Srpanj 21, 2025, 01:56:00 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Viktorija ciklidi  (Posjeta: 2574 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Viktorija ciklidi
« u: Prosinac 19, 2007, 20:54:00 poslijepodne »

Eto malo sam razmišljao,šta reči o tim ciklidima,donekle jih malo upoznali u "Pogodi ciklida",mada opet se nadje akvaristi koji jih drže.Sad zašto uopšte držati te ciklide.Pa iz jednog prostog razloga.Ti su ciklidi u svom prirodnom okruženju osudeni na propast,baš zbog unetog Nilskog ostriža,koji tamani ciklide,ko za šalu malu.Niko ne zna koliko ciklida je več nestalo,i koliko se jih je očuvalo samo u alkoholu...no znadu svi,da je njih puno.

I odjednom vidim,neki zapis o tim ciklidima,na početku,vidim neke slike tih ciklida i to jeste jedan dobar razlog njihovom očuvanju i njihovm postojanju.Da uistin,svatko koji gaje Viktorija ciklide takoreli njihov je čuvar,a ujedno i garant,da če se ti ciklidi i dalje širiti.

Viktorija ciklidi isto su šarenih boja i po stilu života slični Malawi ciklidima,pretežitoM'bunama,samo da se tu zovu Mbipi.Svatko,ko ima knjigu Enjoying cichlids,može se uveriti u njihovu lepotu.

No za njih eto slična voda ko za Malawi ciklide,sličan dekor,isto grupa,no kad je reč o grupi,onda se ide na omjer 3 M napram 5 Ž

Eto toliko za početak,sad bi bilo fin,da akvaristi koji imaju te ciklide kaže reč ili dve,može i više o njima.

A za početak neke priče,po meni jedan lepših Viktorija ciklida:

Offline GoranMatilda

• Punopravni član
Viktorija ciklidi
« Odgovori #1 u: Prosinac 19, 2007, 21:23:00 poslijepodne »
Slika gore je, ako se ne varam Haplochromis obliquidens. Imam ih već nekih godinu dana. Kao što si već rekao jako slični Malawcima.
Jako zanimljive ribe i izgledom i ponašanjem. Nažalost trenutni omjer muško:žensko nije najidealniji. Imam 4 muška i 3 ženske.
Mrijeste se non stop, kako žensku vratim u zajednički akvarij tako ona odmah nakon par dana ima puna usta. Samo za razliku od Malawija, malci rastu nešto sporije.
Ista stvar je i s Astatotilapia nubila. Kod njih je u svakom mrijestu samo 1 muški s 10-15 ženki. Ženke su dosta neuglednije od muških koji imaju prekrasnu modru boju s crvenim repom.

Split-Solin

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Viktorija ciklidi
« Odgovori #2 u: Prosinac 20, 2007, 00:52:00 prijepodne »
za mene definitvno najljepsi Viktorijanac...
mala ispravka za G&M, na slici je Haplochromis nyererei