Srpanj 07, 2025, 15:57:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Nimphea Lotus  (Posjeta: 2023 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline speedcats

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Nimphea Lotus
« u: Studeni 03, 2007, 13:25:00 poslijepodne »
Jel neko primjetio što ovoj biljci paše? Ja sam ju već otpisao, imam ih 3 komada, stalno su joj otpadali listovi i postajali vodeni. Sad se počeo buditi (nakon što sam smekšao i zakiselio vodu), i sve tri biljke stvaraju nove listove.
Največa je biljka izbacila jedan list koji ide na površinu. Trebam li to rezati?

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
Nimphea Lotus
« Odgovori #1 u: Studeni 04, 2007, 16:29:00 poslijepodne »
Blago kisela voda. Treba dost bogata podloga - ili zemlja ili mineralna.Ako nemaš, stavi tabletice ispod korijenja. Isto tako dosta svjetla i dosta željeza u vodi.Nemoj rezati lišće na površini, jedino za razrjeđivanje kakobi bilodost svjetla za ostale biljke. Pusti 2-3 lista do površine. Ovo je biljka pogodnija za paludarije ili za otvorene akvarije.

Offline speedcats

• Punopravni član
Nimphea Lotus
« Odgovori #2 u: Studeni 04, 2007, 17:54:00 poslijepodne »
A tako. Hvala. Vjerojatno mu je dobro kad se tako naglo počeo oporavljati, ali kao što rekoh kvaliteta vode se promijenila jer sam kupio RO uređaj, pa sad mogu spustiti KH i PH bez problema, što mu je očito trebalo. Ostali kriteriji su zadovoljeni, no kupit ću još i tabletice. Imate neku preporuku za željezo? Koristim nutrafin plant gro u kojem ima željeza, jel to dovoljno?
Evo stavio sam i sliku. Hoće li sad ovaj list ići prema površini?
Ja sam biljku kupio jer je tako pisalo u serinom priručniku za uređivanje malog akvarija (60 cm), no poslije sam uvidio jako puno loših savjeta u istom. Tako da je lotus završio u većem, 180 L akvariju.
Edited by: speedcats

Offline speedcats

• Punopravni član
Nimphea Lotus
« Odgovori #3 u: Studeni 25, 2007, 22:57:00 poslijepodne »
Ne znam zanima li koga, no biljka se naglo počela oporavljati i sada dominira akvarijem iako je bila u najlošijem stanju prije 4 tjedna i mislio sam da će propasti.
Promjena se počela događati nakon smanjenja tvrdoće vode i pada ph vrijednosti. Ujedno sam i dodao jednu kuglicu a uskoro ću nadam se početi i s korištenjem preparata easy carbo, koji sam čuo dobro djeluje i na ovu biljku.
Evo kako sada izgleda

Offline speedcats

• Punopravni član
Nimphea Lotus
« Odgovori #4 u: Prosinac 28, 2007, 21:02:00 poslijepodne »
I evo na karju savjet da se kuglice ipak ne stavljaju u podlogu jer ova se biljka prihranjuje isključivo putem korijena i onda ako ima bogatu podlogu počne tjerati plutajuće listove što nije dobro. Meni se to nažalost desilo kod jedne biljke a i druga  je počela. Ovi listovi nisu tako dekorativni i ne vide se a uzimaju svjetlo drugom bilju. Nekoliko sam ih osjekao ali  više nemam živaca sječi ih pa sam ostavio evo prvi. Uprkos tome izgleda lijepo.
Edited by: speedcats