Srpanj 31, 2025, 19:41:12 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: diskusi-totalni pocetnik  (Posjeta: 2062 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline t.o.n.i

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« u: Kolovoz 09, 2004, 13:56:00 poslijepodne »
ljudi evo odlucio sam se da pokusam držat diskuse.do sada sa njima nisam imao nikakvog iskustva Procitao sam o njima dosta tekstova i uputa ali sad vas molim da mi date one "nesvakidašnje" savjete iz vlastitog iskustva.I NAJVAŽNIJE koliki je akvarij potreban za jedan par diskusa. Edited by: t.o.n.i

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #1 u: Kolovoz 09, 2004, 14:44:00 poslijepodne »
Jedan par diskusa?
Ocigledno nisi citao najbolje. Diskusi se ne kupuju bez 5 komada. Ako vec kupis 2, gledaj da sto pre nabavis jos 3.
I da se upare, i budu divan zaljubljeni par, manjak drustva ce im raditi lose.

Akvarijum? Bez 300 litara ni ne pomisljaj. Takodje, nemoj da pravis "aktavijum za prodaju", nego ga lepo sredi sa korenjem i biljkama. Procitaj o rio negro biotopu.

Drzanje: Menjanje 30% vode na svakih 3-4 dana.

Hranjenje: 3-5 puta dnevno, manje kolicine. 1 obrok obavezno gliste, 1 obrok je dobro napraviti onu hranu od govedjeg srca, spanaca i belog luka.. nadji recept ovde, pisano je... a ostalo suva hrana.
S postovanjem
Emil Beli

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #2 u: Kolovoz 09, 2004, 15:21:00 poslijepodne »

Citat: Beli
Jedan par diskusa?
Ocigledno nisi citao najbolje. Diskusi se ne kupuju bez 5 komada.

proeitao sam ja dosta.Ali necu odmah kupovati pet komada.Prvo bi probao sa jednim parom a onda bi dodao još najmanje 5-6 komada.Bili bi u akvariju od 700 litara koji namjeravam kupiti.U njemu sam mislio držati oskare ali ostavit cu ih di jesu u 300litrašu a diskuse ako se odlueim za njih,stavit eu u 700litara.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #3 u: Kolovoz 10, 2004, 07:58:00 prijepodne »
Najvjerojatnije da aeš uzeti manje primjerke kakvi se mogu naai po trgovinama,od 3-6 cm.Takve male ribe je pogrešno staviti u velike akvarije je ae se jednostavno izgubiti u njima i neae dobro napredovati.Dakle,za dvije ribe od 5 cm potrebno je 50 litara vode,te kako rastu,poveaavati im životni prostor.
  Ako se uzmu dvije ribe,jedna ae biti dominantna i neprestano ae naganjati drugu,naroeito prilikom hranjenja,što ae se oeitovati u rastu i razvoju.Može se dogoditi da bude eak duplo veaa od svog vršnjaka koji je nikada neae dostiai.Zato,poslušaj savjet i nabavi barem pet riba.

Offline t.o.n.i

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #4 u: Kolovoz 10, 2004, 12:58:00 poslijepodne »

onda da ipak premjestim oskare u 700litarski kad ga kupim a onda tih pet diskusa u 300litarski.Hoee li im taj 300 litarski postati premali kako budu rasli??

Offline Max!!

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #5 u: Kolovoz 10, 2004, 13:36:00 poslijepodne »
Neae im biti premali diskusi su mirne ribe i mogu biti u manjem akvariju isto tako pri odabiru riba nebi trebalo stavljati brze ribe kao sharkije, i mislim da je oskarima potrebniji 700litraš
Bolje ja nego neki stranac!!

Offline HRVOJE

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #6 u: Kolovoz 10, 2004, 13:46:00 poslijepodne »
U 300 litara sa velikim biloškim filterom možeš držati do 15 odraslih riba,14-16 cm

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #7 u: Kolovoz 11, 2004, 10:29:00 prijepodne »
Imam i ja neka pitanja:
Spremam se napraviti akvari od 550 litara za diskuse u 1 mjesecu, a htio bi vee sad uzeti male diskuse (10-12 kom) da su mi ipak nešto veei kad završim akvari. Sad ih mogu smjestiti u kocku 60*50*50 (150l) Koliko ee im vremena trebati da prerastu tu kocku?
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline Max!!

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #8 u: Kolovoz 11, 2004, 12:41:00 poslijepodne »
U manjem okružju ae se sporije razvijati no 10-12 komada manjih u 150 litara još ok ali ako hoaeš veae neznam jeli to pametnoprobaj izraeunati po velieini ribica koje kupiš, makar su mirne ribe trebaju malo prostora

Offline Beli

• Punopravni član
    • http://www.greenhousemm.com
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #9 u: Kolovoz 11, 2004, 14:15:00 poslijepodne »
Kod mladih diskusa, za pravilan razvoj moras malo i da se potrudis. Nije bitno da li je akvarijum 150, ili 1500 litara. Bitno je cime i koliko ih hranis.

Za dobar razvoj, moraju da imaju bar 1 put dnevno zivu hranu (seckane gliste, crve, artemija), a treba uh hraniti 5 (pet) puta dnevno, po moguconosti u sto pravilnijim intervalima.

Ishrana 2x dnevno, kod malih diskusa izrazito usporava rast. Obrati paznju.
S postovanjem
Emil Beli

Offline Tuljan

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #10 u: Kolovoz 11, 2004, 16:37:00 poslijepodne »
Niste shvatili moj problem. Mene muei koliko brzo rastu. Jasno je da nije isto da li je u 150l 12 riba od 2 cm ili od 12. Recimo da ih uspjevam dobro hraniti koliko prosjeeno treba diskusu da naraste od 2 do 12 cm.
Jasno mi je da postoje stotine parametara koje utjeeu na prirast ali valjda možete odgovoriti u okvirima 6 mjeseci 12 ili 2 godine?
Max ova tvoje tvrdnja da ee se u manjem okružju sporije razvijati vjerojatno nije toena. Bilo je na forumu govora da se u manjim akvarijima mladi diskusi eak brže razvijaju do jedne odre?ene velieine. To ima logike jer lakše dolaze do hrane i imaju manje prostora za plivanje i potrošnju kalorija.
Beli stalno spominješ "gliste" da li su to obiene gliste što ruju po zemlji ili nešto drugo?
ZAGREB-SESV. KRALJEVEC/HRVATSKA

Offline HRVOJE

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #11 u: Kolovoz 12, 2004, 08:28:00 prijepodne »
Ribe sa 3 mjeseca starosti bi trebale biti 5-6 cm,sa 6 mjeseci oko 8-9 cm,sa godinu dana 12-14 cm.Dakle,to bi bilo idealno,manja odstupanja su u redu.Od mojih deset komada koji su izmriješteni u 1.mjesecu,najveai je 12 cm,rastu u akvariju od 190 litara sa unutarnjim staklenim biloškim filterom,hranjeni samo sa mješavinom gove?eg srca i tetrinim Discus futterom 3 x dnevno.
Prirast zavisi i od varijeteta ribe,tj.što je "noviji"varijetet,uglavnom sporije rastu od riba koje su slienije "divljim" ribama,npr.sme?im ili tirkizima.
  Ribe rastu cijeli svoj životni vijek,samo ne istim intezitetom.Poeetak uparivanja i mrijesta daleko usporava daljnji rast,zato parovi koji se rano odvajaju i mrijeste,nikad neae doseai punu velieinu.Najveaa riba koju sam vidio uživo je jedan mužjak,dobiven od Pigeon blooda,velieine 22 cm i star oko 2,5 godina,nedavno u Sarajevu.

Offline Max!!

• Punopravni član
diskusi-totalni pocetnik
« Odgovori #12 u: Kolovoz 12, 2004, 12:38:00 poslijepodne »

Stoji ali nisi napisao kolike bi diskuse kupio, a opet kažem male diskuse možeš držati bez problema, ali kupi ih 10 do 12 velikih, u 150l nemože no to znaš i sam, opet velim dok ne oformiš akvarij znaei kako si napisao u 1 mjesecu mislim da ih možeš držati u 150 litara bez problema