Kolovoz 04, 2025, 06:08:54 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nešpricana loza - mit ili stvarnost?  (Posjeta: 829 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Nešpricana loza - mit ili stvarnost?
« u: Veljača 08, 2008, 13:44:00 poslijepodne »
Ako je ovoj temi možda prije mjesto u kemiji ili uređenju gospoda administratori neka me premjeste. Dakle, ustanovio sam da moj prijatelj ima veću količinu suhe loze. Odmah sam ga pitao da li je špricana a on mi kaže da je ali da ne postoji nešpricana loza, točnije da ju je nemoguće naći u ovim krajevima. Zvuči logično.
Točno/krivo?
Kaže mi da se ta loza godinama sušila vani i ako je dobro operem i eventualno odmočim da će biti jednako dobra kao i ona mitska nešpricana loza.
Točno/krivo?
Vjerujem u njegovu ekspertizu što se tiče vinogradarstva ali ne i akvaristike(time se ne bavi)

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #1 u: Veljača 08, 2008, 14:09:00 poslijepodne »
ima nešpricane, ali u davno zaraslim vinogradima koji su sad šipražje... s druge strane, uz dovoljno namakanja , eventualno aktivni ugljen u kombinaciji s namakanjem, mislim da ne bi smjelo biti problema...

Offline Mario.A.

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Veljača 08, 2008, 14:47:00 poslijepodne »
Ja isto mislim da nečeš nači nešpricanu lozu!Al kao što je Vedran rekao ugljen i namakanje i nebi smijelo biti problema.
Trogir Dalmacija

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #3 u: Veljača 08, 2008, 16:00:00 poslijepodne »
Pa ono, potpuno nespricana loza je mit, jer ljudi oduvijek spricaju lozu - prije sa modrom galicom, a u zadnjih nesto (50tak?) godina koriste sve one fungi, isekto i ostale cide. Cak i ako je vinograd zapusten, 100% se neki vinograd pored toga sprica, a nesto donese vjetar za vrijeme spricanja, nesto donese kisa, i opet imas otrova u "nespricanoj" lozi.

No, ako se ta "nespricana" loza dobro ocisti, mislim da ce se koncentracija otrova smanjiti na zanemarivu mjeru, i da je slobodno stavis u akvarij....imam ju ja, a i hrpa ljudi sa foruma, i nisam nikad procitao da je netko imao probleme sa time.

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Veljača 08, 2008, 23:37:00 poslijepodne »

Slažem se sa time,jel da su to toliko jaki otrovi nebi se špricalo svake godine a kora se iomako skida.Imam 3.kom.nepoznatog porijekla i nikakvih problema s njima.