Prije svega: dobrodosao Gonzales!

Dobrodosao Vecko!

Uz uvazavanje svega sto je kolega rekao moram dodati da originalni ferplastovi unutarnji filteri koji dolaze uz njihove akvarije NE VALJAJU!
I ja sam se mucila 3 mjeseca da izbistrim aq. Od hrpe bilja preko cistaca, dodavanja vate u filter, dodavanja jos biokuglica i svasta nesto (samo nisam hemiju koristila)... dodjoh do kupovine nekog jeftinog kineskog unutarnjeg filtera (dodatni filter) i rijesih problem u roku od 2 dana... Eno sad kristalno cista voda...
Sto se ubacivanja treseta tice mislim da je u ferplastovim filterima to jednostavno napraviti tako da maknes onu spuzvu sa aktivnim ugljenom i na to mjesto stavis treset u vrecici tj. carapi...
Sto se kondenza tice, ne radite nista. TO tako treba biti... Nikakvo otvaranje poklopca nije potrebno... Ljudi su to napravili tako da se nemate cega bojati... Sve sto je opasno je jako dobro izolirano...
Nisam sigurna koliko prostora ima u tvom aq, ali vjerujem da postoji dovoljno prostora za manevre... U Caymanu 110 ima dovoljno prostora i za ugradjivanje hranilice i jos 2 ventilatora (koji se koriste samo da bi se u ljetnim mjesecima spustila temperatura!)... Mjesto za hranilicu je jedno jedino... A to je ona rupa, koja iznad sebe ima poklopac. Na ostala dva mjesta, iznad su resetkice...
Evo linka gdje mi je kolega Spestana podrobno objasnio kako preurediti poklopac Caymana 110, pa mozda vam to da koju idejicu...
A ako ne, odvijac u ruke i lagano...
A sad se moram okrenuti savjetima kolege Speedcatsa.
1. Slazem se da ugljen ne treba koristiti non-stop... Medjutim, ja bih ga zbog te mutnoce ostavila koji dan...
2. Ribe koje imas su sigurno generacijama u aq pa su manje-vise navikle na nase parametre...
3. Ipak bilo bi dobro malo prilagoditi uvjete... Ali ja nikako ne bih savjetovala mijenjanje 50% trenutne vode RO vodom... To bi takodjer bio preveliki sok za ribice... Mozda po 10-15% zamjenske vode, a ostalo kombiniras s pipovacom. Dok taj odnos ne dodje na odgovarajuci...
Naravno nista od ovoga ne radis dok ne budes siguran u parametre vode kojom raspolazes...
4. Filter se cisti po potrebi. Tj. kad protok oslabi... Nikako na vremenski razmak. Kolega je rekao mjesec dana, ja sam svoje mehanicke materijale na pocetku morala cistiti svaki drugi dan, zbog opadanja protoka... Bioballse i keramike samo jednom, ali to je bilo hvatanje za slamku, a ne potreba... Sad sam zadnji put ocistila...... Hm... Ne sjecam se, ali sigurno blizu 2 mjeseca...
Vazno je samo da ne peres sve filter materijale u isto vrijeme... I to na nacin kako je kolega objasnio.
Jel u tom filteru postoje i kuglice i keramika?
5. Koristenje bilo kakvih dodataka uzimam s velikom rezervom... Zato radije savjetujem da uzmes neki mangrov panj koji ce takodjer otpustati tanine i bojati vodu u zuto, radit ce isto kao i preparat, a uz to ce biti i dekoracija...
Nadam se da znas kako se pripremaju dekoracije?
Edited by: Ninina mama