Kolovoz 10, 2025, 09:51:42 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Problem: timer-rasvjeta  (Posjeta: 1800 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline goran_2711

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Problem: timer-rasvjeta
« u: Prosinac 03, 2007, 12:15:00 poslijepodne »
Rasvjeta na aq je složena na način da su 4 lampe od 18W spojene na elektronsku prigušnicu za 4 lampe od po 18W.
Nedavno sam primjetio da mi prigušnica zuji, ali i još nešto lampe se ne ugase u potpunosti (jedna strana lampi bi lagano svijetlila).
Problem je u timeru. Imao sam anlogni timer koji se kada bi lampe trebale biti upaljene (nazovimo to stanje ON) radio odlićno, to jest ponašao se kao prava utičnica, jedna rupa ima struje, druga nema. No u stnju OFF bi ispitivać svijetlio u obadvije rupe, tojest zakljućio sam da negdje u tom taimeru probija struja (ne "velika", jer občna žarulja ne reagira na nju, ali oćito dovoljna da neonske lampe zatitraju ili djelomićno svijetle).
Kupio sam novi analogni taimer i stvar ista, posudio još jedan i opet isto. Očto s tim timerima nešto ne valja. Razgovarao s čovjekom koji se razumije u struju i on je potvrdio da vjerojatno mala količina struje probija negdje na satnom mehanizmu koji se nalazi u taimeru. Preporučio mi je da si kupim digitalni timer.
I tako pljuno ja još love i kupio digitalni koji je prvu većer radio ispravno. Kako me nije bilo za vikend nisam mogao pratiti što se događa. Jučer sam se vratio kasno navećer i timer je već ugasio lampe, ali ne do kraja, jedna strana lampi opet lagano svijetli.
Poludjet ću. Da li je moguće da je analogni timer na neki naćin oštetio prigušnicu pa zato sad zuji? Ne bi htio da mi ona rikne jer to čudo je skupo ko sam vrag. Što mislite u ćemu je problem? Što da radim?

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #1 u: Prosinac 03, 2007, 14:15:00 poslijepodne »
Kod elektromagnetnih prigusnica je pomagalo to da okrenes fazu i nulu, tj. da okrenes utikac od svijetla za 180 stupnjeva, ili cijeli timer zarotiraj ali u tom slucaju ne diraj utikac od lampi. Ne znam da li ce pomoci kod elektronske prigusnice, imao sam isti slucaj sa kucnom rasvjetom prije vise godina i obrtanjem faze i nule lampe vise nisu titrale na krajevima kada su ugasene.

Ne bi bilo lose da zamolis tog frenda da dodje premjeriti voltazu izmedju faze i nule i nule i uzemljenja, nije nemoguce da ti neki drugi potrosac na istoj grani radi sranja i da na njemu probija a ti mijenjas timere i bacas lovu.

Probaj dovesti samo za probu struju preko produznog iz neke druge uticnice, iz druge sobe ili slicno, samo da vidis da li se problem ponavlja ili ne.

Ne znam puno o tome, ali ovo je sto bih ja napravio, nadam se da ce pomoci

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Prosinac 03, 2007, 17:14:00 poslijepodne »
Hvala! Probat ću još većeras.

Offline goran_2711

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 12, 2007, 09:03:00 prijepodne »
Puno hvala majstore.
Trebalo je okrenut timer (i digitalni i analogni).

Offline Pamook

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Stark Raving Mad
« Odgovori #4 u: Prosinac 12, 2007, 14:47:00 poslijepodne »

O mjeseče, sunčeva guzico.
Što siješ, a ne griješ.....
Pizdo.