a i to za afrikance i bilje su napola mitovi. slucajnosam zanekoga cuvao u svom akvariju par malawi mbuna i te ribice nikognisu napadale, nisu rovale podlogu, niti cupale bilje, a zbilja imam dosta bilja, a ne dva-tri pelcera. Naravno cabombe i slicne nemam, tusu kripte, anubias, valisnerija, bacopa, kuga, limun. malawci su si pronasli spilju medju kamenjem i tu uglavnom boravili nikog ne ometajuci.
cak razmisljam o tome da si jednom napravimcijeli malawi tank jer su mi se jako svidjele te ribe.
sve su te ribe dosle iz nekog kraja, ali glavni medij im je voda. kaoi ljudi s raznih krajeva svijeta. no s vremenom se planinski covjek navikne na gradski smog, iliafrikanac na prohladnu europsku klimu, ili covjek s mirnog sela na gradsku vrevu i mentalni pritisak, dokle god ga nitko ne ugrozava. mislim da je tako i s ribama. dok se god podnose mogu biti zajedno.
uostalom ionako smo ih oteli prirodi zbog svoje sebicne zelje za promatranjem njihova zivota pa je utoliko svejedno jel zive u plasticnoj kanti ili sminkerskom akvariju,ako su im zadovoljavajuci uvjeti za zivot osigurani.