Naravno da se ja sad pitam kako je moglo doæi do tolikog razmnažanja bakterija da su one rasturile neonke. Prva pojava promjena na ljuski neonki je bila poèetkom listopada.
Da li mi netko može dati smjernice o procesima koji su doveli do ovakvog razvoja bolesti?
Prije sam vodu mijenjao svaka dva tjedna po jednu treæinu u 120 litarskom akvariju. (Juwel Lido) Sad je naravno uèestalije.
Podloga vulkanit, dodavano tekuæe gnojivo, dodavani vitamini u vodu. Hranu sam davao jednom dnevno i mislim da nisam pretjerivao. Koliko utjecaja ima slabija cirkulacija vode u akvariju (kroz jedno vrijeme je bio slabiji protok jer nisam kod svake izmjene vode žmikao spužve iz filtra: koliko sam èitao, bio filter i nije potrebno stalno prèkati).
Aeracija je bila isključivo burkanjem površine vode pomoću podešavanja izlazne mlaznice iz filtra. Ribe nisu nikad išle na površinu.
Složio sam CO2 u kuænoj radinosti koji se je skupljao u jedan zraèni/CO2 džep u rupi ispod panja i na taj naèin imao bolje otapanje CO2 u vodi. Da li ga je tako moglo biti previše otopljenog?
Na priloženoj slici se vide (zelenilo je od friško ubačenog General tonica):
- u prvom planu kriptokorina koja raste ko luda
- iza lijevo higrofila koja stagnira ali odozdo tjera puno gustih mladih izboja
- iza desno kabomba, pošto je visok akvarij, onda brzo tjera u vis bliže svjetlu
Mislim da bilja ima dosta za dovoljnu proizvodnju kisika pored burkanja površine vode.
Edited by: Živac