Srpanj 15, 2025, 21:05:21 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Smrt Boraca  (Posjeta: 1597 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Arbun

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Smrt Boraca
« u: Siječanj 24, 2008, 22:47:00 poslijepodne »

Pozdrav svima i molio bih vas za pomoć.

Već mi je 3. mužjak Betta Splendens krepao, prvi je živio od početka akvarija, nekih pola godine, po slikama što sam vidio ovdje na forumu izgleda da je od trbušne vodenice (nakostrješene ljuske, udebljao se,propale peraje). Tretirao Protobakom, al već je bio "pri kraju".

Zatim su došla ova druga dva, jedan iz drugoga, svaki je živio negdje oko 2 tjedna, a bolest im se razvijala potpuno isto:

u početku su im peraje se smanjivale, propadale (ja računao da se zavlače oko drva, filtera pa mehanički gube peraje), vremenom su postajali sve adinamičniji, peraje propadale a oni sve više vremena provodiliiza filtera, u jako malom prostoru,sve manje plivali, pred kraj disali samo zrak s površine...

Ne bi me čudilo da nešto ne valja u akvariju da neman još 4 ženke koje nemogu bit zdravije, velike, lijepe... jedna od te četiri je došla u akvarij kad i predzadnji mužjak, lijepo napreduje a kupio sam je jako malu.

Da napomenem da su svi mužjaci i ženke kupljeni u istom pet shopu.

..pa bih vas molio da mi savjetujete što da činim jer mislim kupit mužjaka. Hvala unaprijed!
... a little red fish

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Smrt Boraca
« Odgovori #1 u: Siječanj 25, 2008, 17:20:00 poslijepodne »
Dvije su mogučnosti po meni bakterijsko raspadanje peraja(lječi se baktopurom)ili ti ga ženke sčohaju pa bakterije dotuku.Meni su znali stradat novi i sitniji mužjaci

Offline birg

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Smrt Boraca
« Odgovori #2 u: Siječanj 25, 2008, 17:26:00 poslijepodne »
Provjeri nitrate ili ti ga ženke sčohaju
Bilježim se sa štovanjem!
ZG Sopot...

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #3 u: Siječanj 25, 2008, 18:54:00 poslijepodne »

Hvala lijepa!

To mi je isto palo na pamet, jer sam primjetio hjerarhiju među ženkama,a i to da znaju naganjat mužjake...zato mi je ovaj zadnji bio veliki i ogromnih peraja i u početku se šepurio i naganjao njih, al brzo se preokrenulo.

Jedna ženka ima 2 rane, al mislim da joj je to "kolegica" učinila jer zacijeljuju, ne rapadaju se peraje.

Što mi savjetujete da učinim u vezi kupnje novog mužjaka, kakvog da tražim, mladog, velikih peraja? Žao mi ih je, ne bi htio da uginu kao prethodna dva. Što se tiče bakterijskih oboljenje riba, može li se bakterije eliminirati u tom broju da im padne infektivna doza mjenjanjem velikog dijela vode (pod uvjetom da ne čistim filter tako da "dobre bakterije" žive)... ne bih htio preventivno liječiti antibioticima pa da mi potamani i "dobre bakterije".

... a little red fish

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Smrt Boraca
« Odgovori #4 u: Siječanj 25, 2008, 21:33:00 poslijepodne »
Bakterije izgleda idu na rane,meni su u istoj vodi po 2-3 mužjaka pa ode samo onaj kod kojeg krene raspadanje u zadnje vrijeme to je uvijek novi.kod mene ti je bila problem krupna ženka kužiš ju napuhava se na sve a izgleda da napada po noći,sad je vani i sve je u redu

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #5 u: Siječanj 25, 2008, 22:39:00 poslijepodne »

hm, meni je sad ova najmanja počela tuć ove ostala, madapretpostavljam koja je dominantna ženka, velikakojoj sejedinoj peraje potpuno neoštećene.

A ne mogu stavit više mužjaka jer mi je mali akvarij (54 l) pa će se poklat do smrti. Sve mi se čini da bi mi jedina kombinacija koja igra bila da kupim novog mužjaka i dam ove ženke, uzmem 3-4 mlade (pošto je ovaj zadnji mužjak naganjao jedino malu, dok su ove 3 veće se napuhivale na njega i brzo bi odustajao od šepurenja, čak bi i bježao.

Kad čitaš o ponašanju mužjaka i ženki betta čini ti se sve jednostavno, on lola naganja curice, e bome u stvarnosti malo drukčije, tu svak svakoga
... a little red fish

Offline kosuta

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
    • http://www.akvarij.net
Smrt Boraca
« Odgovori #6 u: Siječanj 25, 2008, 23:15:00 poslijepodne »

Citat: Arbun
Kad čitaš o ponašanju mužjaka i ženki betta čini ti se sve jednostavno, on lola naganja curice, e bome u stvarnosti malo drukčije, tu svak svakoga

upravo tako!
po meni, također postoji mogučnosti da ona največa ženka, ili jedna od ženki ustvari nije ženka, nego mužjak, ali sa kratkim perajama, tzv. "plakat". u shopovima često prodaju mužjake sa kratkim perajama pod ženke, a da to neznaju, i onda kad u aq staviš namjerno kupljenog mužjaka, taj prijašnji, kojeg računaš pod ženku, jer gazda u aq, jer je stigao prije, i vjerojatno je i veči i stariji,  onda ubije novoga mužjaka!

pozdrav!

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Smrt Boraca
« Odgovori #7 u: Siječanj 25, 2008, 23:30:00 poslijepodne »
Da me krivo ne shvatiš kad su mi mužjaci skupa jedan je slobodan a ostali su mi u boxovima.

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #8 u: Siječanj 25, 2008, 23:35:00 poslijepodne »

da...palo mi je i to napamet, vidim da se često ženke"napuhuju" jedna na drugu i na mužjaka, šire škrge pa mi nije bilo jasnoda nije možda koja mužjak, al opet razmišljam: pa da su 2 mužjaka, pa valjda bi se poklalipošteno ili do smrti.....a još sam negdje davno čitao, možda učio iz biologije, ne sjećam se, da kad je više ženki na jednom prostoru bez mužjaka, da ona najdominantnija "postane mužjak", i obratno, kad su sami mužjaci...

i vjerujem dane znaju, ljudi u ovom shopu di kupujem su skroz uljudni i fer, ma neznam ni sam što ću činit, makar i ne kupio novog mužjaka, samo da izbjegnem da tako brzo ugine...

... a little red fish

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Smrt Boraca
« Odgovori #9 u: Siječanj 25, 2008, 23:48:00 poslijepodne »
Neznam da je to i kod beta.probaj gledat dal pokazuje znakove zrelosti za mrijest(okomite pruge,ikra)

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #10 u: Siječanj 26, 2008, 00:00:00 prijepodne »

Aha, okei...pretpostavio sam da su ti mužjaci odvojeni...

okomite pruge: misliš na pruge na dnu donje peraje, onako pri kraju, kao da je "problijedila" peraja okomito na tom mjestu... to mi imaju dvije velike tj. sad im je tu malo izgriženo, jedino nema ova koju smatram dominantnom...

problem ješto su dvije najveće potpuno iste, osim u nijansi boje, tako da mi je teško reć da bi neka od njih dvije bila suprotnog spola, i intenzivne su boje, nemaju uzdužne pruge kao treća i ova najmanja, malo većih peraja,al ne "muškog tipa", kao malo ljepše ženke ...

fala na savjetu, nego, kako prepoznat ikru, jel je ispuštaju?
... a little red fish

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #11 u: Siječanj 26, 2008, 00:02:00 prijepodne »
Eh, da, fala na savjetima svima!
... a little red fish

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Smrt Boraca
« Odgovori #12 u: Siječanj 26, 2008, 00:09:00 prijepodne »
Ima ti dole na trbuhu bijela točkica manja od pola mm(ikra)ustvari kuglica je.Taman ti je negdje između prsnih i trbušne peraje

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #13 u: Siječanj 26, 2008, 15:53:00 poslijepodne »

Inače, danas primjetih da mi je jedna ženka napuhanog droba i pomalo nakostriješenih ljuski, a i drukčije se pomaša, miruje u kutu akvarija,pa sam je izolirao ('bem ti trbušnu vodenicu ) i sad nju i akvarij (prventivno) liječim Protobakom pa šta bude, nadam se dobrom ishodu.

I Karasrad, sve imaju tu točkicu bijelu između prsnih i trbušne peraje.
... a little red fish

Offline Karasrad

• Punopravni član
  • **
Smrt Boraca
« Odgovori #14 u: Siječanj 26, 2008, 16:21:00 poslijepodne »
Onda su ti sve kuje.Nemora biti vodenica može bit puna ikre meni su znale dosta ležat po dnu ili na kakvom listu koda će krepat jel treba im dosta energije da apsorbiraju neizleženu ikru

Offline Arbun

• Novi član
  • *
Smrt Boraca
« Odgovori #15 u: Siječanj 26, 2008, 17:37:00 poslijepodne »

Volio bi i ja da je tako...al podsjeća me na prvog mužjaka koji je imao isto velik trbuh,ali i nakostrješenije ljuske. Ovoj su ljuske samo malo nakostrješenije od drugih ženki,repna joj je perajaskupljenija nego inače i stoji blizu površine,al isto tako i pliva normalno što mužjak nije mogao

...isto sam ja nju izdvojio u plastičnu posudu koja je uronjena u akvarij da održava konstantnu temperaturu, al nema izravne komunikacije s akvarijem... pa nadolijem svako toliko nešto akvarijske vode (tretiranu Probakom) u posudu, a nešto odlijem ća, tako daizbjegnem kontaminaciju.

Pa ću vidit nakon 10ak dana, ako sve bude okei kupit novog mužjaka i nadat se da ovoga neće pogoditi sudba prethodnika
... a little red fish