Kolovoz 20, 2025, 18:06:28 poslijepodneNajnoviji Član: MMela

Autor Tema: uhhh ti filteri!  (Posjeta: 1130 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline babyboom

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
uhhh ti filteri!
« u: Siječanj 02, 2008, 14:11:00 poslijepodne »

Dakle, filter je vanjski Tetra EX 700, akvarij 120 l sa zlatnim ribicama koje su nutra već 3 godine i nije bilo frke nikakve. Ništa se radikalno nije mijenjalo zadnjih dana! Način hranjenja i hrana isti otkako je akvač organiziran!

Filter radi gotovo savršeno već 2,5 godine. Tu i tamo gnjavi s dihtunzima, ali to se lako sanira.

Ali, nakon posljednjeg malo radikalnijeg čišćenja u prosincu počinje parada. Promijenjeno je cca 25 % vode, uobičajenim načinom, očišćeno dno, promijenjena ona vatica u filteru (originalnom) a ostalo isprano akvarijskom vodom....i voda mutna!!!!

Onda uključena UV lampa na 3 sata noču, voda i dalje mutna!

Onda stavljen aktivni ugljen nutra, voda i dalje mutna!

I, što mislite?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
uhhh ti filteri!
« Odgovori #1 u: Siječanj 02, 2008, 19:12:00 poslijepodne »
Jel po njoj plutaju neke male, sitne cestice vidljive oku? Ako je to, ubaci u filter akvarijsku vatu ili komad filtera za kuhinjsku napu(nov, naravno, ne onaj masni) - malo strada protok, ali ima bolju filtraciju.

Ako je ipak sitnije, poput prasine u vodi, onda mislim da bi trebao dodati Nitrivec od Sere ili Cycle od Nutrafina.

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
uhhh ti filteri!
« Odgovori #2 u: Siječanj 02, 2008, 21:03:00 poslijepodne »

Hvala!

Akvarijsku vatu smo stavili novu, baš original za tetrin filter (bilo još u zalihi ), i imaš pravo, gnjavi protok, no nema veze, filter je dost jaki pa može i tako...

A kaj misliš o UV lampi?

A voda je bašmutna, onako, klasično bljakavo mutna voda, kao mlijeko...

No, probam s tim bućkurišima, valda će pomoći...javim! Edited by: babyboom

Offline mbogdan

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
    • Diskusari
uhhh ti filteri!
« Odgovori #3 u: Siječanj 02, 2008, 21:37:00 poslijepodne »
Uginule ti bakterije u filteru i sada ih filter izbacuje,najbolje da rastavis fliter i sve dobro dobro operes,a zatim vratis sve nazad i stavis serin nitrivec ili nesto za razvoj bakterija u filteru!

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
uhhh ti filteri!
« Odgovori #4 u: Siječanj 02, 2008, 21:51:00 poslijepodne »
Citat: babyboom
A kaj misliš o UV lampi?

A voda je bašmutna, onako, klasièno bljakavo mutna voda, kao mlijeko...

No, probam s tim buækurišima, valda æe pomoæi...javim!

UV lampu nisam nikad koristio, pa ne znam bi li ona pomogla u ovom slucaju. Ali, koliko sam citao o njoj, mislim da ne bi pomogla jer sa njom ubijas raznorazne bestije, a ti izgleda nemas boom bestija, nego manjka dobrih bakterija.

Citat: mbogdan
Uginule ti bakterije u filteru i sada ih filter izbacuje,najbolje da rastavis fliter i sve dobro dobro operes,a zatim vratis sve nazad i stavis serin nitrivec ili nesto za razvoj bakterija u filteru!

Ako su stvarno pokrepale bakterije nije li losa ideja oprati cijeli filter? Ja bih stavio Nitrivec, ali bez pranja filtera.
Edited by: Teehee(R)
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline babyboom

• Punopravni član
  • Kupinecki Kraljevec
uhhh ti filteri!
« Odgovori #5 u: Siječanj 03, 2008, 15:23:00 poslijepodne »

hvala, dečki!

sr..e je nastalo nakon čišćenja i ispiranja filtera!

danas mijenjam dio vode i stavljam nitrivec...pa što bude!

Offline korni

• Punopravni član
uhhh ti filteri!
« Odgovori #6 u: Siječanj 06, 2008, 22:48:00 poslijepodne »

Mislim da si progrijesio sto si u istom danu mijenjao vodu i cistio filter. Tako smanjujes kriticnu masu bakterija u istom danu sto rezultira ovim sto si vidio. Bolje je filter cistiti u fazi kadimas zdravu staru vodu. I obrnuto vodu mijenjas kada ne cistis filter.

I jos, jesi li hranio u medjuvremenu ribe biljnom hranom punom secera poput mrkve ili voca? U tom slucaju se mogu razviti infuzorije koje zive na takvoj vodi.

Zapravo me cudi da u hladnovodnom akvariju nemas cesce takve pojave, jer nasi domaci mikroorganizmi vole hladniju vodu.
Zagreb