Srpanj 23, 2025, 20:38:13 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Tropheus  (Posjeta: 1805 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bazoa

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski  
    • http://google.com
Tropheus
« u: Studeni 30, 2007, 11:41:00 prijepodne »
Kretanjem u akvarističke vode ove ribe su mi prve zapele za oko i napokon ću moći osigurati sve da ih udomim, prije toga imam par pitanja da se ne zaletim kao sa kupnjom prvog akvarija.

1.Koja je minimalna veličina akvarija za njih i koji biste preporučili i kakav filter biste preporučili?
2. Koliko dugo je potrebno ciklirati prije unošenja riba?
3.Koje ribe , od čistača je najpoželjnije staviti sa njima?
4.Pošto vole tvrdu vodu, da li se mogu stavljat panjevi ili grane?
5. Ne želim kupovati u shopovima,pa me interesira da li netko od forumaša ima ove ribe i točno koje( može i na pp), pošto ih rod tropheus ima puno?
6.Preporučena veličina riba (starost) i količina na litražu, (želim izbjeći veći gubitak riba) ?

Znam da ima puno pitanja, ali želim na početku napravit sve o.k. a ne kasnije učit na greškama. Zbog prostora u stanu najveći akvarij koji mogu ugurat bi bio 400-500 litara.

Zagreb/G.Vrapče

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
Tropheus
« Odgovori #1 u: Studeni 30, 2007, 18:21:00 poslijepodne »
imaš dobar ukus

ja ti mogu reći kako su kod mene stvari tekle:

1. za tropheuse bitniji ti je tlocrt jer su to aktivne i teritorijalne ribe. Mnogi preporučaju minimalno 120x60 cm. Ja imam 130x70 -- hito sam bit siguran 110%
Filter unutarnji volumena 10ak% litraže s dobrom pumpom 1000l/h.  to je elegantno rješenje!

2. Ja sam ciklirao oko 4 tjedna i provodio testiranje vode da se uvjerim da je ciklus zaokružen... i onda dodavao par čistača za probu.

3. Čistači ti i nisu potrebni uz tropheuse, jer i oni sami vole brstit alge kao snack, ali rekavši to ja imam 2 ogromna pehija . Plehići NISU dobar izbor za tropheuse... to znam pouzdano...

4. na 400 litara i reedovne izmjene vode manji, dobro kuhani panj neće naškoditi. Panjevi pak nisu u skladu s originalnim biotopom...ali rekavši to... ja imam jedan panj nutra s anubijasom

5. 15 tropheus ikola

6. 200 litara je ok za jato od 15ak riba. 400 litara optimalno radi vode. U to možeš ubaciti čak dva jata od po 15-20 riba, no tad mora biti jači filter.

Najvažnije za tropheuse po mom iskustvu:
1. hrana
2. redovna izmjena vode
3. karantena prije ubacivanja u glavni akv, i nedodavati naknadno jedinke
4. kućna riblja apoteka mora imati baktopur direkt u svako doba dana i noći

i to je to

sretno!

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Tropheus
« Odgovori #2 u: Studeni 30, 2007, 19:21:00 poslijepodne »
i koje ces na kraju izabrati?

Offline bazoa

• Punopravni član
Tropheus
« Odgovori #3 u: Studeni 30, 2007, 19:28:00 poslijepodne »

Beren , hvala na iscrpnom odgovoru, sve je još u poèecima, akvarij bi trebao biti spreman za naseljavanje tek poèetkom drugog mjeseca.Što se riba tièe nisam još sigurna koje. Htjela bih ribu iz domaæeg uzgoja zbog manjih gubitaka, jer cijena jednog jata je gotovo identièna cijeni akvarija.Nisam znala da im je dosta 200 litara. Znaèi 400 litara bi bilo skroz o.k.

Nisam odmah skužila ti imaš 15 ikola za prodaju?

Edited by: bazoa
Zagreb/G.Vrapče

Offline Beren

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 46
Tropheus
« Odgovori #4 u: Studeni 30, 2007, 22:51:00 poslijepodne »

Citat: bazoa

Nisam odmah skužila ti imaš 15 ikola za prodaju?

ne, nisu na prodaju vragolani mali!
ali do jeseni bi moglo bit svašta...

Offline MI 2

• ex: snorky
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • uz Dubrovacku postojala je jos jedino Labinska rep
Tropheus
« Odgovori #5 u: Studeni 30, 2007, 23:22:00 poslijepodne »
pozdrav svima.evo i ja sam danas popodne kupio 3 pseudotropheusa.bebe.i trenutno su u zajednickom akvariju sa nekim tanjganyka ciklidima.valjda im nece raditi probleme posto nisu iz istog biotopa?
if art is a crime my God forgive me

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus
« Odgovori #6 u: Prosinac 01, 2007, 13:45:00 poslijepodne »

Citat: snorky
pozdrav svima.evo i ja sam danas popodne kupio 3 pseudotropheusa.bebe.i trenutno su u zajednickom akvariju sa nekim tanjganyka ciklidima.valjda im nece raditi probleme posto nisu iz istog biotopa?

Pa zavisi koje ti to tanganjikance imaš i koje su veličine,da li sad imaš male Pseudotropheus ciklidiče.mogli bi jih oni i pojesti.

A Bazoa,nije sve u Tropheusima,eto setio je jednog razloga:

• Uh ima jih toliko variiteta,da se stvarno ne mogu odlućiti za koga,pa ču nešto sasvim treče uzeti.
  • [/list]

Jeste da je ponuda tih ciklida loša,ali uvek se nadje put do nekih stvarno zanimljivih ciklida poput ovoga Enantiopus sp.Kilesa

Offline bazoa

• Punopravni član
Tropheus
« Odgovori #7 u: Prosinac 01, 2007, 18:09:00 poslijepodne »

A Bazoa,nije sve u Tropheusima,eto setio je jednog razloga:

• Uh ima jih toliko variiteta,da se stvarno ne mogu odluæiti za koga,pa èu nešto sasvim treèe uzeti.
    Jeste da je ponuda tih ciklida loša,ali uvek se nadje put do nekih stvarno zanimljivih ciklida poput ovoga Enantiopus sp.Kilesa[/QUOTE]

Možda nije sve u Tropheusima, ali više ne skrećem sa puta. Prvi put su me odgovorili od mojih želja, ovaj put će biti puno teže. Istina Enantiopus sp.Kilesa je interesantan ciklid, čak specifičan izgledom, ali moja želja su Tropheusi. U Zagrebu nije neki problem doći do tih riba, čak se mogu naručiti rijeđe vrste, ali smrtnost je dosta velika. Ovaj put definitivno ne uzimam ništa treće, makar akvarij čekao i više mjeseci.
Zagreb/G.Vrapče

Offline MI 2

• ex: snorky
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • uz Dubrovacku postojala je jos jedino Labinska rep
Tropheus
« Odgovori #8 u: Prosinac 03, 2007, 22:55:00 poslijepodne »
a imam 2 kribenzisa i 2 julidochromisa.bebe su ali nisu bas ni toliko mali.cca.3cm.znam da su iz malawi jezera pa me zanima dali postoji kakva opasnost za njih kao pridoslice.
if art is a crime my God forgive me

Offline bazoa

• Punopravni član
Tropheus
« Odgovori #9 u: Prosinac 05, 2007, 11:41:00 prijepodne »
Gledala sam malo akvarije i odlučit ću se za Juwel Rio 300 ili 400.Zanima me da li njegova standardna oprema,odnosno filter s pumpom 1000l/h zadovoljava potrebe Tropheusa ili nešto moram mijenjat?

Za ribe se isto nisam definitivno odlučila ali suzila sam izbor na Tropheus sp."black"
Pemba, sp. "red" Chimba ili duboise, pa ima li možda tko pomladak tih Tropheusa.

Zagreb/G.Vrapče

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus
« Odgovori #10 u: Prosinac 05, 2007, 22:46:00 poslijepodne »

Samo onaj filter ti je premaleni za Tropheuse,treba ti dodatni.U biti unutarnji Juwel filter dobro obavlja svoj posao,medjutim taj je filter pre svega mišljen za bilne akvarije ,a za ciklide treba ti još koji.I da Tropheusi,naročito,vole čistu vodu.

Pa iz tvog izbora odlučio bi se za Chimbe,jako lepi Tropheusi.

I da nema da misliš RIO 400 puno je bolji izbor.Edited by: Bojko

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
    • Akvarij NET
Tropheus
« Odgovori #11 u: Prosinac 12, 2007, 18:30:00 poslijepodne »

Evo i mene opet trese groznica Tropheus s obzirom da bi mogao biti neki akvarij na pomolu.

Jedino me strah bloata, cim vise citam to me vise strah.

Sve to ok, lijepo opisano, ali mene konkretno zanima Vi koji ih imate:

1. S kojom ih hranom hranite(vjerovatno 1 dnevno ili?)

2. Kolike izmjene vode radite uzevsi u obzir velicinu vaseg aq.?

3. Jel ste u svom slucaju imali Bloat?

4. Kakva vam je filtracija(kakve imate filtere i pumpe za strujanje vode?)

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
Tropheus
« Odgovori #12 u: Prosinac 12, 2007, 20:02:00 poslijepodne »

1.Ja sam uvjeren,da je hrana u lističima najidealnija,pored toga neki upotrebljavaju i smrznutu hranu Birds paradise /dobavljiva u LJ/,mada se žale,da i muti vodu?,i neki upotrebljavaju Alge Hikari produkcije.Sticksi,granule,to ne bih preporučio Tropheusima,ipak bloat počne baš od neprevarene hrane.Naravno da ih hraniš jedan put dnevno,tu se misli odrasle jedinke.

2.Pa tanganyika ciklidi nisu skloni nekom preterivanju kod izmena vode,no preporučuje se promena vode 30 %,mda su tu mišljenjarazličita,neki bi to sedmično,dok bi drugi dvosedmično.U svakom slučaju treba kontrolirati parametre vode.

3.Pa filter srce akvarija,ja mislim,da bi trebao biti protk kroz crpku u odnosu 1:7

Tropheusi važe za osetljive ribe,skupe,to je još veči faktor i ako se dobija bloat..

No uveren sam,da sa nekom odgovornim i preciznim stavom,do bloata ne bih smelo doči,ipak bloat nastaje zbog:

• loš kvalitet vode

• neadekvatna ishrana

• prava ishrana,no data u nenormalni količini
  • [/list]

Eliminira odnosno nadzire se to troje uzročnika mi smo na dobrom putu.