Srpanj 20, 2025, 19:59:34 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: molim savjet  (Posjeta: 1056 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline dante

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
molim savjet
« u: Studeni 03, 2007, 16:53:00 poslijepodne »
Pozdrav svima. Molio bih savjet od iskusnih ciklidaša. Imam jedan stari akvarij od 54 l i pošto mi je žao da stoji prazan, želio bih u njega staviti jedan par ciklida. Znam da to nije litraža za ciklide, ali čuo sam da postoje i male vrste kojima bi to bio adekvatan dom. Predlagali su mi druge ribe, ali imao sam prije raznih vrsta i najviše su mi se pod kožu uvukli ciklidi, mislim da nije potrebno objašnjavati zašto. Sad taj veči akvarij više nemam pa sam mislio ovaj mali opet staviti u upotrebu. Zanima me koje su to male vrste (po mogunosti lat. nazivi) i gdje ih mogu kupiti u Zagrebu.

Offline korni

• Punopravni član
molim savjet
« Odgovori #1 u: Studeni 04, 2007, 02:10:00 prijepodne »

patuljasti ciklidi su zahtjevniji od standardnih i traze visoku kvalitetu vode sto je tesko postici u malom akvariju. dakako osim tanganyike.

no u 50 litara mozes uredno drzati par nigrofasciatusa ili multispinoza. bez bilja, s jacim filterom i gomilom kamenja i pijeska. mrijest osiguran u rekordnom roku! vec za koji tjedan imat ces mlade ribice i neces znati kud s njima.

pozdrav i sretno!
Zagreb

Offline maculicauda

• Punopravni član
  • **
molim savjet
« Odgovori #2 u: Studeni 04, 2007, 08:01:00 prijepodne »
slažem se, nigrići su najadekvatniji...mada bi oni bili sretniji u većoj litraži.

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
molim savjet
« Odgovori #3 u: Studeni 04, 2007, 09:33:00 prijepodne »
Može nešto pobliže o njima? Koja je to riba? Jedini nigrofasciatusi koje znam su cichlasome, a oni su podosta veliki. Ima toliko vrsta ciklida i to me sve malo brka tako da se teže snalazim. U trgovinama je puno mješanaca, a trgovci više manje nemaju pojma što prodaju. Filter je Tetra-tec mislim 400, original od akvarija. Veća litraža će doči na red kad dovršim uređivanje stana na katu, a to je još puno novaca daleko. Onda se nadam jednom Malawiju od 300, 400 ili možda 500l.

Offline Milan Petrović admiral

• Novi član
  • *
    • http://ciklidi.org
molim savjet
« Odgovori #4 u: Studeni 04, 2007, 10:08:00 prijepodne »
Pokusaj da nadjes Tanganjikance.
Julidochromis:regani,marlijeri,transcriptus...(parove)
Neplaprologus:brichardi,pulcher...
Laprologus brevis....
To je za pocetak,nisu uopste zahtevni.Traze jednom nedeljno zamenu vode 30% i redovnu hranu.

Offline Malky

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
    • Akvarij NET
molim savjet
« Odgovori #5 u: Studeni 04, 2007, 10:19:00 prijepodne »

Idealni bi ti bili školjkaši

1.) Neolamprologus Brevis
2.) Neolamprologus Multifasciatus
3.) Neolamprologus Ocellatus

Za njih znam da ih je bilo u našim zoo dućanima

Offline dante

• Član redakcije
  • Punopravni član
molim savjet
« Odgovori #6 u: Studeni 04, 2007, 14:21:00 poslijepodne »
Hvala na savjetima! Bilo bi super ako netko ima koju sliku i da mi kažete gdje ih mogu kupiti u Zagrebu. Možda netko od vas prodaje mlade. Školjkaše rađe nebi jer sam čitao da se zadržavaju pri dnu. Htio bih nešto življe. U trgovini teško da če mi izabrati mužjaka i ženku kad obično ne znaju ni koja je vrsta. U svakom slučaju nešto čemo složiti. Samo čekam da mi bude gotov veliki akvarij za kornjaču jer sam ju za prvu ruku iz dvorišnog bazenčića smjestio u ovaj. Čim preselim kornjaču slažem ga za ciklide .