Na koji način je najhumanije eutanizirati ribu?
Na razmišljanje o tome me je potakla jedna Botia macracanthus iz prijateljičinog akvarija. Uvedena je tamo tri tjedna ranije kao krasan, zdravi primjerak. No kako je akvarij (100l) nastanjen jatom nasrtljivih skalara, dva barbusa, prilično napasnim sijamcem (ne betta već crossocheilus) i još nekim ribicama, botia se nije uopće aklimatizirala ni snašla u akvariju, te nije izlazila iz jedne rupe ispod kamena. Jasno je da se one osjećaju najugodije u malom jatu od nekoliko jedinki s izvrsnom kvalitetom vode (mislim ni da ovo posljednje nije bilo baš na visini, no...) Sve to skupa je rezultiralo da je strahovito smršavila do te mjere da više nije mogla ni plivati.
Našao sam je na boku zapetljanu u travu. U prvi mah sam pomislio da spava i nasmijalo se kako je šašava, ali kada sam malo bolje pogledao bilo je očito da je prozirna kao listić papira.. Uzeo sam je kod sebe u karantenu i probao joj ponuditi hranu u tabletama, pužiće ali bilo mi je unaprijed jasno da ništa neće pomoći jer je jednostavno preslaba za išta....

Slijedeće jutro se dogodilo neminovno i botia je nažalost uginula...
Naravno da nisam razmišljao o tome da ovu ribicu eutaniziram već da joj pomognem kako god, ali postoji masa slučajeva kada je to potrebno (velike ozljede, bolesti...), da ne kažem i nužno (npr. genetske mutacije). Negdje na netu sam pročitao da je najbolje da se ribici odsječe glava, ali sama pomisao da svome ljubimcu odsiječem glavu me užasava

Nije to pas, nego riba rekli bi neki, ali otom-potom... paziš je, hraniš je, liječiš je, gledaš kako raste te se na kraj krajeva vežeš za ribicu. Mislim da ćete se svi složiti da u vlastitim akvarijima imate drage i draže ribice
No, ako dođe do neminovnog, kako smatrate da je tu istu ribicu najhumanije usmrtiti? Prijedlozi, komentari, iskustva ili nešto četvrto dobrodošli....