Srpanj 19, 2025, 23:10:00 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Cikliranje,promena vode  (Posjeta: 3633 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« u: Prosinac 08, 2007, 21:34:00 poslijepodne »

Eto da vas malo pristeim;Korni je pitao,zašto trebaju sve te silne promene vode iako je akvarij zacikliran i oni filteri i slično...

Eto lako je to objasnit.

Cikliranje je proces u kome u novo formiranom akvariju stvorime uslove,da se u podlogu te filter medije nasele tzv.koristne bakterije,koje pretvaraju amonijak u nitrite te kasnije u nitrate.Bez tih bakterija ne bi bilo ništa živoga u akvariju.

A sad idemo ka promeni vode,zašto te silne promene vode u ciklidinim akvarijih.U biljnom akvariju nitrate NO3 koristi bilje i tako snizava njihovu vrednost,medjutim u nekom ciklidnom akvariju nema bilja,pa je i vrednost toga viša.A drugi činitelj redovne promene vode krije se u činjenici,da te korisne bakterije za svoj opstanak trebaju vodu bogatu kiseonikom,da bih one bile u "formi",naravno takvu vodu dobijaju upravo tekom redovite promjene vode.

I dotokom sveže vode,mi vodu obogačujemo i mineralima,te makro i mikroelemntima,koji u tom procesu nestaju,a voda je siromašnija.

I još jedan važan aspekt česte promene vode jeste i u tome,da je čista voda garant zdravlja naših ciklida i neke otekline ili ono belo preko oka,ponekad se ozdravi samo redovnom promenom vode.

A to može svaki akvarista ciklidaš i potvrditi,da se nakon promene vode ciklidi počnu mrestiti,ako su još mali oni pak prosto "eksplodiraju " od boja.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #1 u: Prosinac 08, 2007, 23:02:00 poslijepodne »

Slazem se s svim objasnjenim.

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #2 u: Prosinac 09, 2007, 00:36:00 prijepodne »

Hvala na tumacenju Bojko.

No dok posve ne apsolviram gradivo ja sam ti najznatizeljniji i najtvrdoglaviji ucenik u klupi. Pa u skladu s time slijedi niz glupih pitanja.

Akoakvarijtrazi kisik, nije li jednostavnije ukljuciti zracnu pumu i rasprskivac?

Jel gradska voda iz pipe sadrzi minerale ili ih treba dodavati naknadno?

Treba li gnojiti vodu makro i mikro el. za ciklidni akvarij bez bilja?

Za kraj najbolje pitanje: treba li uopce tu zaciklirani filter ako se svaki tjedan doda stotinjak litara svjeze vode?

I jos gluplje pitanje: kako ce li se filter uopce zaciklirati ako nema otpadnih materija u akvariju negotjedno dotice cista voda? Mislim proces cikliranja podrazumijeva hranjivu materiju-biootpad i potrosaca-bakteriju. Ako oduzmes otpad nema ni bakterija. Ne?

Znam da ispadam glup s ovakvim pitanjima tu medju ciklidasima, ali volim postaviti stvari na prava mjesta.

PS-pa gdje vi ljudi moji drzite tolike kolicine vode prije zamjene? Ja imam karnister od 25litara i smeta mi u stanu. kud bi stigao sa 100lit u pripremi!
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #3 u: Prosinac 09, 2007, 13:20:00 poslijepodne »

Eto ovako,u prirodi svi se ti procesi,što sam ih gore naveo održavaju prirodnim putevima u biti prirdnim krugotokom.Akvarij jeste jedna specifika,jer je to veštačka tvorba i kao takva ne bih mogla,da funkcioniše,bez nekih pomagala.Medju tim pomagalima filter jeste najbitniji,filter jeste srce akvarija i njegova je uloga nezamenljiva.Filter u biti vrši:

• mehaničko

• biološko

• kemijsko
  • [/list]

čiščenje vode.Mehanički dio obavljaju razni filter mediji,koji iz vode odvajaju krupne,sitne pa i najsitnije djeliče i čistu vodu vračaju nazad u akvarij.Da se to radi,zna svatko,koji čisti filter,obično su filter mediji smedji,uprljani.Biološku filtraciju vrše korisne bakterije,koje što sam več napisao pretvaraju amonijak u nitrite,pa te onda u nitrate.Te bakterije se razvijaju tako,da se koriste trulom hranom,koja je nepojedena,kao i izmetom riba.I da bi svu hranu pojeli,eto ti izmet riba.A kemijsko čiščenje vrši se pretežito posle tretmaja akvarija koji lekovima,kad se u njega stavi medij,koji je sastavlje n od ugljena,koji je dobar absorbent medikamenta.To možda savseni akvarista nikad neče ni raditi.Da bismo očuvali dio korisnih bakterija,kod čiščenja filter medija,obično se ih čisti na pola,dakle pola medija se ne čisti,dok se druga polovina očisti.Da bismo sve očistili eto ti ...nema bakterija.

Eto ukratko o filteru.

U ciklidni akvarij bez bilja NE SIPA se gnojivo za biljke,jer je bez veze.

Naša voda pipovača,jeste po sastavi slična vodi iz tih jezera Afričkih,prema tome ona ne treba nekih specijalnih dodataka,možda za tanganyika akvarij koji bufer,da se podigne pH vrednost,jer je u tanganyiki malo veči,u usporedbi Malawijem.

A vodu se ciklidima dadne direkt iz pipe,pa to je njihova prednost.

Akvarijsdke vode ne zrači vazduh iz mehjuriča koji brboče iz razpršivača,nego valovanje vode,što ga ti mjehuriči prouzrukuju.

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #4 u: Prosinac 09, 2007, 21:53:00 poslijepodne »

Lijepo si mi sve to elaborirao i hvala.

No mislim da nisam dobio trazeni odgovor na svoja pitanja. Sve gore receno znam iz kojekakve literature , s foruma i evo od tebe. Znam da si ti Bojko"primus"medju ciklidasima i da te ja sad tu gnjavim i oduzimam dragocjeno vrijeme zbog svoje gluposti, ali ne mogu si pomoci.

Mene zanima:

1. Cemu gore navedeni zacikirani fantasticni filter odN kapaciteta s kolonijama super bakterija - ako svaki tjedan ionakopromijenis vodu?Radi se o stotinama litara vode, a ne nekoj kugli od 5 litri. Dakle tu ne igra ulogu dvije ribe od 8 cm vise ili manje. Koliko sam vidio na forumu, vecina jacih ciklidasa imam ogromne bazene vode s par ribica. S obzirom da promijenis 50% bazena dostatan bi bio imali filteric koji bi mreskao vodu i pokupio krupniji otpad da ne pluta okolo u medjuvremenu kroz tjedan. Samo nagadjam.

2. Drago mi je za pipovacu, ali ne treba li barem ishlapiti klor iz vode prije doljevanja u akvarij?

3. Spominjao si minerale, ima li ih u pipovaci?

4. Gdje pripremas 100 litara vode u stanu?

5. Sto od svega navedenog najvise utjece na obojenost riba?

Znam da mreskanje vode vrsi protok plinova u vodi, ali smatram da pumpica ipak najbolje to radi, mreska, bubri, bucka, prozracuje, sto god. A daje i dobar vizualni efekt.
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #5 u: Prosinac 09, 2007, 22:37:00 poslijepodne »

Ajmo ispočetka,mene to ne gnjavi.

1.Filter jeste srce svakog akvarija,dobar filter,akvarij radi brezprekorno.A opet čemu menjanje vode sedmično.Ipak kao sve i taj filter svoju primarnu zadaču ne obavlja 100%,ma kolko bio bi dobar,ipak vrednost nitrata se veča,jer ima puno otpada,te hranila,koje filter jednostavno ne može sve to lepo da uradi.Sad si ti zamisli dve tegli u kojoj držiš vodu,a jednu ne diraš,dok drugi menjaš vodu sedmično,mislim,da bih več nakon nedelje dana osjetio razliku,slična stvar je i u akvariju.Voda u akvariju polako gubi na svojstvu i samo dotokom vode ti nju obogačuješ.I uzmeš li ciklide iz Tanganjike ili Malawija,znade,se da su o zasad jedna od najčistijih voda ili jezera na Zemlji.

2..Ja sam dete sa sela i ja takvih problema nemam,mislim na hlor.Sad ako ga ima u granici normale,što nije opasno za ljudsko zdravlje,možeš sa tom vodom slobodno davati ciklidima.Mdjutim tehnika jeste puno ispred nas,pa ima da se u akva radnjama kupi preparate baš protiv toga,recimo Sera ili Tetra.

3.Pa svaka voda,zavisno od izvora ima u sebi izvesne minerale te mikro i makro elemnte.Ako te baš zanima tvoja pipovača,treba da se obratiš na tvoj to jest gradski vodovod,i tamo najverovatnije imaju analizu vode,koja ti dolazi iz pipe.

4.Ja sipam vodu direkt iz pipe,prije sipanja stavim Antistres i gupyton,to su proizvodi našeg akvarista g.Dolenca i otvorim pipu i sipam.

5. Pa najviše na obojenost riba utiče prava ishrana,bogata karotinom,mineralima i vitaminima,koji su neophodni za uspješan razvoj i rast ciklida.Čista voda u večini slučajeva jeste stimulator mresta, akad se mreste ciklidi onda su i lepo obojeni,znaš i sam,da se treba srediti pred sastanak sa devojkom,tako i ciklidi.

Ali opet to o obojenosti ciklida,to je tako opet žaslja akvarista da podudaraju boje,ciklidi u prirodi ipak nisu tako obojeni,jesu obojeni,no ne sa nekom intizitetom,koju neki ciklidi dostižu u akvarijih baš zbog specifičke i namjenske ishrane.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #6 u: Prosinac 09, 2007, 23:07:00 poslijepodne »
daj malo opisi te Antistres i gupyton pripravke. pretpostavljam da g.Dolenac nije na ovom forumu

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #7 u: Prosinac 09, 2007, 23:16:00 poslijepodne »

A bio je nekada.Pa te pripravke on sam radi,a več ime njih znači jim njihovu glavnu zadaču.

Antistres:poboljša pipovaču,zaštiti ribe kod promene vode,transporta i u karantinu

Gupy ton sastoji se iz vitamina,bioelemneta i makroelementa,nuždnih za ribe

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #8 u: Prosinac 10, 2007, 00:51:00 prijepodne »
Citat: Bojko
Ipak kao sve i taj filter svoju primarnu zadaču ne obavlja 100%,ma kolko bio bi dobar,

Evo, to je ono sto sam htio cuti! Teoretski, ako je akvarij dovoljno velik i ima malo riba, ona izmjena vode od jednom tjedno mogla bi dostajati i bez ikakvog filtera. Jel ta racunica stima? Mislim, oprostite na izrazu, alinema riba izmet od kilograma niti mokranci mjehur od litre pa da za tjedan fana zagadi nekoliko tisuca puta veci volumen nego sto je ona sama.

I uzmeš li ciklide iz Tanganjike ili Malawija,znade,se da su o zasad jedna od najčistijih voda ili jezera na Zemlji.

Ovo nisam znao. Vrlo zanimljivo. Sto je sa nasim jezerima tipa Plitivice?

2..Ja sam dete sa sela i ja takvih problema nemam,mislim na hlor.Sad ako ga ima u granici normale,što nije opasno za ljudsko zdravlje,možeš sa tom vodom slobodno davati ciklidima.Mdjutim tehnika jeste puno ispred nas,pa ima da se u akva radnjama kupi preparate baš protiv toga,recimo Sera ili Tetra.

OK. I do sad sam uvijek koristio preparate. Mislio samna onu tvoju izjavu 'iz pipe direkt u akvarij' pa zakljucih da ne trebaju preparati.

4.Ja sipam vodu direkt iz pipe,prije sipanja stavim Antistres i gupyton,to su proizvodi našeg akvarista g.Dolenca i otvorim pipu i sipam.

Precizirat cu pitanje. Jel tu vodu, koja se pretpostavljam racuna u stotinama litara, pripremis u nekoj posebnoj posudi, karnisteru, bacvi... ili vodu nalijevas iz pipe ravno u akvarij preko slaufa?

5. Pa najviše na obojenost riba utiče prava ishrana,bogata karotinom,mineralima i vitaminima,koji su neophodni za uspješan razvoj i rast ciklida.Čista voda u večini slučajeva jeste stimulator mresta, akad se mreste ciklidi onda su i lepo obojeni,znaš i sam,da se treba srediti pred sastanak sa devojkom,tako i ciklidi.

Konkluzija: hrana dajeribama boju; voda potice intenzitet tih boja. OK?

Svaka cast na dobroj volji za ovo dopisivanje. Vjerujem da ce idrugi imati koristi od ovoga.

Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #9 u: Prosinac 10, 2007, 17:19:00 poslijepodne »

Gledaj Korni,srce svakog akvarija je filter.Srce jeste pogon svakog čoveka,a zna se kad srce rikne,ode i čovek,a ode i akvarij,odnosno ribe u nejmu.Ne razumem,kako to ne shvaćas.Filter obavlja niz funkcija,mehaničko,biološko,kemijsko čisti vodu.Da ne bih bilo toga onda ,zašto ciklirati akvarij,ubaciš ribe unutra,drugo jutro jih vadiš,kupiš nove ...

Filtracija jeste največi doprinos,da su naše ribe žive,te da je voda čista i vidljiva.Sve to radi filter.Da ne bi bilo filtera i ono malo izmeta,te "piše" bilo bi dovoljno,da se podigne amonijak te nitriti,a naši ciklidi odu u nebesa.

Mogu si uzeti tu slobodu i reči,sva priča oko akvarija počne i završava se oko filtera.A promjena vode,vrši se ,pa napisao sam več jednom,da pomognemo filteru,i ulivanjem nove vode ,vodu ,što je ostala u akvariju obogačujemo mikro,makroelemntima.

Ne znam za Plitvice,a i napisao sam du su jedna od najčistijih jezera.

Gledaj svaka promena vode predstavlja stres za ciklide i to jeste neminovan čin.A da bi bile posljedice toga čina što bezbolnije za ciklide sipa se antistres.

Da vodu sipam u akvarij direkt iz pipe.A vitamini,te minerali i makro te mikroelemnti dadnu ribama boju,a čista i friška voda navodi jih na mrest,a tad njihove bolje dodju itekako do izraza.

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #10 u: Prosinac 10, 2007, 21:21:00 poslijepodne »

Bojko, jasno mi je sto ti meni zelis reci u svezi filtera. Shvacam ja dobro ulogu filtera i ostalih elemenata akvarija. Bez filtera nema pravih akvarija. To je jedno od temeljnih nacela akvaristike.

Ono sto je tebi posve jasan princip koji si usvojio i po kojem zivis u svijetu akvarija meni je predmet hipotetskog i kritickog razmisljanja.Promisljanje vodi napretku. Samo sam zelio reci da nema potrebe cistiti nesto sto je vec cisto stiglo iz pipe.

Pravo pitanje: okakvim mikro i makroelementima pises? Gnojivima za bilje ili preparatima za vodu? Treba li u vodu dodati i vitamine za ribe? Cemu onda kupovna hrana obogacena vitaminima?
Zagreb

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #11 u: Prosinac 10, 2007, 21:25:00 poslijepodne »

Jos nesto. Ako dodajes vodu slaufom direktno iz pipe u akvarij kako mozes voditi racuna o temperaturi vode?

Ijos: u trenutku dolijevanja vode, usprkos preparatu kojeg si dodao u vodu postoji odredjeno kratko vrijeme u kojem ce klor doci do riba prije nego reagira s preparatom za vodu. Nije li to vrijeme izlozenosti kloru opasno za ribe?
Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #12 u: Prosinac 10, 2007, 23:46:00 poslijepodne »

Promišljanje vodi ka napretku,kako kad i bilo kad.Promišljanje vodi i ka gubitku.Postoje stvarno neke osnovne činjenice,kao što je filter,grijač, i slične stvari,i predstavljaju onaj " železni repertoar" svakog akvarija i oni su razradjeni u nulu.No akvarista može samo dalje da razmišlja,o kakvim inovativnim rešenjima po pitanju dekoriranja,primjeni nekih novih materiala kad se ide DIY majstora .Pa ja ti mogu reči za ciklide,ipka naša pipovača,sad ne znam za analize,jeste da je slična vodi kao što je u Afričkim jezerima,mada jezero malawi i tanganjika bogata su solima i ineralima,a te naravno naša pipovača nema,pa ju je treba obogaćivati pripravcima,ja recimo koristim SEACHEM iclid Lake salt i ona ima Mg,K,Na,Ca,Al,Fe i I /napisao sam simbole,da ne bi onda ko krivo tumačio/ i tim dodajanjem mi pravimo pipovaču sličnu vodi iz njihovog prirodnog okruženja.Ipak neki ne stavljaju ništa pa im sve štima,dakle to je stvar svakog akvariste,oče li to stavljati li neče.Pa sad neki stavljaju i vitamine direkt u vodu,u tom služaju vitamini dolaze u ribu kroz usta ,škrge,mada to malim kolčinama,dok dugi nakapaju vitamine na hranu,pa ti vitamini dodju u telo preko probavnog trakta,naravno i hrana ima nek vitamine mada ja mislim u manjoj meri.

Pa kako vodim računa o temperaturi vode,pa ja to vodu opipam i znam kad je prava,a i nekog pada temperature još nisam imao,

Sad na poslednej pitanje,teško da ti odgovorim,Ja nikad nisam imao gubitka,nakon dolijevanja vode,možda i zbog činjenice,da se u akvariju nalazilo još 200l vode,stare,pa se klor ako ga ima,izgubi.

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #13 u: Prosinac 11, 2007, 11:20:00 prijepodne »

Dobro, ovo o promisljanju je ocito izaslo iz teme, ali sigurno ne moze covjek izgubiti ako misli. Prije ce biti suprotno.

E sad si mi dao konacno konkretne odgovore! Znaci ipak stavljas dodatke u vodu!Znaci da nije "cista" pipovaca natocena iz pipe.

Klor se nece samo tako izgubiti, prije ce biti da reagira s drugim spojevima u staroj vodi ili brzo ishlapi u toploj vodi.

A metoda opipavanja vode je stvarnonajnoviji znanstveni princip preciznog mjerenja, zar ne? Od danas bacam sve termometre u smece i pipam vodu. Lol.

Hvala na svemu Bojko!

Zagreb

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #14 u: Prosinac 11, 2007, 12:49:00 poslijepodne »
Citat: korni

A metodaopipavanja vode je stvarnonajnoviji znanstveni princip preciznog mjerenja, zar ne? Od danas bacam sve termometre u smece i pipam vodu. Lol.

Hvala na svemu Bojko!

Baš mi je drago,da sam ti prolepšao dan.A kad budeš to radio i radio i radio....vidjet češ i sam kako možeš samo pipanjem "opipkati" pravu temperaturu

Offline emokrizantemo

• Punopravni član
  • **
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #15 u: Prosinac 11, 2007, 13:01:00 poslijepodne »
Promišljanje definitivno vodi napretku, a greška je odrednica stila (Orhan Pamuk). Korni, bravo za hrpu odličnih pitanja, jer pitanja ne mogu biti glupa, pogotovo ako zadiru u samu bit problema npr:
"I jos gluplje pitanje: kako ce li se filter uopce zaciklirati ako nema
otpadnih materija u akvariju negotjedno dotice cista voda? Mislim
proces cikliranja podrazumijeva hranjivu materiju-biootpad i
potrosaca-bakteriju. Ako oduzmes otpad nema ni bakterija. Ne?."
Tu si i odgovorio na pitanje, naime da bi "dobre" bakterije razvile kulturu u filteru, one moraju imati dovoljno hrane (dušikovi oksidi), pa je tako poželjno kod cikliranja ostaviti tabletu hrane da trune, samo ne pretjerivati jer je sve stvar mjere, može se nastaniti i manji broj riba koje ne uspjevaju toliko povisiti koncentraciju dušikovih spojeva.
Što se tiće aeracije, naravno da se oni mjehurići zraka otapaju u vodi jer plinovi imaju svojstvo topivosti u vodenom mediju. Pošto je u zraku cca 21% kisika a veliki ostatak je dušik, doći će do otapanja obaju plinova u vodi, ovisno o konstanti topivosti pojedinog plina u datim uvijetima tlaka i temperature. Molim ne brkati dušik iz zraka koji je molekularni oblik (N2) sa amonijakom dobivenim raspadom organskih hranjivih tvari (proteini>aminokiseline>amonijak).

Izvještaj iz najvećeg akvarija na svijetu.

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #16 u: Prosinac 12, 2007, 21:19:00 poslijepodne »

Citat: emokrizantemo
da bi "dobre" bakterije razvile kulturu u filteru, one moraju imati dovoljno hrane (dušikovi oksidi), pa je tako poželjno kod cikliranja ostaviti tabletu hrane da trune, samo ne pretjerivati jer je sve stvar mjere, može se nastaniti i manji broj riba koje ne uspjevaju toliko povisiti koncentraciju dušikovih spojeva.

Zakljucak. Ako je akvarij dovoljno velik, reda 300-500lit, koliko imaju ovi nasi pravi ciklidasi, onda ni ceste promjene vode nisu toliko potrebne.

Cijelo vrijeme se pocetnicima u akvaristici tupi kako trebaju najveci moguci akvarij koji si mogu priustiti jer zahtijeva manje brige od kugle kojoj mjenjas vodu 2x tjedno.A sad nagli obrat: usprkos velikom akvariju mijenjaj vodu svaki tjedan ni vise ni manje nego 50%!! Na 300lit to je nemalih 150 litara. Moj kompletan ljubimac u dnevnom boravku je manji od toga.

Citat: emokrizantemo
Molim ne brkati dušik iz zraka koji je molekularni oblik (N2) sa amonijakom dobivenim raspadom organskih hranjivih tvari (proteini>aminokiseline>amonijak).

Sto radi N2 rastopljen u vodi? Kakav je to uopce spoj? Kiselina?
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #17 u: Prosinac 12, 2007, 23:10:00 poslijepodne »

A kad budeš to radio i radio i radio....vidjet češ i sam kako možeš samo pipanjem "opipkati" pravu temperaturu
istina i ja pipam vodu , prst mi je vec toliko precizan da nakon nadoljevanja vode odstupanje temperature je +/- 0,5°C.

@korni: u svakom AQ je preporucljivo tjedno mjenjanje vode... razlika izmedju velikog i malog AQ je ta da se u manjem AQ brze mogu promjeniti parametri vode koji bi trebali biti kolko tolko stabilni... u svakom slucaju za ciklidni je pravilo tjedno mjenjanje 30 do 50% vode... ja svaki tjedan mjenjam 200L a jednom mjesecno 350L ili 50%...

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #18 u: Prosinac 12, 2007, 23:36:00 poslijepodne »

Citat: Mastino
u svakom AQ je preporucljivo tjedno mjenjanje vode... razlika izmedju velikog i malog AQ je ta da se u manjem AQ brze mogu promjeniti parametri vode koji bi trebali biti kolko tolko stabilni...

To je odgovor!

A sto je onda s onim biljim akvarijima koji se krcaju kojekakvim aditivima tipa gnojiva, co2,osmoza, itd. Zar svu tu obogacenu vodu baciti svaki tjedan? Pa biljke to ne uspijuiskoristiti u tjedan dana.

u svakom slucaju za ciklidni je pravilo tjedno mjenjanje 30 do 50% vode... ja svaki tjedan mjenjam 200L a jednom mjesecno 350L ili 50%...

Gadan sport.A bas ovih dana razmisljam o kupovini veceg akvarija. Dugo sam imao ovaj 120lit zbog sirine prostora, ni sad ne bih isao puno vise u sirinu, ali bih u visinu. No nakon ovih ideja o promjenama po 200lit vode tjedno nemam volje za to. Zena mi i ovako radi drame kad pripremam 25lit karnister vode za promjenu svaki drugi tjedan.Svaka vam cast koji imate zivaca to raditi sa 200-300litara tjedno.
Zagreb

Offline Mastino

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
    • AVOID HYBRIDS!
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #19 u: Prosinac 13, 2007, 00:10:00 prijepodne »

A sto je onda s onim biljim akvarijima koji se krcaju
kojekakvim aditivima tipa gnojiva, co2,osmoza, itd. Zar svu tu
obogacenu vodu baciti svaki tjedan? Pa biljke to ne uspijuiskoristiti
u tjedan dana.

pa vise manje sva gnojiva koja se koriste u biljnoj akvaristici su na
tjednoj bazi tako da kod promjene vode se gnoji nanovo a i "friskom"
vodom se nadoljevaju neki mikro i makroelementi (to nisam isao
produblajvati vise od toga jer sam u drugim vodama). kad su idealni
uvjeti (tu najvise igra ulogu kolicina svjetla) biljke bez problema
potrose hranjive tvari koje su im potrebne za pravilan rast, neki
napredniji akvaristi cak i dnevno ili vise puta tjedno gnoje ali o tome
cu prepustiti rijec nekom iskusnijem biljnom akvaristu.

Svaka vam cast koji imate zivaca to raditi sa 200-300litara tjedno.
nema tu uopce zivaca, sve je to ljubav .
vjeruj mi da brze promjenim vodu u velikom ciklidnom nego u 4 puta manjem biljnom, dok podsisam, nagnojim, stavim pripremljenu vodu, itd... dok u ciklidnom guma (crijevo) unutra, istankavanje vode direkt u kadu, nakon 10-15 min to isto crijevo se spaja na špinu (slavinu) i friska voda unutra, sveukupno pol sata posla.

Offline korni

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #20 u: Prosinac 13, 2007, 09:39:00 prijepodne »

vjeruj mi da brze promjenim vodu u velikom ciklidnom nego u 4 puta manjem biljnom, dok podsisam, nagnojim, stavim pripremljenu vodu, itd...

upravo na to sam i mislio. imam amere u kakvom-takvom biljnom i potrosim dosta vremena pripremajuci vodu, cisteci ostatke lisca, pazeci da je svaka riba dobila komadic hrane, vracajuci iscupane biljke u podlogu... slatke brigeza akvariste, ali okolina najcesce nema razumijevanja. ne znam kak bi bilosa 300litara.

dok u ciklidnom guma (crijevo) unutra, istankavanje vode direkt u kadu, nakon 10-15 min to isto crijevo se spaja na špinu (slavinu) i friska voda unutra, sveukupno pol sata posla.

k'o da si opisao moje pranje auta!
Zagreb

Offline TiTech

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
  • North & Central America
    • Akvarij.NET
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #21 u: Prosinac 13, 2007, 18:04:00 poslijepodne »
Ja isto tako sipam pipovacu 30% tjedno direktno u aq uz dodatak sredstva za pripremu vode (FFM) i to ne cijelu dozu nego cca. pola doze. Prije sam znao dodavati direktno u vodu vitamine, iako sam cuo da to nema previse smisla, te onda recimo 2 puta mjesecno natopim hranu sa vitaminima i tako unosim vitamine direktno u probavni trakt riba sta mi se cini puno logicnije.

Offline zeljkoc

• Punopravni član
Cikliranje,promena vode
« Odgovori #22 u: Prosinac 14, 2007, 10:19:00 prijepodne »
Ja imam aq od 240 l i nije mi problem mijenjati vodu.
Operem kadu octom, bubnem nutra frisku vodu, stavim ono sredstvo za pripremu vode itermometar za kontrolu temp. Crijevo je tak i tak vec povuceno do aq, jer za to vrijeme vec ispumpavam vodu iz aq u WC skoljku.
Kad zavrsim s istankavanjem samo prebacim crijevo na izvod potopne pumpe koja je vec u kadi i ceka ukljucenje.
Napomena: ne ukljucivati pumpu u struju prije nego se spoji gumeno crijevo. Jedan put sam se malo presao, spojio struju, vode puna kupaona, namocio cijeli strop, srecom nije nis pocelo otpadati od zbuke.
Sve zajedno malo vise od pol sata ako se ne racuna susenje stropa, sa sunjem stropa ispada par dana!  

Trebalo mi je par tjedana da malo kreiram aparaturu. Naime, u aq imam jednu manju pumpicu koja sluzi za stvaranje struje vode u aq, a nju koristim kod za startanje kod ispumpavanja jer mi je crijevo dugo 10-tak metara. Kad jednom krene, samo ide. Tu pumpu mogla bi se koristiti i kod prebacivanja vode iz kade prema aq, ali onda je moras vaditi iz aq i komplicirati, pa sam kupio jos jednu pumpu koju stavim u kadu i s njom tjeram vodu prema aq.

Iz pocetka sam u kantama nosio vodu, al to nije bas pametno, vjerujte.
Kad udjes u stos nije neka teskoca i mudrost, prakticki samo ide.

Imam dosta (40) riba u aq od 240l, bez bilja i nakon tjedan dana nitrati mi dosegnu 15 mg/l, nakon 2 tj. dodje na oko 20 mg/l, sto je isto dopustivo, ali mijenjam vodu tjedno 50%.