Srpanj 19, 2025, 23:28:08 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Betta mužjak bolest ili  (Posjeta: 1897 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline archie69

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Betta mužjak bolest ili
« u: Veljača 06, 2008, 10:53:00 prijepodne »

Uglavnom imam betta mužjaka nekih 2 tjedna i bio je sasvim ok do jučer. Uglavnom svaki dan je normalno jeo osim nedjelje kad ne dajem hranu ribicama. U ponedjeljak je normalno jeo a od jucer je sav bezvoljan, ne jede, povlači se u djelove da bude na miru i to...na tijelu nema nikakvih točkica, peraje su ok tako da ga vjerojatno nije bakterijska infekcija...

Što raditi s njim?

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Betta mužjak bolest ili
« Odgovori #1 u: Veljača 06, 2008, 20:27:00 poslijepodne »
Citat: archie69

Uglavnom imam betta mužjaka nekih 2 tjedna i bio je sasvim ok do juèer. Uglavnom svaki dan je normalno jeo osim nedjelje kad ne dajem hranu ribicama. U ponedjeljak je normalno jeo a od jucer je sav bezvoljan, ne jede, povlaèi se u djelove da bude na miru i to...na tijelu nema nikakvih toèkica, peraje su ok tako da ga vjerojatno nije bakterijska infekcija...

Što raditi s njim?

Poštovani archie69,

Betta mužjaci, Vam imaju jednu čudnu pojavu da se povuku na dno,ali iz dva razloga:
[list=1]
  • pad temperature vode u akvariju

• napad bakterija,pogledajte mu peraje,ili ga malo "podignite", iz tog letargičnog stanja
  • [/list]

Fotka Vam nikada nije naodmet,jer možda se vidi nešto što je netko iskustveno prošao.Razmislite, da li ste kod izmjena vode,uredno dodavali ili bolje reći zanavljali, sol u vodi......

Možda, je tužan i poradi nedostatka ženke......,znam zvuči patetično,ali nažalost je istinito.

Probajte ga probuditi,ogledalom na stranici gdje se zavlači,ili negdje gdje će uočiti "tog drugog",pa ga po mogućnosti uslikajte.

Lijepi pozdrav, i nadamo se da nije ništa ozbiljno!
    kolonelo sipica & pripadajući tim

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #2 u: Veljača 07, 2008, 11:44:00 prijepodne »

Evo ovako jučer sam probao povećati temperaturu s 26 na 28 stunjeva...

Što se tiče bakterija mislim da nije jer su mu perajice sasvim ok, ne izgledaju ošteno...nemaju nikakve točkice ili tako nesto... što se tiče soli, nisam stavljao jer imam jednog ancitrusa a za njega to ne bi bilo bas dobro...

Partnericu sam mu dovukao u ponedjeljak ali on ne pokazuje nikakav interes za zivotom a kamoli za njom, dok ona cak i pokusava privuci njegovu paznju ali nista od toga...

Da li da mozda stavim medimora u akvarij? Koliko da stavim kapi i koliko dana(akvarij je 54L) i da li će to smetati drugim ribicama? Nemam gdje da odvojim bettu jer nemam jos jedan grijac za drugi akvarij?

Što se tiče ogledala, u utorak se još htio šepuriti pred njima, ali jučer uopće ne doživljava ogledalo...

Samo prva slika jeok jer ne znam bas dobro podesiti aparat za boljusliku...:)

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #3 u: Veljača 07, 2008, 17:48:00 poslijepodne »

Poštovani archie69,

Da li je ovo slika nakon hranjenja riba?Ako nije, onda onda vam riba ima neprirodno velik trbuh, i vjerovatno nekakavog unutarnjeg parazite,koji je doveo do napuhanosti.

Čak na njegovoj njuškici,osobito u donjem dijelu,prema skržnim otvorima, ima kao nekakva bijela nakupina.To bi mogla biti plijesan.U tom slučaju je najbolje konzultirati koje lijekove imaju u vašem Zoo shopu,a ako imaju FMC od DAJANA PET, upotrijebio bih taj lijek,prema uputama(pazite vrlo je jak, i mislim na 54 l da je par kapi).Ili neki blaži lijek bez formaldehida, kao Plavi Malahit.

Primjerak je vrlo lijep, i šteta bi bilo izgubiti ga!

Lijepi pozdrav!

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #4 u: Veljača 07, 2008, 18:34:00 poslijepodne »

Ovo je slika od danas, a jeo je zadnji put u ponedjeljak.

Hoce li smetati drugim ribicama taj lijek? Otici cu sada do pet centra po taj lijek. Jel li FMC DAJANA PET puni naziv tog lijeka?

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #5 u: Veljača 08, 2008, 09:11:00 prijepodne »
    Sinoć sam počeo terapiju s Plavim Malahitom.Nadam se da nisam prekasno poceo i da ce se borac izvuci. Samo mi nije jasno hoce izdrzati 9 dana bez hrane kako pise u uputstvima, da mu tek nakon 9 dana mogu dati malo hrane. Nabavio sam karantenski akvarij tako da ga samog liječim na 29C u 20 litara vode.

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #6 u: Veljača 08, 2008, 12:14:00 poslijepodne »

Danas se pojavilo nesto bijelo natrbuhubette...

S obzirom da sam malo čitao opise lijekova za ribice, zar nije Malachite green bolji izbor za liječenje. Kupio sam i njega isto ali počeo sam liječenje sa Methylen Blue kao što mi je rečeno. FMC-a trenutno nema za kupiti...:(

MALACHITE GREEN
    • Efikasan dezinfektant protiv kožnih parazita:
    Ichthyophthirius multifiliis (bolest bijelih točkica), Chilodonella, Costia, Trichodina, Criptocaryon
    • Kod pojave plijesni i početnih stadija bakterijskih oboljenja

METHYLEN BLUE
    • Efikasan dezinfektant i sredstvo za pripremu vode
    • Preventivni tretman nakon transporta, promjene vode, prilikom unošenja novih riba u akvarij, kod vidno oslabljenih riba ili riba koje otežano dišu

FMC
    • Efikasan kombinirani dezinfektant
    •Vrlo pouzdan kod tretmana plijesni, gljivičnih infekcija, parazitarnih oboljenja kože i škrga i početnih stadija bakterijskih infekcija (Ichthyophthirius multifiliis,Costia, Oodinium, Trichodina, Tetrahymena, Columnaris, Saprolegnia, Achyla)

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #7 u: Veljača 09, 2008, 14:49:00 poslijepodne »

Nakon tri dana terapije Methylen blue-om ribica je vidljivo bolje, pliva non stop, ranica koja se napravila na trbuscicu nestaje, cak sam probao na kratko staviti ogledalo i borac se ponovo hoce sepuriti...drzat cu ga u karanteni 14 dana a onda ga vracam u glavni akvarij...cujemo se za 14 dana

Offline Arbun

• Novi član
    • *
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #8 u: Veljača 09, 2008, 15:52:00 poslijepodne »
    Baš mi drago da ti je borac dobro!
    ... a little red fish

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #9 u: Veljača 10, 2008, 14:51:00 poslijepodne »
    S obzirom da devotog dana trebam staviti pola doze FMC-a a njega trenutno nema kupiti kod nas....što da stavim umjesto toga (naravno pola doze) - Methylen blue (30kapi - to je pola doze), Malachite Green(30 kapi - to je pola doze) ili Medimor (4 kapi- isto je to pola doze). Hvala!

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #10 u: Veljača 11, 2008, 00:08:00 prijepodne »

S obzirom da devotog dana trebam staviti pola doze FMC-a a njega trenutno nema kupiti kod nas....što da stavim umjesto toga (naravno pola doze) - Methylen blue (30kapi - to je pola doze), Malachite Green(30 kapi - to je pola doze) ili Medimor (4 kapi- isto je to pola doze). Hvala!

POštovani archie,

Oprosti bio sam na putu, tako da forum nisam posjećivao.Ostani pri zelenom malahitu.A FMC sam zadnje kupio u Zagrebu,Dućan se zove Repić i nalazi se u Buzinu.

Battaču probaj dati, hranu sa više bjelančevina, neke crve ili slično.Onih 14 dan odradi,do punog čišćenja......

Lijepi pozdrav!

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #11 u: Veljača 16, 2008, 16:54:00 poslijepodne »

S obzirom da je u ponedjeljak zadnji dan u karanteni da li se ono bijelo na njuški mora totalno povuci kroz tih 14danaili ce to s vremenom postajati crveno u glavnom akvariju.

Cini mi se da je ribici vec dosta tog samackog zivota jer ako nema nikoga u toj prostoriji ona se izlezava na sljunku, ali cim kvrcnem na staklo odmah se ustaje i pliva prema meni dok opetne odem. Fino jede hranu u listicima i susene crvice.

Offline kolonelo sipica

• Punopravni član
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #12 u: Veljača 16, 2008, 23:06:00 poslijepodne »

S obzirom da je u ponedjeljak zadnji dan u karanteni da li se ono bijelo na njuški mora totalno povuci kroz tih 14danaili ce to s vremenom postajati crveno u glavnom akvariju.

Cini mi se da je ribici vec dosta tog samackog zivota jer ako nema nikoga u toj prostoriji ona se izlezava na sljunku, ali cim kvrcnem na staklo odmah se ustaje i pliva prema meni dok opetne odem. Fino jede hranu u listicima i susene crvice.

Poštovani archie 69,

Nemojte ubrzavati cijelu situaciju, ostvaite ga još barem 3 dana u tom karantenskom tanku.POvreda koja je uzrokovana bolešću, neće tek tako nestati, ali svakako bi moralo biti manja nakon proteka vremena.Držim, da će potpuna sanacija biti za cca 1,5 mjeseci.

Lijepi pozdrav!

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #13 u: Veljača 18, 2008, 12:12:00 poslijepodne »

Ne mislim ja nista to ubrzavati, a pogotovo sad jer betta muzjak opet nije dobro. Opet mu je napiren trbuscic s njegove desnestrane. Ponovit cu tretman jos 7 dana pa cu vidjeti jel ista bolje...nastavit cu s Methylen Blue lijekom.

Pozdrav!

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #14 u: Veljača 19, 2008, 10:16:00 prijepodne »

Betta je . Drzao sam se uputsva kako lijeciti i sve ali ipak nista. Cini mi se da je to na kraju bila ona bolest s mjehurom kad se ribica napiri i nema spasa.

Offline betta13

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #15 u: Veljača 19, 2008, 19:32:00 poslijepodne »

Žao mi je.a baš je lijep bio.

dal se to meni čini ili su mu krljušti sa "brade"pootpadale???
    Born to love fish
    P.S. skype: betta01994

Offline archie69

• Punopravni član
    • **
    Betta mužjak bolest ili
    « Odgovori #16 u: Veljača 21, 2008, 11:15:00 prijepodne »
    Da ne otvaram novi topic, zanima me kako da dezinficiram novog borca kojeg mislim kupiti, prije nego ode u glavni akvarij. Jel bi bilo dovoljno tjedan dana u methylen blue-u, jer ne zelim prenijeti tko zna kakve bolestine iz trgovine, a i ne zelim da mi se ponovo kao s ovim koji je uginuo neki dan...