Srpanj 19, 2025, 19:18:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Izgleda da su stvari krenule k vragu  (Posjeta: 5553 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Živac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Izgleda da su stvari krenule k vragu
« u: Prosinac 12, 2007, 23:36:00 poslijepodne »
Bok ekipa.

Ukratko: akvarij je u pogonu tek/već 10 mjeseci.
Imao sam neke probleme s neonkama axelrodi a vidjelo se kao neka izraslina iza škrga jedne ribe i kao neki tanki bjelkasti film na drugoj.
Otvorio sam i dvije teme po tom pitanju, ako netko želi pogledati slike:
 https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=27434&P N=2
 https://www.akvarij.net/forum/forum_posts.asp?TID=26961&P N=2

Sad mogu reći da se onaj "film" pojavio na još jednoj (obje sam eutanazirao). A ona bijela izraslina se pojavila na tijelima dvije neonke. One još žive. Ni onu prvu s tim nisam dirao.

Koliko sam uspio pronaći i usporediti, ovo bijelo bi bio valjda ovaj: Gill Worm (Dactylogyrus) ali na tijelu a ne na škrgama.

Za onaj "film" najbliže po opisu izgleda bolesti bila bi bolest Velvet, ali mislim da baš i nije. Naravno da nisam siguran. Kod riba s tim filmom na tijelu ne vidim razlike u ponašanju u usporedbi s drugim ribama.

Još dva gupija imaju, koliko kužim, problemčinu s plivajućim mjehurima. Mislim da su osuđeni na propast.

Kako vidite, počet ću peći "liječnički" zanat pa tko ima kakav savjet, neka kaže/napiše.

Promijenio sam večeras tri kante vode, cca. 27 litara od 120. I povisio temperaturu na grijaču. Ciljam na nekih 29 stupnjeva.

Offline HRVOJE

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
« Odgovori #1 u: Prosinac 13, 2007, 08:56:00 prijepodne »
..pozitivno je izvršiti drastične izmjene vode u slučaju pojave nekog simptoma,te ako to ne pomogne tek onda posegnuti za medicinom...film ili prevlaka na bokovima neonki su znak vanjskih parazita,precizna determinacija nije potrebna jer se ribe liječe istim tretmanom...protiv ektoparazita možemo naći u shopovima dosta preparata,ja osobno koristim kuhinjsku sol ili pri jačim infekcijama,formalin...

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Prosinac 13, 2007, 09:28:00 prijepodne »
Što se tiče kuhinjske soli i tekstova gdje sam pročitao pa spominju nekorištenje iste, u čemu je kvaka da li koristiti kuhinjsku ili "akvarijsku" sol?

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 13, 2007, 12:10:00 poslijepodne »
...šta je to akvarijska sol?sol za morski akvarij?može slobodno kuhinjska,to je jedan od najstarijih lijekova protiv vanjskih parazita i ribe je dosta dobro podnose,jedino što ošetećuje bilje koje se kasnije regenerira...

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Prosinac 13, 2007, 13:13:00 poslijepodne »
S kojim si ti dozama soli radio, kad si trebao liječiti ribe?

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Prosinac 27, 2007, 23:12:00 poslijepodne »
Eto, prošlo je neko vrijeme i sad se to nešto što je na površini kože neonki pojavilo na još nekoliko riba. Jedna riba na kojoj je to lakše uočljivo, izgleda kao da ima neka zadebljanja na površini ljuske, to je valjda ona spika da ima pojačano lučenje žlijezda (ili tako nekako) što izlazi na površinu.
Zasad sam napravio samo to da češće mijenjam vodu, povisio sam temperaturu vode na 28-29 stupnjeva i dodao kuhinjske soli. Trenutna količina soli je oko 7,5 čajnih žlica na cijeli akvarij.
U pet shopu sam uzeo Tetrin General tonic ali ga neću primjenjivati dok se još ne konzultiram ovdje s ljudima.

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 05, 2008, 20:15:00 poslijepodne »

Morat æu još jednom sam sebi pisati odgovor jer se nikom drugom ne da...

Natoèio sam onaj Tetra Genral tonic prije neki dan.
Veæ mi je nekoliko neonki crklo.
Koliko god sam tražio i ovdje pitao, nisam uspio dobiti/pronaæi pravi odgovor o kojoj se bolesti radi.
Evo još opisa a i slika. Uglavnom, ribama po tijelu iskoèe prozirni plikovi. I dio pigmentacije plave i crvene boje se izgubi tijekom širenja bolesti.
Ribe koje su crkle potonule su na dno akvarija i izgledale su donekle napuhnute.

Slike

Jedna velika neonka je sva u plikovima. Lako se vide kvrge po cijeloj silueti tijela ribe.

Jedna manja neonka od prve, pred skoru smrt.

Ova jadna je veæ crkla.

Eto, možete vidjeti kako to izgleda.
Kako ne znam o èemu se radi, ne mogu znati niti da li æe ovaj tonik ikako pomoæi tim ribama. Osim što æe potamaniti bakterije u akvariju...

Ljudi, da li netko zna o èemu se radi? Koja je to bolest u pitanju?

Edited by: Živac

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #7 u: Siječanj 05, 2008, 21:39:00 poslijepodne »

ovo je definitivno grda baketrijska ali i parazitska infekcija. ribice je nužno izdvojiti i staviti u slanu kupku par dana, uz pojačanu aeraciju (pumpica)i temp najmanje 29 pa i 30 stupnjeva koju treba postepeno povisivati. Sokl se stavlja 1 čajna žličica na 10 l vode. A svaki drugi dan promijeniš 30 posto vode i dodaješ novu slanu vodu.

FMC je žestok i jak lijek i ima ga za kupiti. notreba da se držati jako pažljivo uputa da se ne stavi prejaka koncentracija.

General tonic je ustvari preventivni lijek za blage infekcije i za ovo što ti imaš nije definitivno dovoljan.

No, probaj s medazolom . 250 mg na 50 l, otopiš u kaši i dadeš ribicama. Tada neka budu u njemu 3 -4 dana uz sol i aeraciju i temperatur, onda mijenjaj 50 podto vode i ponovi tretman .Nakon svega, stavi u filter aktivni ugljen na par dana i onda ga baci.

sestrična je tako slično bolesne neonke dosta uspješno riješila, s relativno malim pomorom!

a ja ti savjetujem da budu u karantenskom akvaču bez ičega, osim tanke podloge, da se ne bi udarale i otvarale rane po sebi.

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #8 u: Siječanj 05, 2008, 23:36:00 poslijepodne »
Hvala što si se javio. Bar netko mi se javio.

Daj mi reci, kolika je opasnost ta bolest po druge ribe? Nisam primjetio da se bakterije hvataju na druge ribe (valjda ni neće). Imam još koridorase, ancistruse, zebre, kulije i kozice.

Da li bi tu ipak trebalo liječiti cijeli akvarij ili samo oboljele ribe? Iako je vrlo vjerojatno da i kod nekih drugih neonki već traje period inkubacije bakterije...

Vidim da se medazol puno koristi kod ljudi. Sumnjam da postoji medazol za ribe/akvarije. To bi onda značilo da nabavim recept za lijek? Ili se to kupuje bez recepta? Antibiotik...hm.

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #9 u: Siječanj 06, 2008, 00:05:00 prijepodne »

Citat: Živac
Vidim da se medazol puno koristi kod ljudi. Sumnjam da postoji medazol za ribe/akvarije. To bi onda značilo da nabavim recept za lijek? Ili se to kupuje bez recepta? Antibiotik...hm.

za Medazol treba recept ali objasni u ljekarni za sta ti treba i mislim da ces ga dobiti i bez recepta, bar su ga meni dali a i nekim ostalim clanovima...

Offline zoky

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #10 u: Siječanj 06, 2008, 09:25:00 prijepodne »
odes u privatnu ljekarnu kazes za sta ti treba ako te pitaju ako ne platis(to je ono njima najbitnije)i imas ga
Sve što sastaviš raspadne se prije ili kasnije.

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #11 u: Siječanj 06, 2008, 12:42:00 poslijepodne »

Svaka infekcija je potencijalno opasna za druge organizme u akvariju. Zato i u pravilu svi nabavljamo ili imamo malene karantenice radi izdvajanja i liječenja malenih bolesnika. Dakle, dobro je izdvojiti bolesne, zlu ne trebalo.

Medazol lako dobiješ, naročito u privatnim ljekarnama, samo reci da ti treba za liječenje ribica. Rado će ti ga prodati, a nije previše skup. Ako ne uspiješ, pošalji pp!

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Siječanj 06, 2008, 13:19:00 poslijepodne »

Naravno da se ja sad pitam kako je moglo doæi do tolikog razmnažanja bakterija da su one rasturile neonke. Prva pojava promjena na ljuski neonki je bila poèetkom listopada.

Da li mi netko može dati smjernice o procesima koji su doveli do ovakvog razvoja bolesti?

Prije sam vodu mijenjao svaka dva tjedna po jednu treæinu u 120 litarskom akvariju. (Juwel Lido) Sad je naravno uèestalije.
Podloga vulkanit, dodavano tekuæe gnojivo, dodavani vitamini u vodu. Hranu sam davao jednom dnevno i mislim da nisam pretjerivao. Koliko utjecaja ima slabija cirkulacija vode u akvariju (kroz jedno vrijeme je bio slabiji protok jer nisam kod svake izmjene vode žmikao spužve iz filtra: koliko sam èitao, bio filter i nije potrebno stalno prèkati).
Aeracija je bila isključivo burkanjem površine vode pomoću podešavanja izlazne mlaznice iz filtra. Ribe nisu nikad išle na površinu.
Složio sam CO2 u kuænoj radinosti koji se je skupljao u jedan zraèni/CO2 džep u rupi ispod panja i na taj naèin imao bolje otapanje CO2 u vodi. Da li ga je tako moglo biti previše otopljenog?

Na priloženoj slici se vide (zelenilo je od friško ubačenog General tonica):
- u prvom planu kriptokorina koja raste ko luda
- iza lijevo higrofila koja stagnira ali odozdo tjera puno gustih mladih izboja
- iza desno kabomba, pošto je visok akvarij, onda brzo tjera u vis bliže svjetlu
Mislim da bilja ima dosta za dovoljnu proizvodnju kisika pored burkanja površine vode.

Edited by: Živac

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #13 u: Siječanj 06, 2008, 22:56:00 poslijepodne »

Čuj, razloga može biti milijun i nijedan.... Neki minimalni poremećaj u vodi, nitrita, amonijaka, CO2, pa čak i pH može uzrokovati pad imuniteta ribica. A onda bakterije koje normalno nastanjuju njihovu kožu, probavni trakt, vodu, postanu zločeste, a ne dobre bakterije...

U pravilu si radio sve kako treba... Možda sad počni hraniti najmanje dva ili čak tri puta dnevno - jednostavno tu količinu podjijeli - tada će stići sve popapati i neće biti otpada u vodi koji bi mogao stvarati amonijak i ostale organske spojeve i smrdeže....

Dakle, zašto se desi da se ribice razbole...u 90% slučajeva je uzrok smrdana voda. A zašto se voda smrda....e....to zna samo naš gradonačelnik... ...a i mi često stavimo malo previše sredstava nutra, ne mjereći preveć pažljivo što stavljamo.

Jesi li pazio da ta sredstva koja dodaješ doziraš samo za količinu vode koju mijenjaš, a ne cijeli akvarij? To zna biti greška....

Offline HRVOJE

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 08, 2008, 10:00:00 prijepodne »
..neonke na fotkama imaju bakterijsku infekciju,ne vidim tragove vanjskih parazita...one kvrge to nisu,već se radi o zadebljalom tijelu ribe uslijed unutrašnjih bakterija,te se krljušt riba odvaja od tijela pa riba izgleda "nakostriješena"...pravi razlog bolesti je teško sada reći,ribe su možda stigle bolesne(u stresu) ,a možda se u akvariju poremetio balans,nitrati skočili,ili ima još nekih drugih štetnih elemenata,što je uzrokovalo pojavom patogenih bakterija....po mom mišljenju,ribe sa takvim simptomima treba hitno eliminirati iz akvarija,te  popraviti kvalitet vode drastičnom izmjenom i filtracijom preko ugljena...ubacivanje lijekova tipa tonika ili medazola što su gore preporučili samo će još više poremetiti balans i pobiti ono malo KORISNIH  bakterija  u podlozi i filteru te će situacija biti nepopravljiva...hranu smanjti an minimum dok se opće stanje ne popravi,kao i nabavku novih riba koje nikako ne stavljati u ukrasni akvarij bez karantene od 14 dana...staviti što više bilja jer ono pogoduje bržem formiranju i cikliranju oštećenog  akvarija te čini takav sistem stabilnijim i pogodnijim za uzgoj ribljih vrsta....pravi odgovor je:PUSTITE PRIRODU DA SAMA RIJEŠI PROBLEM,bez nepotrebnog ubacivanja kemikalija.sretno!

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #15 u: Siječanj 20, 2008, 17:36:00 poslijepodne »
Eto, prošlo je tjedan dana od zadnje primjene medazola koji sam primjenio 500 mg svaka 2 dana.
Mislim da nisam baš nešto postigao. Tijekom liječenja crklo je još par riba. U ponedjeljak mi je čak crknuo jedan koridoras panda. E, njega mi je bilo jako žao.
Aktivni ugljen čisti vodu, ne dodajem sol i vraćam parametre vode na normalu.
Dodajem bakterije za obnovu bio filtra. Polako smanjujem temperaturu.
Danas sam baš mjerio amonijak u vodi i ima ga malo.
To mi je nekako čudno, ta mjerenja: otkad mjerim parametre, stalno se vrte tu negdje. Nekako mi se čini da ti testovi i nisu baš nešto. Ja konkretno imam Prodac pojedinačne testove.
Kod mjerenja amonijaka voda ne mijenja boju nego se nakon nekog vremena stvori nešto kakti obojanog taloga. I malo ga je. A to je valjda dobro, koliko kužim.
Sve u svemu, medazol nije baš pomogao. Ribe nisam nikud vadio jer nemam drugi akvarij. Sve su unutra. I one "napuhnute". Puštam prirodi na volju.

Offline Živac

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Siječanj 20, 2008, 17:38:00 poslijepodne »

Citat: HRVOJE
hranu smanjti an minimum dok se opæe stanje ne popravi,kao i nabavku novih riba koje nikako ne stavljati u ukrasni akvarij bez karantene od 14 dana...staviti što više bilja jer ono pogoduje bržem formiranju i cikliranju ošteæenog  akvarija te èini takav sistem stabilnijim i pogodnijim za uzgoj ribljih vrsta....pravi odgovor je:PUSTITE PRIRODU DA SAMA RIJEŠI PROBLEM,bez nepotrebnog ubacivanja kemikalija.sretno!

Digresija: akvarij je star 10 mjeseci. Zadnje dodane ribe su bili kuliji prije par mjeseci. Neonke su unutra 7 i 4 mjeseca (dvije grupe).

Offline DANNY

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 20, 2008, 19:40:00 poslijepodne »
Ne znam,ja bih ipak odvojila te napuhnute ribice,imaš akv od 10l za 50- tak kuna,i grijač od 60-tak,dobro će ti doći poslije za mlađ ili karantenu.Ovako ti se sve vrti u krug,boleština ne nestaje...Nekako mi to predugo traje.
DANNY