Kolovoz 10, 2025, 14:59:22 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: struja,izludio sam,molim pomoc  (Posjeta: 3520 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Area51

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
struja,izludio sam,molim pomoc
« u: Siječanj 29, 2008, 13:43:00 poslijepodne »
naime htio sam ugraditi jos jednu neonku,2 vec imam.e sad tu su nastali problemi,spojim ja sve,i jedna neonka radi a dvije ostale ne rade,jedna nova a jedn aod prije,neonke su u redu jer sve tri rade na jednom mjestu.mislim na par grla ali na ovim drugim ne rade,mislio sam da je do prigusnica,ali one su u redu sve spojeno one 4 izlazne zice pod naponom,tako u sve tri prigusnice.svaka neonka iam svoju prigusnicu i svoju uticnicu.onda sam mislio da je do zica da nisam krivo razmjestio na grlima ali tada samo nova ne bi radila,a ovako uz novu ne radi ni stara.stoput sam razmonitaro i opet spajo zice ali nikako nac rjesenje.e i ne znam je li vezano uz ovo ali kad je na tajmeru off u grlima iam struje ali neonka ne svijetli,ne znam je li to normalno.i da li sve 4 zice koje izlaze iz prigusnice trebaju bit pod naponom,koristio sam prigusnice od 15 iz stednih na 15 w neonek naravno.mozda je do grla?
molim pomoc
zna se tko igra najbolji vaterpolo...

Offline tomo-vk

• Novi član
  • *
« Odgovori #1 u: Siječanj 29, 2008, 14:39:00 poslijepodne »
Kako stvari stoje (ako nemaš startere) znači da su elektronske prigušnice i fali ti nula.Negdje si pogršio u spajanju i gubiš nulu a bez nule ne svjetli (kao niti bez faze).Nemoj vezivati rasvjetu preko tajmera dok nebudeš 100% siguran u ispravnost.Dok kemijaš po žicama provjeravaj na stalni napon od 220V.Tek kad sve bude OK onda na tajmer.
A sad ovako:

BALAST-prigušnica
LAMP-žarulja
STARTER-starter
Ako nema starter onda taj dio ide u kratki spoj....
Nadam se da sam ti pomogao.....

Offline tomo-vk

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2008, 14:44:00 poslijepodne »
I naravno:
Fluo-cijevi,prigušnica i starter rade na bijeli dim,kada bijeli dim izađe iz fluo-cijevi,prigušnice i startera iste nerade.Bijeli dim je nemoguće vratiti u fluo cijevi,prigušnicu i starter te je samim tim to i kraj priče......

Offline Area51

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2008, 17:51:00 poslijepodne »
sto se tice startera,meni na slici lici na prekidac,mozda sam krivo spojio novu ali staru nisam dirao,prije je radila a sad odjedanput ne radi.lijepo is objasnio ali ipak moje znanje nije toliko opsezno.uzeo sam prigusnicu iz stedne zarulje,s njom ne treba starter.spajao sam po shemi koja radi,naime kupio sam polovni akvarij,svugdje ima struje sve sam gledo identicno i ova koja radi i ova koja ne radi ali 2 ne svijetle.mozda je problom u zicama koje dovode struju iz uticnice,mozda bih njih trebao zamjenit ali opet to mogu i okretanjem samog utikaca

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Siječanj 29, 2008, 23:25:00 poslijepodne »

Zice iz uticnice nisu bitne, time se nemoj zamarati.
Dvije stvari su mi pale na pamet:

Prvo, ako si prigusnicu upalio na suho (bez spojene lampe ili sa zicama pomijesanima i spojenima na krive lampe - a to se cesto dogodi), onda ti je najvjerojatnije pregorila, pa ti lampe zato tako selektivno rade...probaj uzeti jednu lampu i spajati jednu po jednu prigusnicu na nju da vidis koja ne radi.

Drugo, probaj uzeti jacu stednu zarulju, iako bi to u principu trebalo raditi ovak kak si sad slozio, jer kod mene radi 15W stedne na 15W neonke. Imas jeftinih zarulja u Metrou, osam kn komad....provjereno rade.

Edit:

E da, mislim da i kad pregori da ce prigusnica dat neku struju na izlazu, al ne bude bilo dovoljno da pokrene neonsku lampu...zato ti sve prigusnice daju neku izlaznu struju. Al nisam siguran, ja sam svoje spaljivao prije vise od godinu dana...

Edited by: Teehee(R)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline Area51

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 30, 2008, 00:02:00 prijepodne »

e hvala puno,potvrdio si mi neke moje sumnje,sve sam toliko puta pogledao,da jedino prigusnice mogu bit u pitanju,cudilo me kako davaju struju ako su pregorile.od sad cu spojit pa onda ukljucivat.a sad imam nekoliko pitanja jer nisam u nista siguran vise.

1 da li sve 4 zice iz prigusnice,tj izlazne trebaju bit pod naponom ili samo dvije.naravno u ispravnoj prigusnici iz stedne zarulje

2 je li potreban tocan raspored zica na zarulji,znam da dvije lijeve iz prigusnice idu na jednu stranu a dvije desne zice na drugu stranu

3da li j emoguce da kad na timeru je off tj kad je iskljucen,digitalni,da u zicama ima struje ali lampa ne svijetli

Offline Area51

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 30, 2008, 00:05:00 prijepodne »
e ako netko cita pa mozda mu koristi ja sam kupio u peveca stednu takodjer za 8-9 kn,15w,na svu srecu uzeo sam 4 komada jer ipak dodju kao jedna osramova

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #7 u: Siječanj 30, 2008, 10:43:00 prijepodne »

Citat: Area51

e hvala puno,potvrdio si mi neke moje sumnje,sve sam toliko puta pogledao,da jedino prigusnice mogu bit u pitanju,cudilo me kako davaju struju ako su pregorile.od sad cu spojit pa onda ukljucivat.a sad imam nekoliko pitanja jer nisam u nista siguran vise.

1 da li sve 4 zice iz prigusnice,tj izlazne trebaju bit pod naponom ili samo dvije.naravno u ispravnoj prigusnici iz stedne zarulje

2 je li potreban tocan raspored zica na zarulji,znam da dvije lijeve iz prigusnice idu na jednu stranu a dvije desne zice na drugu stranu

3da li j emoguce da kad na timeru je off tj kad je iskljucen,digitalni,da u zicama ima struje ali lampa ne svijetli

1. Mislim da bi trebale biti sve cetiri pod naponom, ali nisam siguran jer nisam nikada mjerio..ako je bas jako bitno, bum ti izmjerio kasnije pa ti javim poslijepodne.

2. Ja sam stavljao tako da dvije lijeve zice idu na jedan kraj, a dvije desne na drugi kraj lampe, ali mislim da je ChildReborn stavljao kak su mu naletile, i sve je radilo.

3. Nemam digitalni, ali znam da je kod mehanickog moguce, ali samo do gretzovog spoja (cetiri crne diode) na ulazu u prigusnicu...dalje ne bi smjelo biti. Zato sto mehanicki prekida samo jednu zicu - kao ugradis prekidac na jednu zicu - dok druga jednostavno prolazi kroz njega. E sad, ako ti tako okrenes utikac mehanickog timera tako da ti je na toj zici koja prolazi kroz njega faza, tada ces ti na ulazu prigusnice, kod dvije od cetiri diode probifštift (iliti ispitni odvijac) pokazati neki napon.
Ali dalje ne bi smjelo biti, jedino ako negdje ne probija timer, ili ako probija prigusnica...al to bi znacilo da te Murphy stvarno ne voli...
Get out and fly!

Offline Area51

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 30, 2008, 13:13:00 poslijepodne »
hvala puno,znam za sistem prekidaca,sve zavisi prekida li fazu ili nulu to inac etreba pazit kod montiranja prekidaca,jer ako prekid anulu prekida nema efekta,ali tada samo zamjenis mjesta tj okrenes utikac za 180,obicno je struja u tamnijim zicama tj crna ili smedja

Offline Area51

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Veljača 02, 2008, 19:51:00 poslijepodne »

evo ga i happy end,nakon sto mi je jug pregazio mladost popravio ja i lampe.naravno bio je problem u prigusnicama,promjenio ih i lampe rade,
pouka:nemojte nikad ukljucivat progusnice ako nije zatvoren strujni krug tj ako nisu ukljucene lampe,prigusnice stradaju i ne valjaju vise iako daju struju
hvala svima na savjetima

tre,tre trese se......

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #10 u: Veljača 02, 2008, 20:17:00 poslijepodne »
Da, istu stvar sam i ja naucio tak da sam spalio par komada....mozda tko nauci nest na ovom tvom primjeru!
Get out and fly!

Offline Area51

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Veljača 04, 2008, 02:11:00 prijepodne »
nadam se da hoce,sva sreca da su bile stedne od 8kn a ne od 30ak