Pogodi ciklida jeste jedna zanimljiva stvar iz prostog razloga,da se na taj način upoznaju neki ciklidi,koji se možda nikad ne bi.
I tako sam i ja našao nekog zanimljiveg ciklida iz jezera Tanganjika,doduše iz genusa u kome je možda najviše vrsta Neolamprologus.
Taj ciklid več ima tako zanimljivu istorijeu,da ga več to pravi malo uvaženom,naspram ostalim članovima toga genusa.
Kad je godine 1997 Buscher u tački Kamakonde pronašao ciklida,misleči da je još neopisan,on ga te godine opisao kao Neolamprologus helianthus.kako to onda obično zbiva,detaljne pretrage su tu novu vrstu ovrgle,jer je taj ciklid več bio opisan sa strane Brichrada 1989 kao Neolamprologus splendens.Naravno starije ime je važeče i tako je N.helianthus postao N.splendens,a da bude vuk sit,a jagnje celo,trgovačko ime tog ciklida jeste Neolamprologus helianthus.
Kad se reče,da ima taj ciklid po pitanju životnog stila,mresta puno stvari identičnih sa N.brichardijem,sve nam je jasnije,ipak N.brichardi jeste jako poznat i rasprostranjen ciklid.Ali svejedno naš se ciklid ubraja medju Neolamprologus savoryi grupu.
Taj 8 ccm.dug ili mali iklid živi medju skalama do 2 metra u dubinu.Hrani se zooplanktonom i sitnim malim životinjcama,kao i beskralježnicima.Akvarij treba mu urediti identički kao za N.brichardi,znači kamenje,pečine.I kod te vrste jeste zajednica ključ do uspjeha,ključ do odbrane teritorija....ma znamo mi to.
Nego zašto je mene taj ciklid tako privukao,zbog stvarno zanimljive boje,žute i mogu reči,da je stvarno jedan lepših iz genusa Neolamprologus.
a slika