterinara na raspolaganju koji redovito vode brigu o njihovim zivotinjama. i onda se ja zalim na nas petshop-oni ni ne zele nabavljati agamu upravo iz tih razloga sto je rekao covjek "mi nemamo uvijeta za nju i necemo je nabavljati" i svaka mu cast i sve iguane koje su se prodavale a bile su oslabljenog imuniteta ili sa raznim oboljenjima bile su tretirane. u svakom petshopu ima nekih nepravilnosti vecih ili manjih ali ovakav slucaj je za fotografiranje i reklamu ispred svake njihove trgovine.
i sad nek me jos netko pita zasto sam odbila posao u petsh.
ma strasno

Offline Striček Matija

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #10 u: Veljača 12, 2008, 19:49:00 poslijepodne »

Citat: zukauskas

"Ljubimci znaju zašto."

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #11 u: Veljača 12, 2008, 20:11:00 poslijepodne »
je, 10 veterinara koji za leopard gekona koji se presvlaci propisu nekakvu kalcij-vitaminsku kremu, i sto je najbolje, covjek to kupi i ide sretno kuci mazati gekona da sto prije ozdravi...
matija, ostavi se paukova i baci se u marketing ...

osijek

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
pomoc - vodena agama
« Odgovori #12 u: Veljača 13, 2008, 01:12:00 prijepodne »
evo mog pospanog starca

........al cim vidi jelo nema spavanja vise.....

treba se presvuc pa zgleda ko da ga je neko umuljao u brasno...

R-46

Offline Rossi

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
    • Parking senzori, alarmi, daljinsko centralno!!
pomoc - vodena agama
« Odgovori #13 u: Veljača 13, 2008, 01:14:00 prijepodne »
fakat jadna ova agama.... i kaj da im covjek veli osim b...... j...... neodgovorne.....(ove tockice su cenzura...) no comment dalje...
R-46

Offline babydoll2

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #14 u: Veljača 13, 2008, 07:36:00 prijepodne »
da Matija bas to i stampati im na vrecice i stavit na jumbo plakat.
uff najgore je sto mozemo samo stajati i gledati,a dok se ne digne prasina i par losih reklama ne osvane u novinama nista se nece promijeniti,a mozda ni onda...
ma uzas,kad vidis ovako nesto najradje bi rekao nesto pametno al jednostavno zanijemis......

Offline Striček Matija

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #15 u: Veljača 13, 2008, 09:10:00 prijepodne »
neznam ljudi zašto me spominjete, nisam ja ništa izmislio ovdje, to je slogan pet centra, koji možete vidjeti na svakom njihovom dučanu velikim slovima, a možda i na vrećicama.

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #16 u: Veljača 13, 2008, 09:43:00 prijepodne »

Citat: babydoll2
da Matija bas to i stampati im na vrecice i stavit na jumbo plakat.
uff najgore je sto mozemo samo stajati i gledati,a dok se ne digne prasina i par losih reklama ne osvane u novinama nista se nece promijeniti,a mozda ni onda...

Pokretanje medijske hajke je najgora stvar koja se može dogoditi našem hobiju. Tu prilikusamo čekaju kojekakvi "Prijatelji životinja" i sl. kojiionako kroz svoju kampanju pokušavajuveć godinama ishoditi zakonsku zabranu držanja svih kućnih ljubimaca osim, naravno, pasa i mačaka.

Odgovor na probleme nepravilnih uvjeta držanja životinja, kako u dućanima tako i u privatnim kolekcijama, jest edukacija.

Mi u Hrvatskoj trenutno prolazimo "dječje bolesti" - iste koje je herpeto-hobi većiskusio u zemljama s duljom tradicijom držanja egzotičnih kućnih ljubimaca(zapadna Europa i SAD). Tamo je došlo do iznimnog poboljšanja stanja podizanjem opće razine svijesti i znanja i, naravno, kroz tržišnu utakmicu. Samo je pitanje vremena kada će se i kod nas otvoriti specijalizirani dućani s egzotičnim kućnim ljubimcima (i, nadam se, specijalizirani sajmovi) gdje će prodavati zdrave ilijepe životinje i touz bitno raznolikiju ponudu. Tada će "svaštare" poput Pet Centra imati samo dvije mogućnosti: ili izbaciti egzotiku iz asortimana ili se potruditi popraviti uvjete držanja i smanjiti cijene na normalu.

Offline babydoll2

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #17 u: Veljača 13, 2008, 10:57:00 prijepodne »

Istina nino u pravu si,ali se jos dugo necemo moci usporedjivati sa zemljama Europe i SAD-a medju ostalim zbog toga sto u nasim trgovinama raste broj vrsta egzoticnih zivotinja a cijene tih egzota su razmjerno male i gotovo svatko si moze priustiti jednu takvu zivotinju,a trgovci nisu dovoljno educirani o najosnovnijim uvijetima drzanja a kamoli o pravilnim uvijetima i kako da onda vlasnik pravilno brine o toj zivotinji? nikako....
da bi se podigla razina svijesti naroda netko bi se trebao
uhvatiti u kostac s tim a to nece biti skoro...nazalost

osobno sam imala slucaj sa bradatom agamom kad sam ju prije cc-a 6-god kupila u petshopu....i to po cijeni od nevjerojatnih 170kn. receno mi je da ju moram drzati na toplom i da se hrani crvima koje sam dobila 20-ak komada u casici dozera za hranu.(brasnari)
to mi je bio prvi put da sam usla u teraristicke vode i prvi put da sam se susrela s bradatom koja je naravno uginula nakon 15 dana mojom krivnjom jer joj nisam pruzila potrebne uvijete,a nisam joj ih pruzila jer nisam imala nikakve informacije o njima niti sam ih imala odakle prikupiti i pouzdala sam se u rijeci trgovca i taj slucaj mi je jedna jako dobra lekcija koja me vodi vec par god kroz ovaj hobi i trudim se ljudima objasniti neke stvari i educirati ih onoliko koliko mogu o stvarima koje znam i o kojima ucim jos uvijek jer ne zelim da se nesto slicno dogodi i njima.

daj Boze da se to ostvari sto govoris nino al skeptik sam glede skore buducnosti...previse posla,previse rupa u sistemu i relativno preslabo razvijen hobi da bi se djelovalo na toj razini.
al doci ce valjda i to vrijeme.....

Edited by: babydoll2

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #18 u: Veljača 13, 2008, 11:11:00 prijepodne »

Citat: babydoll2
da bi se podigla razina svijesti naroda netko bi se trebao
uhvatiti u kostac s tim a to nece biti skoro...nazalost
pozz

Udruga ljubitelja egzotičnih životinja (aka ULJEZ) već godinama sustavno djeluje u tom smjeru. Upravo se odvijaju značajni projekti usmjereni upravo edukaciji građanstva. Ukoliko serealiziraju potrebna materijalna sredstva, Zagreb bi već ove godine mogao dobiti svoju terra-tribinu/izložbu obogaćenu predavanjima iskusnih hobista i profesionalnih herpetologa iz Hrvatske i Europe. Također planira se, uz subvencije i financijsku pomoćGrada Zagreba, izraditi priručnik za držanje gmazova u zarobljeništvu (namjenjena kako hobistima-početnicima, tako i zaposlenima u pet shop-ovima). Također, planirana je edukacija mlađe populacije kroz nastavu biologije u srednjim i osnovnim školama, dakle suradnjom s nastavnicima u formi gostujućih predavanja.

Ima još lijepih stvari, ali više o tome kad bude vrijeme...

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #19 u: Veljača 13, 2008, 12:09:00 poslijepodne »
svaka cast, samo naprijed...daj boze da to sve uspije pa da ovakve situacije budu rijetkost...
osijek

Offline babydoll2

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #20 u: Veljača 13, 2008, 12:59:00 poslijepodne »
e s ovim si mi bas razvukao smjesak na lice to je svakako za svaku pohvalu i iskreno se nadam da cete realizaciju provesti bez poteskoca,jer vjerujem da vam trenutno nije lako,pocevsi od organizacije pa do materijalnih sredstava,ali trud se uvijek isplati.

p.s. ispricavam se na nadopunjavanju posta jer nisam vidjela da si vec odgovorio na njega.
pozdrav

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #21 u: Veljača 15, 2008, 16:42:00 poslijepodne »
evo, bio sam opet danas u pet centru...navodno ciste betadinom ranu a od antibiotika nista... sto se tice terarija, sve je po starom, i dalje su obje agame u istom terariju i u istim uvjetima, samo sto je sada i drugoj agami pocrnilo ispod usta i stvara joj se ranica...tako da, crno im se pise...
osijek

Offline babydoll2

• Punopravni član
pomoc - vodena agama
« Odgovori #22 u: Veljača 15, 2008, 18:04:00 poslijepodne »
iskreno...ne znam sto je gore-da ostanu u pet centru ili da ih netko kupi....
nekako mi se cini da tri vrste zivotinja u ovom hobiju najgore prolaze od svih a to su vodene agame,vodene kornjace i iguane...pocevsi od nacina drzanja u petshopovima pa do uvijeta u kojima zive kad ih netko kupi,a ovo se najvise odnosi na zelene iguane koje se sve cesce u ljetnim mjesecima mogu vidjeti po okolnim sumarcima tu u zadru kad prerastu neciji stan i novcanik....

Offline zukauskas

• Punopravni član
  • ol' dirty bastard
pomoc - vodena agama
« Odgovori #23 u: Veljača 15, 2008, 19:08:00 poslijepodne »
isto im se pise, ostali oni u pet centru ili ako ih netko kupi jer cisto sumnjam da ce ih kupiti netko tko ima ikakvog znanja i iskustva s tim zivotinjama...

osijek

Offline nikily

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: R'lyeh
  • She's lost control
    • Chaos in motion
pomoc - vodena agama
« Odgovori #24 u: Veljača 16, 2008, 12:29:00 poslijepodne »

samo naprijed U.LJ.E.Z!!!!

btw. mislim da bi tim agamama bilo najbolje da ih netko sa foruma kupi i lijeci...