Svibanj 12, 2025, 02:08:22 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Kemija i PH-  (Posjeta: 1195 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Baracuda

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Kemija i PH-
« u: Studeni 07, 2007, 19:21:00 poslijepodne »
znači problem je PH.
Radim novi akvarij od 160 lit. u kojem ću držati diskuse (znam za sve probleme, veličina itd itd, ali eto...) Postavili smo novi set, sve po PS-u, voda pipovača, pripremljena (PH 7,5 mjeren elektronikom), unutarnji filter sa grijačem, zračna pumpa, mangrov pripremljen panj, bilje (ništa specijalno: cabomba, anubiasi, nešto malo prednjeg bilja), podloga klasična, podloga za bilje Tetra isto klasika, stavljen CO2 sa ljestvicom, treset u čarapu pa u filter..........
Nakon 1 dana, PH se digao na 8,5, nakon 7 dana PH i dalje 8,5, počeli sa kemijom isto po uputama PH - (Terta) - kao što pišete PH padne na 7,5, drugi dan ponovo na 8,2 - 8,3 i tako mjesec dana, nikako da zacikliramo akvarij na niži PH. Stavljana demineralizirana voda (30%), PH opet nakon 1 dana skoči na 8,3, CO2 radi........
Trenuto unutra coridorci, mladi čistači (ancitrusi) i 3 botije, svi zdravi i veseli, bilje raste ko ludo......
Ne smijem stavljati diskuse, jer mi je PH još uvjek velik i nikako da ga spustim.....
Dali je riješenje demineralizator, dali da stavim 50% destilirane..... dajte savjet.
PS. - voda Zagreb - Trnje...... Bože dragi šta mi pijemo .......

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
Kemija i PH-
« Odgovori #1 u: Studeni 08, 2007, 07:42:00 prijepodne »
Malo procitaj korisne tekstove na naslovnoj strani tipa ovaj tekst....

I pogledaj starije postove vezane za tu temu, vec se puno pisalo o tome.

Offline Baracuda

• Novi član
  • *
Kemija i PH-
« Odgovori #2 u: Studeni 08, 2007, 16:06:00 poslijepodne »
Ponovo Vas molim, pročitao sam sve o ovome, ali moj problem je što mi se:

voda iz pipe sa PH 7.5 u akvariju se diže na PH 8,3 a ne znam što uzrokuje tu pojavu.......

Znači, probali smo apsolutno sve, čak smo i nakon mjesec dana mjenjali postojeću podlogu (crni kvarcni pjesak 3 mm), jer je to jedino što nije bilo isprobano, kada smo ga izvadili i isprobali (znam glupo trebali smo odmah malo izvaditi pa probati) nije reagirao na ocat. Sada je unutra bijela podloga, koja je prehodno ispitana.
PH metar je ispravan, kalibriran i provjereno nije pokvaren, isti (vrlo slični) rezultati su i sa ovim priručnim kombinacijama u listićima (Tetra i Sega), sve ostalo je OK nitrati, nitriti, dKH i dGH, ali PH raste, zaustavi se na 8,3 - 8,5 (ujutru - navečer) i njenjte.........

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
Kemija i PH-
« Odgovori #3 u: Studeni 13, 2007, 15:01:00 poslijepodne »

Imaš li pumpu za zrak i kako stojiš sa aeracijom iz razloga što prevelika aeracija podiže PH.

Offline Baracuda

• Novi član
  • *
Kemija i PH-
« Odgovori #4 u: Studeni 13, 2007, 15:31:00 poslijepodne »
hvala na informaciji, istina u 160 lit. imamo velki kamen za aeraciju, na dosta jakoj pumpi (kamen je od 10 cm).

S druge strane, problem smo privremeno riješili na taj način da smo prebacili vodu iz starog akvarija, pumpu za vodu (ext. Tetratec 1400), po savjetu sa veterine izbacili SERA super peat granule iz filtera, a vratili ugljen da filtrira pipovaču.
Dobili to da se PH sada drži na 7,49 - 7,51 što je ok, ali bi ga postepeno i dalje smanjivali, jer hoćmo dobiti PH oko 7 ili manji.
Ugljen smo vratili iz razloga jer su mi prijatelji sa veterine mjerili kvalitetu vode i rekli da imam u vodi dosta nečistoća koje bi ugljen puno bolje uklonio, vodu sada redovito mjenjamo sa destiliranom i evo 15 dana sve je ok, diskusi nisu imali pretjerani šok, uredno jedu, igraju se, za sada nema problema, ali probaćemo u svakom slučaju ovaj tvoj prijedlog, isto tako malo nas muči i CO2 (ne radi dobro) pa radimo na nabavi novog

Offline aquavu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 54
  • 095 518 79 17
Kemija i PH-
« Odgovori #5 u: Studeni 13, 2007, 18:47:00 poslijepodne »

Filter koji si naveo (Tetra ex 1200) ti je prejak za tu litražu akvarija i samim tim pravi jaku struju vode i komešanje površine što povečava aeraciju,još kad tome dodaš zračnu pumpu eto ti razloga visokom ph.Kao što znaš diskusi ne volejače kretanje vode i odgovara im mirnija voda.Slobodno smanji protok vode na regulatoru filtera (zelena leptir krilca na vrhu filtera) i problem riješen.

Ugljen u filteru ti je nepotreban zato što upija i gnojivo biljkama,smanji hranu ribekima,nemoj često čistiti filter (najbolje jednom u 2-3 mjeseca) i kad se korisne bakterije nasele u filter u dovoljnim količinama same budu riješile nečistoće.

CO2 svakako što prije riješi.