Promišljanje vodi ka napretku,kako kad i bilo kad.Promišljanje vodi i ka gubitku.Postoje stvarno neke osnovne činjenice,kao što je filter,grijač, i slične stvari,i predstavljaju onaj " železni repertoar" svakog akvarija i oni su razradjeni u nulu.No akvarista može samo dalje da razmišlja,o kakvim inovativnim rešenjima po pitanju dekoriranja,primjeni nekih novih materiala kad se ide DIY majstora .Pa ja ti mogu reči za ciklide,ipka naša pipovača,sad ne znam za analize,jeste da je slična vodi kao što je u Afričkim jezerima,mada jezero malawi i tanganjika bogata su solima i ineralima,a te naravno naša pipovača nema,pa ju je treba obogaćivati pripravcima,ja recimo koristim SEACHEM iclid Lake salt i ona ima Mg,K,Na,Ca,Al,Fe i I /napisao sam simbole,da ne bi onda ko krivo tumačio/ i tim dodajanjem mi pravimo pipovaču sličnu vodi iz njihovog prirodnog okruženja.Ipak neki ne stavljaju ništa pa im sve štima,dakle to je stvar svakog akvariste,oče li to stavljati li neče.Pa sad neki stavljaju i vitamine direkt u vodu,u tom služaju vitamini dolaze u ribu kroz usta ,škrge,mada to malim kolčinama,dok dugi nakapaju vitamine na hranu,pa ti vitamini dodju u telo preko probavnog trakta,naravno i hrana ima nek vitamine mada ja mislim u manjoj meri.
Pa kako vodim računa o temperaturi vode,pa ja to vodu opipam i znam kad je prava,a i nekog pada temperature još nisam imao,
Sad na poslednej pitanje,teško da ti odgovorim,Ja nikad nisam imao gubitka,nakon dolijevanja vode,možda i zbog činjenice,da se u akvariju nalazilo još 200l vode,stare,pa se klor ako ga ima,izgubi.