Srpanj 18, 2025, 23:55:30 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Humano uništavanje ribice  (Posjeta: 3302 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maxim

• Počasni član
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Humano uništavanje ribice
« u: Siječanj 09, 2008, 10:38:00 prijepodne »
Na koji način je najhumanije eutanizirati ribu?

Na razmišljanje o tome me je potakla jedna Botia macracanthus iz prijateljičinog akvarija. Uvedena je tamo tri tjedna ranije kao krasan, zdravi primjerak. No kako je akvarij (100l) nastanjen jatom nasrtljivih skalara, dva barbusa, prilično napasnim sijamcem (ne betta već crossocheilus) i još nekim ribicama, botia se nije uopće aklimatizirala ni snašla u akvariju, te nije izlazila iz jedne rupe ispod kamena. Jasno je da se one osjećaju najugodije u malom jatu od nekoliko jedinki s izvrsnom kvalitetom vode (mislim ni da ovo posljednje nije bilo baš na visini, no...) Sve to skupa je rezultiralo da je strahovito smršavila do te mjere da više nije mogla ni plivati.

Našao sam je na boku zapetljanu u travu. U prvi mah sam pomislio da spava i nasmijalo se kako je šašava, ali kada sam malo bolje pogledao bilo je očito da je prozirna kao listić papira.. Uzeo sam je kod sebe u karantenu i probao joj ponuditi hranu u tabletama, pužiće ali bilo mi je unaprijed jasno da ništa neće pomoći jer je jednostavno preslaba za išta....

Slijedeće jutro se dogodilo neminovno i botia je nažalost uginula...

Naravno da nisam razmišljao o tome da ovu ribicu eutaniziram već da joj pomognem kako god, ali postoji masa slučajeva kada je to potrebno (velike ozljede, bolesti...), da ne kažem i nužno (npr. genetske mutacije). Negdje na netu sam pročitao da je najbolje da se ribici odsječe glava, ali sama pomisao da svome ljubimcu odsiječem glavu me užasava Nije to pas, nego riba rekli bi neki, ali otom-potom... paziš je, hraniš je, liječiš je, gledaš kako raste te se na kraj krajeva vežeš za ribicu. Mislim da ćete se svi složiti da u vlastitim akvarijima imate drage i draže ribice

No, ako dođe do neminovnog, kako smatrate da je tu istu ribicu najhumanije usmrtiti? Prijedlozi, komentari, iskustva ili nešto četvrto dobrodošli....

"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
« Odgovori #1 u: Siječanj 09, 2008, 11:01:00 prijepodne »
najhumanija eutanazija ribica po meni je smrzavanje...
posuda sa vodom iz AQ i ribicom koju zelimo eutanazirati u skrinju (frizer) na par sati, temp pada dosta brzo i jednostavno zaspi...
okrutno ali puno manje nego joj odrezat glavu ili je bacit u wc skoljku...

Offline napoleon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #2 u: Siječanj 09, 2008, 11:11:00 prijepodne »

Èitao sam jedan topic na nekom forumu i nije baš zamrzavanje bezbolno. Možda je okrutno ali i najmanje bolno- èekièem po glavi. Instant smrt. Iako mnogi nisu u stanju to napraviti. Ali je ribica iste stotinke mrtva i ne pati.

PS. Zabrinjavam samoga sebe

Edited by: napoleon
Zagreb-Maksimir (ne, nisam u ZOO-u)
"How much of human life is lost in waiting."

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #3 u: Siječanj 09, 2008, 11:30:00 prijepodne »
Bolna tema kada se vežeš za ribicu...

Prirodna selekcija - susjedova mačka.          

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
« Odgovori #4 u: Siječanj 09, 2008, 14:18:00 poslijepodne »
nema načina da se to napravi a da te ne zaboli želudac - pogotovo ako si se vezao za životinjicu....iako je to često humanije nego i nju i sebe patiti liječenjem...

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 11, 2008, 10:12:00 prijepodne »
Dakle da rezimiram.... prednosti i nedostaci pojedinih metoda usmrćivanja ribice:
    • Odlučno, čekićem po glavi - najhumanije za ribicu, dosta stresno za akvarista
    • Smrzavanjem - čini mi se vrlo humano za ribicu, najumnozdravije za akvarista
    • Bacanje mački ili u wc - najbolnije i najgroznije za ribicu, ali vrlo jednostavno za gazdu akvarija, s ovom metodom ima i dodatna napomena, a to je da se pazi čija je mačka ako je riba bolesna...
"Ne lupaj po staklu... i ne packaj prstima... Ej! ...aj, molim te, odi tamo gledati televiziju"

Offline maedusa

• Punopravni član
    • http://mordorela.blog.hr
« Odgovori #6 u: Siječanj 12, 2008, 23:26:00 poslijepodne »
Ja sam ih smrzavala u frizeru.
Rijeka

Offline fiuman 1980

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 13, 2008, 11:02:00 prijepodne »
Ja sam jednom morao koristit jednu od metoda, nažalost ribica je bila teško ozljeđena. Osmislio sam vlastitu metodu: umijesto da stavim ribicu u frizer di će se lagano ohladit i krepat, ja sam u malu količinu vode staviopuno leda, pustio da sve padne na temp nešto preko nule, i onda stavio ribicu u taj "led", dvaput je trznula i to je bilo to. Smrt u manje od 5 sek, a ne uključuje "masakriranje" ljubimca ćekićem ili oštricom. A druge ribice koje su umrle, dogodilo im se u karanteni pod lijekovima ali to i nije baš super, jer nakon puno truda riica nije ozdravila.
Forza Fiume ;)

Offline guppy world

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb / 095 55 27 695
  • 095/5527 695
« Odgovori #8 u: Siječanj 13, 2008, 13:26:00 poslijepodne »
Treba paziti i da se mačka ne navuće - ko na drogu... . Nisam nijednom tako upokojio ribu, samo se zezam... Molim da se ne zamjeri.

Offline mariba

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 13, 2008, 22:06:00 poslijepodne »
Citam po netu da se riba moze bezbolno eutanazirati etericnim uljem klincica.  Ribu treba odvojiti u posudu i polako dodavati u vodu kap po kap emulzije ulja klincica u istoj toj vodi (promuckati, inace ulje pliva po povrsini).  Riba prvo zaspi (tako se moze ribi dati i anestezija za operaciju), a onda se jednostavno dodaje sve vise i vise ulja u vodu dok se riba ne predozira i ne prestanu pokreti skrga (kad skrge ne rade cijelu minutu, riba je mrtva).  Navodno je bezbolno.

Nisam probala, ali namjeravam kad bude potrebe.

Proguglajte s rijecima fish, euthanize, clove oil.

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
« Odgovori #10 u: Siječanj 13, 2008, 22:42:00 poslijepodne »
dajte ribu Strippy-u to je brza i sigurna smrt

Offline Krajten

• Punopravni član
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #11 u: Siječanj 13, 2008, 22:50:00 poslijepodne »
ne bih htio ispasti bescutan, zlocest ili slicno, ali mislim da je rasprava potpuno bespredmetna. Plakati nad ribicom zbog njezine smrti nakon sto ih drzimo u akvarijima radi vlasitog gusta je pomalo demagoski i dvolicno.

Ja sam pobornik eutanazije cim primjetim da je neka ribica bolesna i da bi mogla zaraziti ostale. Najbrzi nacin je tresnuti je od crvsti predmet. Brzo , za nju bezbolni i efikasno.

A sto mislite kako se ubijaju tone i tone ribe koju svakodnevno jedemo..? Na najgori moguci nacin - uguse se na suhom...

ZG,Vrapče

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #12 u: Siječanj 13, 2008, 23:19:00 poslijepodne »
Hebiga..Krajten je malo proširio temu..mene često "peče savjest" uopće oko akvaristike..jer oduzimamo drugima slobodu radi vlastitog užitka.. znam samo da neću završiti u raju..barem ne iz prve..

Offline Maxim

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 13, 2008, 23:31:00 poslijepodne »

Ma, Krajten, ne ispadaš ništa grozan i na mjestu je to što govoriš, ali što je tu je, zbog akvaristike nam neće sv. Petar progledati kroz prste....U principu akvaristiku (ili bilo koje drugo držanje kućnih ljubimaca) i postoji zbog vlastitoga gušta, ali to nosi i određenu briguza životinju (u to spada i njezina eutanazija). Naravno daima slučajeva kada ljudi psa ili mačku kada je bolestan ostave "preko Save", ali smatram da ja mogu više od toga i zato mislim da je tema na mjestu. Pa makar to "više" značilo samo da psa odvedem veterinaru na uspavljivanje....
Mislim da nitko iznad 8 godina neće plakati za uginulom ribicom, ali ako im dok su žive i zdrave nastojimo ići na ruku sa masom stvari i pazimo na tvrdoću vode, ph, temperaturu, nitrate, nitrite, amonijak, raznovrsnu prehranu, a da ne spominjem u koliki perfekcionizam se s time ide prilikom mrijesta mislim da je ok i kada joj se nešto dogodi i danji život bi joj bio samo odgađanje uginuća da je usmrtimo na najhumaniji odnosno za nju najbezbolniji način.... Ovaj primjer što si naveo se i meni čini najbrži i najbezbolniji za ribicu...

Citat: Krajten
A sto mislite kako se ubijaju tone i tone ribe koju svakodnevno jedemo..? Na najgori moguci nacin - uguse se na suhom...

E to je već neka druga tema.... životinje za prehranu... s ribom je to zbilja tako jer ne vidim ikakvog mogućeg (tehničkog) rješenja. Ali čak i kod usmrćivanja životinja za prehranu, ako je to tehnički izvedivo, postoje zakoni koji obavezuju npr. klaonice na humano usmrćivanje stoke.

Edited by: Maxim

Offline geniuspapak

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 21, 2008, 00:59:00 prijepodne »
Citat: Maxim

Ma, Krajten, ne ispadaš ništa grozan i na mjestu je to što govoriš, ali što je tu je, zbog akvaristike nam neće sv. Petar progledati kroz prste....U principu akvaristiku (ili bilo koje drugo držanje kućnih ljubimaca) i postoji zbog vlastitoga gušta, ali to nosi i određenu briguza životinju (u to spada i njezina eutanazija). Naravno daima slučajeva kada ljudi psa ili mačku kada je bolestan ostave "preko Save", ali smatram da ja mogu više od toga i zato mislim da je tema na mjestu. Pa makar to "više" značilo samo da psa odvedem veterinaru na uspavljivanje....
Mislim da nitko iznad 8 godina neće plakati za uginulom ribicom, ali ako im dok su žive i zdrave nastojimo ići na ruku sa masom stvari i pazimo na tvrdoću vode, ph, temperaturu, nitrate, nitrite, amonijak, raznovrsnu prehranu, a da ne spominjem u koliki perfekcionizam se s time ide prilikom mrijesta mislim da je ok i kada joj se nešto dogodi i danji život bi joj bio samo odgađanje uginuća da je usmrtimo na najhumaniji odnosno za nju najbezbolniji način.... Ovaj primjer što si naveo se i meni čini najbrži i najbezbolniji za ribicu...

Citat: Krajten

E to je već neka druga tema.... životinje za prehranu... s ribom je to zbilja tako jer ne vidim ikakvog mogućeg (tehničkog) rješenja. Ali čak i kod usmrćivanja životinja za prehranu, ako je to tehnički izvedivo, postoje zakoni koji obavezuju npr. klaonice na humano usmrćivanje stoke.

nakon ovoga svaka rijesch je suvischna!

ali recimo ima sh farmu krava i od njih 500 jedna umre!!!Ista sada utvrdiš razlog zakopash i ides daljee...e tako ja gledam na ribice osim schto ih nezakapam vec flusch in da toillete!!!